fbpx

Există oare fericire pentru adolescenți? Adolescența este vârsta la care ne găsim identitatea și ne pregătim să ne luăm zborul spre lume. Este o vârstă la care emoțional și hormonal se întâmplă mișcări foarte importante, și la care este foarte ușor să ne pierdem echilibrul. Vestea bună este că experiența pe care o avem trecând prin adolescență, atât ca adolescent cât și ca părinte, depinde foarte mult de filtrul prin care vedem noi lucrurile. Puterea de a traversa prin adolescență într-un mod constructiv sau destructiv, este în mâna noastră.

Iată 7 sfaturi despre fericire pentru adolescenți, formulate de creatorii SoulKids, Vikas Malkani si Sally Forrest în cartea ‘Happiness for Teens and pre-Teens too’, care îi vor ajuta pe adolescenți, și pe părinții lor, să înțeleagă că a fi fericit sau a fi nefericit depinde esențial de alegerile pe care le facem noi înșine.

Sfatul 1: Alege fericirea

Nu ceea ce se întâmplă în viața noastră ne face să fim fericiți, ci felul cum reacționăm noi la ce ni se întâmplă. Punctul nostru de vedere, felul cum privim lucrurile ne face să fim fericiți sau nefericiți.

Noi suntem responsabili pentru fericirea noastră, pentru că numai noi putem controla ce gânduri avem în mintea noastră. Ca să fii fericit, alege să te concentrezi pe gândurile tale pozitive. Fă exercițiul de a fi mereu conștient de gândurile care te influențează, și alege conștient cărora dintre ele să le acorzi atenție și pe care să le ignori. Trăiește acum, nu permite experiențelor negative din trecut să-ți altereze prezentul. Nu lăsa grijile sau teama să-ți distrugă visurile sau să te descurajeze să-ți urmezi pasiunile. Încearcă să gândești pe termen lung, să ai o viziune, și evită vânătoarea de recompense imediate. Găsește motivație în interiorul tău și nu face lucruri doar ca să primești aprobarea celorlalți.

Sfatul 2: Fii fericit orice-ar fi

Ești nefericit atunci când viața ta nu este așa cum ai vrea tu să fie, când lucrurile nu ies conform așteptărilor tale și atunci începi să-ți spui: ‘voi fi fericit când se va întâmpla x, y, z’ , ‘voi fi fericit când totul îmi va fi favorabil’. Înțelepciunea spune însă că fericirea nu ar trebui să fie destinația, ci calea, fericirea nu ar trebui să fie consecința, ci cauza. În loc să spui ‘voi fi fericit când’ ar trebui să spui ‘sunt fericit acum, orice ar fi’.

Acceptă faptul că nimeni nu e perfect, acceptă-ți emoțiile așa cum sunt ele, simplifică-ți viața și scapă de tot bagajul care îți ocupă inutil mintea și spațiul fizic, acordă atenție sănătății tale, ai grijă de corpul tău, exprimă-ți recunoștința ori de câte ori ai ocazia și nu lăsa opiniile negative ale altora să pătrundă în spațiul minții tale.

Înțelepciunea spune: ‘Dacă vrei să fii fericit, FII FERICIT’, depinde numai de tine, și este alegerea ta.

Sfatul 3: Nu vâna perfecțiunea

Atunci când ești perfecționist, în loc să te concentrezi pe ce e bine, te vei concentra pe ce nu merge. Atunci când atenția noastră este îndreptată spre ce e greșit, noi nu ne vom simți niciodată satisfăcuți, ne vom afla perpetuu într-o buclă în care încercăm să facem ca totul să fie exact așa cum ne dorim. Și cu cât încercăm mai mult, cu atât realizăm că obiectivul nostru de a atinge perfecțiunea este mai departe, pentru că de fapt nimic nu este perfect.

Râzi în fața eșecului, și privește greșeala ca pe o lecție, realizează că oricând poți alege să o iei de la început, că poți alege să lași în urmă vechile concepte de corect și greșit. Realizează că nu este jobul tău să controlezi tot ce se întâmplă în jurul tău, sau în viața celorlalți. Nu lăsa părerea altora să definească cine ești tu sau ce crezi tu despre tine. Fii optimist și alege să cultivi gândurile tale pozitive.

Sfatul 4: Trăiește acum

Nu pune lucrurile pe care vrei să le faci pentru: ‘atunci când..’, nu există momentul perfect, momentul perfect e chiar acum.

Realizează că valoarea ta nu se schimbă niciodată, indiferent de ce spun cei din jurul tău. Tu ești unic și special așa cum ești tu, învață să accepți și să celebrezi faptul că fiecare om este diferit. Învață să ai răbdare, ceea ce presupune să-ți deschizi inima la ce se întâmplă în acest moment, chiar și dacă este o situație în care simți stres. Răbdarea îți va da posibilitatea să accepți această situație așa cum este, apoi să afli o cale de a te detensiona. Fii bun cu ceilalți și lasă în urmă resentimentele. Nu ține neapărat să ai mereu dreptate, lasă-i și pe ceilalți să aibă dreptate. Învață să asculți.

Sfatul 5: Gândurile tale determină realitatea ta

Gândurile noastre ne influențează emoțiile și apoi realitatea. Gândește-te la locul tău favorit sau la o activitate care îți place. Cum te face asta să te simți? Acum gândește-te la ceva ce nu îți place. Cum te face asta să te simți?

Nu putem să ne schimbăm conștient emoțiile, dar putem să ne schimbăm gândurile, emoțiile le vor urma. Mintea noastră este un mecanism remarcabil, dacă noi ne întrebăm în mod constant, ce nu merge, ea se va strădui să găsească lucrurile care nu merg, și cu siguranță va găsi destule. Dacă însă vom încerca să schimbăm focusul, și să întrebăm ce e bine, mintea noastră va găsi aceste lucruri în aceeași măsură.

Încearcă să elimini negativitatea din mintea ta. Plănuiește să faci o activitate care îți place în fiecare zi, când ești îngrijorat, găsește pe cineva de încredere cu care să te sfătuiești, învață să spui nu atunci când ești invitat să faci ceva ce nu îți place, fă mișcare și petrece timp în natură, râzi, nu amâna activitățile neplăcute, fă-le acum și treci mai departe, învață să-ți controlezi furia, cine se pierde cu firea, pierde, fii realist și ajustează-ți așteptările pe care le ai de la tine și de la ceilalți.

Sfatul 6: Creează fericire

Creativitatea este o abilitate importanta, ea ne va face să aducem la suprafață talentele și înclinațiile noastre. Atunci când suntem creativi, rezultatele noastre ne pot face să ne simțim împliniți.

Tot ce ne înconjoară a pornit de la o idee în mintea cuiva. Monalisa, Sagrada Familia, Declaratia de Independență a USA, filmele, televiziunea, cărțile pe care le citim, scaunul pe care stăm, toate au fost inițial un gând în mintea cuiva. Cine și ce suntem acum, este rezultatul gândurilor noastre, fie ele pozitive sau negative. Dacă vrei să afli cum este gândirea ta, uită-te la unde ești în viața ta. Dacă ești mulțumit cu anumite părți, înseamnă că în acele părți, gândurile tale au fost preponderent pozitive. La fel și dacă ești nemulțumit cu anumite părți, atunci în acele părți, gândurile tale au fost preponderent negative. De ce ai folosi puterea minții tale pentru a crea o realitate negativa? Învață să elimini negativitatea din vocea ta interioară, în loc de fraze ca ‘nu sunt bun de nimic’, ‘nu pot reuși’, realizează că fiecare dintre noi are calități și puncte forte, și că fiecare dintre noi își poate folosi aceste calități pentru a face o diferență în lume.

Sfatul 7: Vezi lumina și nu umbra

În orice moment al vieții tale poți găsi dovezi că viața este o pădure de spini sau că viața este o grădină de trandafiri. Cum vezi tu viața ta, depinde foarte mult de unde îți îndrepți atenția.

Chiar în momentul ăsta, fără să te miști din locul unde ești, poți găsi în mintea ta dovezi că viața ta este mizerabilă și deprimantă, sau poți găsi dovezi că viața ta este plină de bucurie, abundență și aventură. Tu poți alege să acorzi atenție oricăreia dintre variante.

Alege să acorzi atenție și să apreciezi lucrurile și calitățile pe care le ai, și nu să te gândești la ce nu este perfect la tine sau ce îți lipsește. Asta nu înseamnă să ignori cu totul negativul, dacă de exemplu iei o notă proastă la un test, nu ignora asta, ci încearcă să extragi învățămintele, astfel încât la testul viitor să ai o experiență pozitivă. Folosește negativul doar ca pe un feedback și orientează-te spre a găsi soluții și nu pe a te plânge de probleme. Bucură-te de fiecare moment, stai în soare 10-15 minute în fiecare zi, fă o faptă bună, ascultă-te pe tine și încearcă să identifici convingerile care te limitează, asumă-ți responsabilitatea pentru viața ta, acceptă ca atare lucrurile pe care nu poți să le schimbi, alege-ți prieteni care te sprijină și elimină-i pe cei care te trag înapoi.

Dacă vrei ca adolescentul tău să beneficieze și mai mult de înțelepciunea SoulKids, te rog să găsești aici cartea audio: 5 A pentru Adolescenți fericiți:

Ascută aici episodu din Podcastul ‘Ei cresc’ 5’A’ pentru adolescenți fericiți:

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.