fbpx

Criza aceasta, pe lângă neplăcerile cauzate de izolare, ne-a oferit și un preview despre cum ar putea arăta viitorul. Cu siguranță lumea s-a schimbat radical, și chiar dacă această criză va trece, nu ne vom mai întoarce niciodată la ce a fost înainte.

Lumea a devenit din ce în ce mai digitală, am învățat să comunicăm digital, să învățăm digital, să facem afaceri digital, ba chiar și serviciile publice, oricât păreau ele de înțepenite în trecut, au devenit în câteva luni digitale.

Ce înseamnă asta?

Pe de o parte limitările de spațiu fizic au dispărut, nu mai suntem legați de un loc, aproape că nici de o limbă, ci întreaga lume poate fi spațiul nostru de acțiune. Reversul medaliei însă, este că și competiția va fi una globală. Nu vom mai concura numai cu cei din imediata noastră apropiere, ci cu oricine de oriunde ar fi.

Cum or să reușească copiii noștri să fie competitivi în lumea care se construiește acum?

Vikas Malkani, creatorul SoulKids, amintește două strategii posibile:

  1. O strategie de supraviețuire, în care voi face tot ce pot ca să mă asigur că sunt pe linia de plutire. Această strategie presupune să fiu reactiv și să încerc să depășesc dificultățile de zi cu zi așa cum ele apar.
  2. O strategie de cucerire, în care voi face tot ce pot ca să ies învingător. Această strategie presupune să fiu proactiv, să am o viziune, să dobândesc abilități, și să decid pentru mine ce vreau să construiesc în viitor, indiferent de ce obstacole întâlnesc.

Nimeni nu știe ce ne va aduce viitorul, dar cu siguranță schimbările care ne așteaptă vor fi unele radicale. Dacă în generația noastră puteai să vezi un orizont de 20-30 de ani care să fie previzibil, acum nimeni nu poate să vadă ce ne vor aduce nici măcar următorii 10 ani.

Nu putem schimba lumea, asta nu este în sfera noastră de control, dar putem controla cum răspundem, și cum ne adaptăm la schimbările care apar în lume.

În viitorul acesta nesigur, nu vor câștiga cei mai inteligenți, și nici cei mai puternici. Vor câștiga cei care sunt creativi și flexibili.

Iată deci câteva abilități care vor fi esențiale, și pe care fiecare copil ar trebui să le dobândească, pentru Secolul 21:
  1. O Minte Deschisă – este abilitatea care îl face pe copil să fie deschis la nou, să-și dorească să exploreze și să experimenteze. Atunci când are o minte deschisă, copilul va crede că stă în puterea lui să se dezvolte și va fi motivat să încerce, chiar dacă există posibilitatea să greșească. Ce-l învață acum școala: greșeala este ceva rău și dacă greșești iei o notă mică.
  2. Auto-cunoaștere – este abilitatea de introspecție și de recunoaștere a propriilor interese și calități. Fiecare copil este unic și special așa cum este el, și are anumite puncte forte și puncte slabe. Atunci când plecăm de la interesele copilului pentru a construi viitorul lui, motivația dată de pasiune îl va ajuta să depășească mai ușor dificultăți. Dacă citim poveștile celor mai de succes oameni în orice domeniu, vom descoperi că la bază stă un interes sau o pasiune pe care ei au urmat-o. Ce-l învață acum școala: ai o materie standard de învățat, va trebui să treci niște testări standard, iar fără note bune la aceste testări, accesul tău la următorul nivel de educație este restricționat. Practic, viața copilului este croită încă din start: mergi la școală, iei note bune, apoi găsești un job bun. Dacă nu iei note bune, nu vei avea un job bun.
  3. Încredere în sine – este abilitatea care îi spune copilului că poate să reușească. Vikas Malkani, creatorul SoulKids spune: ‘Tu ești cea mai prețioasă resursă pe care o ai, dar în același timp, tu ești cea mai mare piedică în calea succesului tău’. În fiecare dintre nou există ambele posibilități. Depinde de noi pe care o cultivăm. Ce-l învață acum școala – nu părerea ta, ci aprobarea altcuiva este ceea ce contează.
  4. Creativitate – este abilitatea de a ne imagina și crea ceva nou ce nu a existat până acum. Creativitatea presupune explorare, imaginație, gândire critică, autenticitate. Presupune capacitatea de a împărți creațiile tale cu lumea, asumându-ți posibilitatea unui feedback, fie el pozitiv sau negativ. Presupune dorința de a învăța din acest feedback și de a îmbunătăți. Creativitatea îi va dezvolta capacitatea de a găsi soluții la probleme, de a găsi o cale de a se adapta unei situații noi. Ce-l învață acum școala – Disciplină, memorarea unor texte, soluții fixe la probleme (metode de rezolvare), chestiuni teoretice, fără însă să lege materia învățată de aplicarea acesteia în viața de zi cu zi.
  5. Curiozitate – o abilitate care îl va ajuta pe copil să descopere lumea din jurul lui, să-și pună întrebări, să-și urmeze interesele. Atunci când copilul va fi curios, își va dori să învețe de la orice îl înconjoară. Ce-l învață acum școala – lumea de afară nu are nicio legătură cu ce înveți la școală.
  6. Lucrul în echipă – abilitatea de a putea colabora, și a putea construi împreună cu alții este una esențială. Nimeni nu a atins succesul de unul singur, întotdeauna vom avea nevoie de ajutorul celorlalți. Atunci când știm să comunicăm, și să colaborăm cu ceilalți, când suntem empatici, rezultatele noastre vor fi mai bune. Ce-l învață acum școala – Tu ești în competiție cu colegii tăi.

Fii proactiv și alege să-l pregătești pe copilul tău să fie un învingător, și nu un supraviețuitor al Secolului 21, el are deja toate resursele pentru asta, trebuie doar să le găsească și să le folosească înspre binele lui.

Împreună îi putem ajuta pe copiii noștri să aibă un viitor frumos, iar ei la rândul lor ne vor da nouă o lume mai bună.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.