fbpx

Realitatea este văzută de către noi prin prisma mentalității noastre. Există fapte, lucruri care sunt evidente și sunt înregistrate de simțurile noastre. Văd o femeie/bărbat, aud un zgomot de mașină. Dar în spatele acestor fapte, pe care simțurile le înregistrează, se află percepția noastră, adică ce interpretare dau eu faptelor. Pot spune de exemplu că femeia pe care o văd e bună/rea, în funcție de cum e programată mintea mea să evalueze. Dacă de exemplu sunt o persoană pozitivă voi vedea calități, dacă sunt o persoană negativă voi vedea defecte. În funcție de percepția mea, eu voi decide care este acțiunea. Voi interacționa sau nu cu această persoană. Asta ca să punem simplist problema.

Acest lucru este valabil și pentru părinți și pentru copii, cu diferența că, la copii, părinții influențează foarte puternic crearea convingerilor. Copilul învață prin observație și din ceea ce eu părinte îl învăț că e bine sau e rău. El nu judecă, ci ia ca atare ce îi spun, sau ce fac eu ca părinte.

Percepțiile noastre sunt întotdeauna adevărate pentru noi, și ele au rădăcina în convingerile pe care le avem. Convingerile se creează în timp, prin experiențe repetate, prin ceea ce auzim în jurul nostru sau prin condiționări religioase sau sociale. Aceste convingeri sunt atât de puternice, încât noi nu le punem niciodată la îndoială. Ele vor determina într-o mare măsură realitatea noastră.

Vă propun să facem exercițiul de a conștientiza unele dintre cele mai întâlnite convingeri care distorsionează realitatea:

  1. Gândire de tipul totul sau nimic – văd lucrurile în alb și negru: Toți oamenii sunt buni sau răi, toate proiectele sunt fie perfecte fie eșecuri 
  2. Generalizez – Cred că ceva se va întâmpla mereu pentru că s-a întâmplat odată: Nu voi putea niciodată vorbi în public pentru că odată am avut un atac de panică înainte de a ține un discurs 
  3. Trag unilateral concluzii – Răspund la o situație fără să am toate datele: Nu m-a sunat, înseamnă că nu-i pasă de mine.
  4. Cred că citesc mintea cuiva – Cred că știu ce crede cineva, sau cum gândește cineva, fără să am nicio evidență: Știu că mă urăște.
  5. Fac predicții – Cred că știu ce se va întâmpla în viitor fără să am nicio evidență: Oamenii vor râde de mine când îmi voi prezenta ideile. Nu voi trece la acest test.
  6. Exagerez sau minimizez – Interpretez greșit dimensiunea unui eveniment (pozitiv sau negativ): Nu contează faptul că sunt deștept, nu voi fi niciodată popular. Am spus ceva greșit, niciodată nu mă vor alege. 
  7. Gândesc bazat pe emoție – Cred că ceva este adevărat, pentru că simt că este adevărat: Sunt anxios, înseamnă că se va întâmpla ceva rău. Mă simt vinovat, înseamnă că am făcut ceva rău. 
  8. Pun etichete – În loc să descriu un comportament, pun o etichetă: Este o persoană rea (în loc de nu a spus adevărul). Sunt un loser (în loc de, am am luat o notă mică la test) 

Cum conștientizăm dacă avem una din convingerile de mai sus?

Vom face un jurnal, în care să înregistrăm emoții, gânduri, și de acolo convingerile care distorsionează realitatea. Ce simți? Încearcă să identifici emoția (anxietate, iritabilitate, tristețe sau stânjeneală). Scrie emoția îm prima coloană. Poți identifica și senzațiile pe care le simți în corp (încordarea mușchilor, tremur, mâini transpirate etc).

Atunci când ai identificat emoția, observă ce gânduri îți trec prin minte în timp ce experimentezi această emoție, sau senzație fizică. Acest pas te va ajuta să vezi legătura dintre emoțiile și gândurile tale. În sfârșit, pe a treia coloană, analizează dacă gândurile tale se încadrează în vreuna dintre convingerile care distorsionează realitatea menționate mai sus.

Atunci când le recunoști, vei putea să le elimini.

Jurnal

EmoțieGândConvingere

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.