fbpx

Toți ne dorim ce este mai bun pentru copiii noștri. Ii vrem împliniți și fericiți. Poate cea mai importantă calitate care ușurează calea spre succes a copilului este încrederea în sine.
Este ceea ce face diferența intre a-și spune: „eu pot să fac asta, sunt îndeajuns de bun” sau a-și spune: dacă greșesc, dacă cineva o sa știe mai bine decât mine.
Numai acțiunile aduc rezultate, gândurile nu. Un copil încrezător va acționa întotdeauna și, chiar dacă va greși, va învăța din greșeli și va încerca încă odată.
Noi ca părinti jucăm un rol esențial în cultivarea încrederii în sine a copilului nostru.
Iată câteva sfaturi:

  1. Fiți voi înșivă încrezători. Copilul învață extrem de mult prin puterea exemplului. Dacă vă doriți sa aveți un copil curajos, fiți curajoși. Dacă vă doriți să aveți un copil politicos, fiți politicoși, și asa mai departe. De multe ori aud părinti spunând copilului că nu au voie cu tableta la masă și totuși ei folosesc telefonul. Copilul atunci se va întreba de ce.
  2. Nu-l criticați și nu-i atribuiți etichete. Când ii spuneți ca nu e bun, ca e timid, ca e necompetitiv copilul va crede și va reacționa ca atare. Încercați să vă concentrați pe ceea ce face bine, oricât de neînsemnat vi s-ar părea, fiecare mic pas în direcția potrivită este o victorie. Încercați întotdeauna să găsiți motive să-l lăudați mai degrabă decât să-l criticați.
  3. Nu-l comparați cu alți colegi sau prieteni. Fiecare copil este unic și special în felul lui. Încurajați-l să fie el însuși și să nu încerce să fie ca altcineva. Un copil nu trebuie niciodată să se considere nici mai bun și nici mai rău decât alți copii, pentru simplul motiv că fiecare dintre ei au calități diferite, puncte tari și puncte slabe diferite. Dacă un copil este bun la desen, un altul poate fi bun la fotbal și asta este absolut în regula.
  4. Încurajați-l să fie independent și să facă propriile alegeri. Dacă încearcă să facă lucruri singur, ajutați-l fără a-l critica. Învățați-l cum sa facă în loc să faceți în locul lui. Lăsați-l să-și aleagă singur hainele și nu-l criticați pentru alegerea făcută chiar dacă nu sunteți de acord. Lăsați-l să aleagă ce vrea să mănânce.
  5. Ascultați-l. Chiar dacă pentru voi problema cu care vine copilul poate părea nesemnificativă, din punctul lui de vedere este foarte importantă. Nu tratați cu superficialitate, încurajați-l să-și spună îngrijorările. Ascultați-l cu atenție și puneți întrebări fără a judeca în nici un fel. Împreună apoi lucrați pentru a găsi o soluție.
  6. Încurajați mai degrabă efortul decât rezultatele. Lăsați-l să înțeleagă că nimeni nu e perfect, că o greșeală este de fapt o lecție și că nu trebuie să renunțe la prima piedică.
  7. Încercați să sprijiniți pasiunile și interesele copilului. Întotdeauna este mai bine să construiești pe un lucru care ii face plăcere sau care il interesează. Orice rezultat pozitiv va crește încrederea în sine iar copilul va fi motivat să încerce și mai mult.

Poate cel mai important sfat ar fi să nu încercați să impuneți copiilor ideile voastre, să le lăsați libertatea de a alege, de a-și asuma responsabilități și de a avea curajul să-și susțină propriile păreri și planuri.

Închei cu un vers al poetului Khalil Gibran din poezia On Children care descrie atât de frumos rolul părinților:

„You are the Bows from which your children
as living arrows are sent forth”

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.