fbpx

Disciplina are o conotație negativă pentru unii dintre noi, însă ea poate fi foarte folositoare în dezvoltarea copilului atunci când este centrată pe soluții în loc de pedepse.

Rolul părintelui este esențial în dezvoltarea copilului, iar fixarea de limite, pe care copilul să le respecte, este un lucru pozitiv. A fi un părinte permisiv, și a permite copilului orice, poate să fie dăunător pentru copil, pentru că atunci eu ca părinte aș pune pe umerii copilului o sarcină foarte dificilă, și anume să aprecieze și să-și fixeze singur limite. Acesta este un lucru pe care copilul nu este îndeajuns de matur pentru a și-l asuma, deci îi va crea stres. Limitele îl vor face pe copil mai liber, îi vor arăta un spațiu sigur unde el se poate mișca.

Mecanismul prin care trecem atunci când ne pedepsim copiii, sau încercăm să stabilim limite este uneori unul foarte simplu: observăm un comportament – evaluăm dacă este dorit sau nedorit – pe baza acestei aprecieri, la comportament nedorit, etichetăm copilul ca indisciplinat și aplicăm o pedeapsă.

De cele mai multe ori, pedeapsa nu are nicio legătură cu comportamentul nedorit, ci este standard: mergi în camera ta sau nu ai voie la tabletă/televizor. Probabil că mulți dintre noi am aplicat astfel de pedepse de nenumărate ori, fără însă să vedem nicio schimbare de comportament.

Filozofia mea este că, dacă fac mereu același lucru, obțin același rezultat. Dacă vreau să obțin un rezultat diferit, trebuie să schimb ceea ce fac

Iată câteva sfaturi despre cum să folosim în mod constructiv disciplina înlocuind pedepsele cu soluțiile:

  1. Încearcă să privești dincolo de comportament, și să-ți dai seama de motivația copilului. Privește un comportament nedorit ca pe un mijloc de comunicare. Încearcă să înțelegi de ce se comportă așa. Dacă vei ajunge să afli asta, vei putea corecta cauza, și comportamentul nedorit va dispărea.
  2. O regulă pe care am învățat-o de la creatorul SoulKids, Vikas Malkani, și anume ‘The MMF rule’, care înseamnă: ‘Manage Myself First’. Nu disciplina copilul dintr-o poziție de mânie. Găsește o cale de a te calma, și numai după aceea interacționează cu copilul. Gândește-te la diferența între un dictator și un mentor. Dictatorul este ascultat din obligație și pe termen scurt, mentorul inspiră o schimbare pozitivă de comportament pe termen lung.
  3. Fă-l să înțeleagă că ești acolo pentru el și îl iubești necondiționat. Mesajul ar trebui să fie că-l iubești necondiționat, dar nu accepți orice face necondiționat. Este mai probabil să te asculte atunci când îți spui punctul de vedere îmbrățișându-l, pentru că atunci se va simți calm și în siguranță.
  4. În loc de pedeapsă, oferă o soluție. Spune-i ce să facă în loc să-i spui ce să nu mai facă. Spune-i care sunt așteptările tale, și cum să procedeze data viitoare când este în aceeași situație. Dacă de exemplu copilul refuză să lase tableta ca să facă lecțiile, poți să stabilești cu el o strategie despre cum să-și împartă timpul astfel încât să aibă timp de tabletă, dar numai după ce își face lecțiile. Fă-l să înțeleagă diferența dintre responsabilități și lucruri pe care vrea să le facă.
  5. Încurajează-l și oferă-i feedback atunci când observi pași înspre schimbarea în sens pozitiv a comportamentului nedorit. Fă-l să înțeleagă că veți parcurge drumul împreună.
  6. Fii asertiv și folosește propoziții care încep cu eu: ‘Eu observ că…….. și sunt îngrijorat/ă pentru că……………de aceea aș vrea ca tu să……………………., cum să te ajut să faci asta? Sesizează diferența între ‘Tu ești neatent și mereu uiți să……’ și ‘Eu observ că tu uiți uneori să…..’
  7. Încercați că găsiți împreună soluții. Ascultă punctul lui de vedere și încearcă să-l integrezi în soluție. ‘Cum crezi că ar fi mai bine să faci ca să nu se mai întâmple să uiți data viitoare?’
  8. Ai mereu în vedere că, atunci când îți impui unilateral voința, și îl faci pe copilul tău să facă lucruri doar pentru că ești mai puternic și poți, asta se numește bullying.

Disciplina prin pedeapsă este mult mai ușor de aplicat, și nu cere un prea mare efort sau imaginație din partea noastră, însă produce efecte punctuale și pe termen scurt. Disciplina prin oferirea de soluții necesită timp, efort și imaginație, dar produce efecte durabile și pe termen lung.

Ține minte:

Un părinte autoritar îl va învăța pe copil ce să facă și ce să nu facă, dar nu îl va învăța niciodată cum să fie.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.