fbpx
Life coaching copii SoulKids

Ce este si de ce ne-ar trebui un Life-coach pentru copilul nostruO să pornesc de la o frază pe care Vikas Malkani, creatorul SoulKids și cel care mi-a fost mentor și coach pentru 2 ani la Singapore, a spus-o într-una din lecțiile sale:  “Zero means infinite potential” . Aceasta este filozofia care stă în spatele SoulKids, că fiecare copil se naște cu potențial infinit, toate căile lui și toate posibilitățile sunt deschise. Ce se întâmplă apoi cu acest potențial depinde foarte mult de ce se întâmplă în jurul copilului, de experiența lui de viață, și de ce limitări, sau dimpotrivă, încurajări, învață în urma experiențelor lui.

Mediul familial și cultural sunt cele care îi vor hrăni copilului vocea interioară. Cuvintele pe care copilul le aude în jurul lui destul de des, și mai ales cuvintele pe care le aude de la părinți, vor deveni treptat ceea ce își spune el lui despre el zi de zi.

Vocea lui interioară va determina prin ce filtru privește el lumea. Puteți face un exercițiu din a conștientiza ce îi spuneți cel mai des copilului, și apoi încercați să înțelegeți care sunt efectele pe care spusele voastre le pot produce, ascultându-le din perspectiva lui. Unora dintre copii, aceeași situație li se poate părea amuzantă, altora înfricoșătoare. Unii copii se plâng, alții caută soluții. Unii copii par să reușească mai des, alții par a nu se putea descurca deloc singuri. Asta nu înseamnă însă că există copii buni și copii răi, după cum mulți dintre noi tind să-i clasifice, ci există copii cu potențial. Unii sunt mai aproape și unii sunt mai departe de potențialul lor, dar asta nu înseamnă că nu se poate, ci că nu au ajuns încă acolo.

“Succesul vine din a ști că ai făcut tot ce ai putut mai bine pentru a deveni cea mai buna varianta a ta care poți fi” – John Wooden

De multe ori, când ești aproape și implicat zi de zi, poate fi greu să identifici condiționările și limitările pe care le poate avea copilul tău, vei vedea poate reticențe, frici, fugă de responsabilitate, teama de eșec. Acestea sunt consecințe ale faptului că abilitățile necesare depășirii dificultăților, reziliența, gândirea pozitivă, stima de sine nu sunt suficient de dezvoltate pentru a-i asigura copilului suportul necesar. Toate acestea se pot însă învăța și exersa. Este nevoie de perseverență, răbdare și antrenament. Un coach îi va da copilului tău rețeta, și îl va ghida în procesul de învățare.

Life-coaching-ul nu trebuie văzut ca pe o terapie sau consiliere, unde un terapeut ajută un copil care poate avea o problemă psihologică sau o dizabilitate, ci este un mod de a-l face pe copil să identifice motivația și concentrarea pentru a-și împlini potențialul.

Coachingul nu este despre a acumula cunoștințe noi, ci despre a identifica și folosi resursele și cunoștințele pe care copilul le are deja în interiorul lui. Vei ști despre un coach că este înțelept atunci când ceea ce-ți spune el nu ți se pare nou, ci doar ceva ce tu știai deja, dar care pus în lumina asta se vede altfel.

Un life coach, după cum și un părinte, nu trebuie să-i spună copilului cum să fie, ci trebuie să-l ajute pe el să descopere asta în interiorul lui. O sămânță știe deja ce trebuie să devină, și are înăuntru toate ingredientele necesare pentru a deveni asta. Pământul nu încearcă să schimbe sămânța, ci doar îi asigură toate cele necesare pentru ca ea să crească. Un părinte sau un coach ar trebui să fie pentru copil la fel ca acest pământ fertil, astfel încât copilul să nu fie cum suntem noi, ci să fie cum este el.

“Coachingul este deschiderea potențialului pentru maximizarea propriilor performanțe. Este despre a-i ajuta să învețe mai degrabă decât de a-i învăța.” – Timothy Gallwey.

SoulKids Coaching este un concept dezvoltat de Vikas Malkani și Sally Forrest, pentru a sprijini dezvoltarea copilului în toate aspectele sale. Se concentrează pe obiective specifice și atingerea lor prin folosirea de instrumente practice, gândite de creatorii SoulKids, pentru a motiva copilul să facă pașii necesari spre schimbarea în bine.

SoulKids a fost creat în Singapore și a fost multiplu premiat și apreciat de părinți și copii din lumea întreagă.

Coachingul cu metoda SoulKids este pozitiv, lipsit de judecată, clasificări sau comparații. Totul se întâmplă într-un mediu în care copilul se simte relaxat și liber să se exprime. Învățăm cel mai bine când ne simțim bine, de aceea o ședință de coaching SoulKids este înțeleaptă, simplă și amuzantă.

SoulKids Coaching este orientat spre rezultate cât mai rapide, precum și pe a crea o legătură constructivă intre copil și coach.

Instrumentele folosite sunt extrem de simple și eficiente, ele pot aduce rezultate vizibile fie imediat fie într-un interval de timp în funcție de specificul fiecărui copil.

În cazul în care dorești să-l înscrii pe copilul sau adolescentul la o ședință de life coaching cu metoda SoulKids, te rog să completezi formularul de mai jos: