fbpx

Succesul nu vine niciodată din senin, și nici peste noapte. Noi tindem să acordăm atenție exclusiv faimei. Vedem oameni care sunt în lumina reflectoarelor, sportivi de succes, actori celebri, și ne dorim să fim ca ei. Ce nu vedem noi însă, sunt anii de efort, șirul de eșecuri, lupta pe care au dus-o acești oameni până când au ajuns în atenția lumii întregi.

Fiecare poveste pe care o citim despre o persoană de succes include și multele eșecuri pe care le-a avut până să atingă celebritatea. Eșecul este o condiție necesară în drumul spre succes, iar diferența dintre învingători și resemnați, o face modul în care ei privesc eșecul.

Aceia care văd în eșec o lecție, o oportunitate de a învăța din această lecție înainte de a încerca din nou, sunt cei care vor avea succes, aceia care văd eșecul ca pe o fatalitate vor sta în mod inevitabil și pentru totdeauna în zona lor de confort.

Atitudinea pe care o avem în fața eșecului este legată de mentalitatea noastră, și se învață prin experiențele acumulate în timpul vieții. Copiii vor privi greșeala în funcție de cum reacționăm noi ca părinți atunci când ei greșesc.

Este esențial deci pentru noi ca părinți să insuflăm copiilor noștri convingerea că greșeala este de fapt ceva bun și care ne ajută să creștem.

Atunci când un copil se teme de greșeală:

  1. Nu va încerca niciodată lucruri noi și nu va experimenta. Se va menține în zonele în care este sigur că va performa bine, fără să greșească.
  2. Nu va fi creativ, pentru că a fi creativ înseamnă a ieși din standarde.
  3. Se va teme tot timpul să nu fie judecat de cei din jur, și va fi afectat de critică.
  4. Va fi foarte ușor demotivat atunci când nu ajunge la rezultatele dorite.
  5. Va alege să facă doar lucruri simple, pe care le cunoaște foarte bine.

Câteva sfaturi despre cum să reacționăm atunci când copilul greșește:

  1. Atunci când copilul tău greșește, ajută-l să tragă învățăminte. În loc să-l cerți că a greșit, întreabă-l ce poate învăța din greșeala lui înainte de a încerca din nou.
  2. Lasă-l să înțeleagă că nimănui nu-i iese din prima atunci când încearcă ceva nou, când experimentează. Dacă nu greșești niciodată, este un semn că stai pe loc și că nu faci cât ai fi tu capabil să faci. Greșeala e un semn că mintea noastă crește, că am ieșit din zona noastră de confort, că ne dezvoltăm.
  3. Învață-l importanța cuvântului ‘ÎNCERC’. Ajută-l să înlocuiască expresiile negative: ‘Mă tem să nu greșesc’, ‘Ce va spune doamna?’, ‘Dacă voi fi judecat’, cu ‘Nu sunt sigur sută la sută că nu voi greși, dar totuși ÎNCERC’ Atunci când îți este teamă dar totuși încerci, spargi o barieră invizibilă care stă în mintea ta și devii liber. Cu cât faci exercițiul ăsta mai des, cu atât îți va fi mai ușor.
  4. Ajută-l să înțeleagă că el nu este rezultatele lui, și că atunci când nu obține rezultatul dorit, asta nu înseamnă că nu e bun, sau că va rata mereu, ci înseamnă că poate nu a depus suficient efort, că nu a avut destulă răbdare, că nu a folosit strategia potrivită.
  5. Ajută-l să privească criticile celor din jur ca pe un feedback. Valoarea noastră nu depinde niciodată de ceea ce spun sau ce cred despre noi cei din jurul nostru. Orice ne-ar spune aceștia, este punctul lor de vedere, cum văd ei lucrurile, și nu este despre cum suntem noi. Din critică putem eventual extrage un feedback despre cum să fim mai buni data viitoare când încercăm.
  6. Lasă-l să vadă că și tu greșești, că înveți din greșelile tale și mai încerci odată. Împărtășește greșelile tale cu copilul, povestește-i ce ai învățat și ce soluții ai găsit, eventual cere-i sfatul despre cum să eviți aceeași greșeală data viitoare.
  7. Nu-i spune niciodată copilului tău: ești un geniu, ești cel mai bun, ești un talent înnăscut. Spune-i mai degrabă că depinde numai de el cât de deștept și cât de bun poate fi, că doar efortul și determinarea lui îl vor face mai bun.
  8. Citește-i povești despre oamenii de succes și eșecurile lor, și discutați împreună despre atitudinea pe care o au în comun toți oamenii de succes în fața eșecului.
  9. Asigură-l mereu că, orice ar fi, veți găsi împreună o soluție, și că dragostea ta este necondiționată și nu are legătură cu rezultatele lui.

Atunci când copilul tău va avea această mentalitate că poate încerca fără să se teamă de eșec, potențialul lui va exploda, el va fi înclinat să încerce și să exploreze posibilități, să învețe din greșeli și să găsească soluții. Vor fi desigur suișuri și coborâșuri, dar doar atunci putem fi siguri că nimic nu îl va opri în drumul lui spre succes.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.