fbpx

Pornesc de la cartea psihologului de la Universitatea Stanford, Carol Dweck, ‘Mindset’, care explică ce diferență face în viața noastră mentalitatea pe care o avem. Ea găsește ca există două tipuri de mentalitate:

  1. Mentalitate flexibilă: Cei care au aceasta mentalitate cred că inteligența, talentele și abilitățile noastre se pot îmbunătăți cu efort, și că depinde de noi să ne dezvoltăm. Cei care au acest tip de mentalitate nu se cred nici mai buni și nici mai răi ca altcineva. Motivația lor este să își dorească să fie mai buni decât au fost  ieri, să se dezvolte continuu. Ei vor accepta provocări și vor încerca mereu să facă puțin mai mult decât le permit competențele lor actuale. Lor nu le este frică de greșeală, ci vor folosi greșeala pentru a învăța o lecție, după care vor încerca din nou.
  2. Mentalitate fixă: Cei care au aceasta mentalitate cred că inteligența, talentele și abilitățile noastre sunt fixe, că ne-am născut cu ele, și prin urmare nu depinde de noi să le îmbunătățim. Cei care au acest tip de mentalitate, au o imagine despre propria inteligență, și nivelul la care se află comparativ cu ceilalți. Aceștia vor face totul ca să mențină acest statut. Ei vor activa foarte bine în domeniile pe care le stăpânesc, dar nu vor accepta provocări și nu vor încerca lucruri noi, de teamă să nu-și diminueze statutul.

Toți avem o mentalitate sau alta, sau chiar o combinație dintre cele două.

Nu ne naștem cu aceste mentalități, ci ni le formăm și ni le întărim prin experiențele noastre de zi cu zi. Vestea bună este că, dacă mentalitatea se învață, am putea să credem că mentalitatea se poate schimba dacă ne dorim asta.

Dacă am putea alege pentru copilul nostru una dintre cele două mentalități care ar fi aceasta?

Mie mi se pare foarte simplu de ales dacă ne uităm în jurul nostru. Lumea în care trăim se schimbă cu o viteză extraordinară. Vorbim astăzi despre biotehnologie și Inteligență Artificială, roboți, despre algoritmi care ne citesc mai bine și știu despre noi chiar mai multe decât știm noi înșine. În această lume, nimeni nu poate anticipa acum ce anume meserii vor exista, sau vor dispărea, în 10-20 de ani.

Dacă prevedem faptul că, în viețile noastre ale tuturor, schimbarea este inevitabilă, înseamnă că abilitatea cea mai importantă ar fi să fim flexibili, să învățăm să ne adaptăm, să ne dorim să învățăm lucruri noi, să avem deci o mentalitate flexibilă.

Noi ca părinți putem să insuflăm copilului nostru o mentalitate flexibilă prin a înțelege:

  1. Cum folosim laudele.
  2. Cum punem întrebări
  3. Cum îi sfătuim și cum alegem activitățile în familie.

Aici este un infografic legat de laude și întrebări:

Putem lucra împreună pentru a-l ajuta  pe copilul tău să-și formeze o mentalitate flexibilă la atelierul Big Life Journal.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.