fbpx

În esență, tot ce se întâmplă în viața noastră, fie că are de-a face cu intenția noastră sau nu, este trecut prin filtrul minții noastre. Mintea noastră ne poate fi cel mai bun prieten, dar și cel mai mare dușman. Dacă înțelegem asta, următoarea întrebare vine imediat: cum să facem ca mintea noastră să ne ajute și nu să ne împiedice? Răspunsul este mindfulness și este un exercițiu care ne ajută să ne controlăm atenția. Atenția noastră este la mare încercare în vremurile pe care le trăim. Stimulii sunt din ce în ce mai mulți și mai diverși, iar competiția e acerbă. Pentru a ieși în față, și a ne capta atenția, noutățile sunt din ce în ce mai colorate și mai gălăgioase, uneori chiar șocante. O minte neantrenată va fi într-o continuă cursă între mii de atracții care au sau nu legătură cu ce ne dorim noi cu adevărat. O metaforă numește această minte ‘monkey mind’, o minte care sare ici colo urmărind următorul lucru strălucitor.

Dacă pentru un adult, care are o putere de a discerne mai mare, o astfel de minte creează stres și lipsă de direcție, imaginați-vă cum lucrează ea împotriva unui copil. Și nici măcar nu este nevoie să vă imaginați, vă puteți uita în jur și observa agitația și lipsa de răbdare a copiilor noștri.

Atunci când nu avem un filtru, tot ce este zgomotos și strălucitor ne atrage atenția, fie că asta ne folosește sau nu. Mindulness creează această pauză între a acționa imediat, impulsiv, și a acționa cu intenție, analizând opțiuni. O minte antrenată ne ajută să ne alegem drumul în loc să fim duși de val.

Care sunt deci beneficiile mindfulness -ului:

În școlile din toată lumea, beneficiile mindfulness-ului au făcut ca acesta să fie parte din curicula, la noi însă lucrurile evoluează mai greu. Dacă ne dorim mindfulness în viața noastră, și a copilului nostru, putem începe cu câteva exerciții simple, care să nu ne schimbe aproape deloc stilul de viață.

Mindfulness-ul nu este însă magie, și nici nu va face minuni peste noapte, rezultatele vor apărea doar dacă facem acest exercițiu în fiecare zi pentru destul de mult timp.

Există două componente esențiale în a fi mindful:

  1. Să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru aici și acum
  2. Să nu judecăm în nici un fel lucrurile care se întâmplă ci să le luăm așa cum sunt.

Iată câteva exerciții de mindfulness care sunt ușor de făcut și la îndemâna oricui:

Exerciții legate de simțurile noastre: ce văd, ce aud, ce gust, ce ating, ce simt

  1. Puneți cronometrul timp de 30 de secunde și ascultați cu toată atenția zgomote care vin din depărtare. Apoi puneți cronometrul timp de 30 de secunde și ascultați cu toată atenția zgomote care vin din apropiere.
  2. Puneți cronometrul timp de 1 minut și găsiți în cameră obiecte care sunt roșii. După un minut închideți ochii și numiți pe rând câte un obiect roșu.
  3. Puneți într-o pungă de hârtie opacă, diverse obiecte cu texturi diferite. Lăsați-i pe copii să pună mâna în pungă, fără să se uite, să pipăie câte un obiect pe rând și să ghicească ce e.
  4. Mergeți la plimbare în parc și fiți atenți doar la: flori galbene, frunze ascuțite, insecte, etc.
  5. Lăsați-l să aleagă un obiect, pe care să-l analizeze foarte bine vizual, până în cele mai mici detalii, pentru 3 minute, apoi lasă obiectul și încearcă să-l deseneze cuprinzând cât mai multe detalii.
  6. Coloratul ne poate ajuta să fim mindful.
  7. Discutăm despre o emoție negativă pe care o simt în acest moment, apoi îmi imaginez că umflu un balon, inspirând pe nas și expirând pe gură timp de 1 minut. Îmi imaginez că atunci când inspir intră lumină, și când expir iese emoția negativă. Când am umflat balonul, am pus acolo toată emoția mea negativă, îmi imaginez că l-am legat cu ață și-i dau drumul să zboare spre cer.

Creați o rutină

Încercați să faceți un lucru în fiecare zi la aceeași oră. De exemplu putem adăuga la ritualul nostru de dimineață un exercițiu în care stăm pe scaun împreună și numim 5 lucruri pentru care suntem recunoscători în viața noastră, găsim 5 lucruri care ne-ar putea face ziua de azi mai bună, trimitem intenții bune unei persoane de aproape sau de departe spunând așa:

Pasul 1:

Spuneți fiecare pentru sine:

Pasul 2:

Spuneți unul altuia:

Pasul 3:

Vă gândiți la o persoană, numiți această persoană și spuneți:

Imaginați-vă cum urarea voastră plutește ca o undă și se îndreaptă spre acea persoană.

Încercați să faceți un singur lucru odată:

Împotriva credinței populare, a jongla cu mai multe lucruri în acelați timp nu ne ajută, pentru că nu vine natural pentru creierul nostru. Când suntem mindful, vom încerca să acordăm atenție lucrului pe care îl facem acum sau persoanei cu care vorbim în acel moment.

Astfel putem mânca mindful, atunci când acordam atenție gustului și texturii mâncării pe care o mâncăm. Tableta sau televizorul nu ajută deloc.

Putem asculta mindful, când acordăm deplină atenție persoanei cu care vorbim, fără să ne lăsăm distrași de zgomotul de pe margine sau de propriile noastre gânduri.

Ne putem plimba mindful atunci când acordăm deplină atenție peisajului, fără să fim distrași de gândurile noastre.

Nu este ușor, și nu se întâmplă peste noapte, dar a practica mindfulness în viața noastră de zi cu zi, ne va face mai echilibrați și mai fericiți, iar viața noastră nu va mai fi pe pilot automat, ci va fi în mâinile noastre.

Vom trăi conform propriilor alegeri și nu conform propriilor impulsuri.

Vikas Malkani, creatorul SoulKids spune așa frumos: ‘You are the author of your own life story’ și îndeamnă pe oricine să trăiască ‘by choice not by chance’

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.