fbpx
Atelier dezvoltare personala copii

Cum ajutăm un copil cu dependența de tehnologie- dezvoltare personală copii

Lumea în care trăim astăzi este foarte diferită față de cea în care am crescut noi. Printre multele schimbări, revoluția tehnologiei ne-a schimbat radical viețile din multe puncte de vedere. Telefoane mobile, tablete, laptopuri, nu mai sunt un lux, ci mai degrabă sunt un mod de viață.

Tehnologia ne oferă multiple avantaje dar este esențial să fim atenți și la părțile ei negative. Cu telefoanele și laptopurile devenind o parte necesară a dezvoltării copilului, atât acasă cât și la școală, este cu atât mai important sa creăm obiceiuri sănătoase în ceea ce privește folosirea tehnologiei.

Iată aici câteva sfaturi:

  1. Acceptă și nu rezista. Odată ce ai dat copilului acces la telefon/tableta/laptop nu are rost să te împotrivești continuu folosirii lor. Dacă în adolescență noi petreceam timp vorbind la telefon cu prietenii noștri, așa ei acum vorbesc cu prietenii lor pe Whatsapp sau Snapchat. Face parte din creșterea lor, a ne opune continuu nu face decât să creeze reacții de împotrivire. O abordare mai bună ar fi să comunicăm, să discutăm deschis despre ce ei urmăresc/nu urmăresc, eventual să vedem împreună unele clipuri. Asta le va da încredere să împărtășească informații despre ceea ce văd în loc să se ascundă.
  2. Încurajează-l să planifice timpul pe care îl petrece în fața ecranului. Ajută-l să planifice timp întâi pentru lucrurile care sunt necesar de făcut: teme/ proiecte școlare/responsabilități acasă, iar în timp ce face aceste lucruri să lase telefonul pe silent pentru a nu fi deranjat. După ce termină ceea ce este necesar de făcut, poate dedica timp telefonului/tabletei. Încearcă să cultivi un sentiment de responsabilitate pentru ceea ce are de făcut pentru școală.
  3. Creează momente împreună cu toată familia unde toată lumea lasă telefoanele deoparte. Poate fi o simplă conversație, un joc sau o activitate împreună.
  4. Încurajează-l să petreacă timp afară. Poate face un sport, o plimbare cu rolele sau cu bicicleta. Este un mod foarte bun de a reduce stresul și de a se încărca cu energie.
  5. Încurajează-l să citească. Alegeți împreună câteva cărți pe care să le citească în vacanță și încurajează-l să facă o listă cu cărțile pe care ar vrea să le citească. Puteți apoi merge împreună la biblioteca sau la librărie pentru a găsi aceste cărți.
  6. Folosește puterea exemplului. Asta e valabil în corectarea oricărui comportament negativ sau incurajarea oricărui obicei pozitiv pentru copilul nostru, să fim întâi noi ceea ce vrem să obținem. Dacă dorim să minimizăm timpul petrecut în fața ecranului de copilul nostru să încercăm să minimizăm întâi timpul pe care noi îl petrecem cu telefonul/tableta în fața copilului.

SoulKids îl ajută pe copil să fie încrezător, perseverent și să-și asume responsabilități. El va învăța cum să fie fericit și să aibă succes în tot ceea ce-și propune.

Vezi aici calendarul cu următoarele ateliere SoulKids:

Vezi aici calendarul

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *