fbpx
parenting

Ce este și cum dezvoltăm Inteligența Emoțională a copilului nostru

Pe scurt spus, Inteligența Emoțională este capacitatea de a percepe propriile emoții precum și emoțiile celor din jurul nostru. În fiecare zi din viața noastră suntem puși în diferite situații sociale, în care trebuie să interacționăm cu alți oameni, să luăm decizii care ne privesc, să facem diverse alegeri.

Toate aceste interacțiuni pe care noi le avem, fie cu noi înșine, fie cu cei din jur, au de a face cu, și implică, inteligența noastră emoțională.

Inteligența emoțională se constituie pe de o parte din competențe individuale, care țin de cum ne vedem noi pe noi înșine, iar pe de altă parte de competențe sociale, care țin de interacțiunile cu cei din jur.

Competențele individuale sunt:

  • Auto-cunoașterea – Capacitatea de a percepe și prelucra propriile emoții atunci când ele se întâmplă.
  • Auto-controlul – Capacitatea de a fi flexibil și de a-ți controla comportamentul astfel încât să răspunzi pozitiv, indiferent de tipul de emoție pe care îl percepi la un moment dat.

Competențele sociale sunt:

  • Conștiința socială – Capacitatea de a identifica și recunoaște emoțiile altora.
  • Controlul interacțiunilor – Capacitatea de a lua în calcul emoțiile proprii, precum și emoțiile celorlalți în interacțiunile sociale.

Noi ca părinți avem o mare influență în formarea și cultivarea inteligenței emoționale a copilului nostru. Este o abilitate pe care copilul o va învăța din experiențele pe care el le are zi de zi. Cu siguranță ați observat că atunci când este într-o situație în care nu știe cum să reacționeze, primul impuls al copilului este să se uite la reacția părintelui. De exemplu, varsă cana de lapte pe masă, nu știe cum să reacționeze la asta și se uită la mama lui. Reacția mamei este lecția lui. El va învăța fie că nu e o problemă, nu s-a întâmplat nimic, hai să curățăm împreună, fie că este un neîndemânatic, că nu face nimic bine și e pedepsit pentru asta.

Orice interacțiune pe care o avem cu copilul nostru, fie că ne dorim sau nu este pentru el o lecție. El ne va urma întocmai și se va conforma la tot ceea ce transmitem, verbal sau non verbal.

Dacă avem mereu în minte aceasta, va deveni foarte simplu să cultivăm inteligența emoțională a copilului nostru prin a ne cultiva noi înșine propria inteligență emoțională.

După ce copilul iese din cadrul strict familial și începe să meargă la grădiniță, școală, are o bonă, aceștia pot și ei influența. Dacă noi însă avem grijă și păstrăm o relație strânsă cu copilul nostru, vom putea observa din timp și ajuta la corectarea eventualelor influențe negative.

Iată câteva activități care cultiva și dezvolta inteligenta emoțională a copilului nostru:

  1. Jocul ‘Eu sunt’

Roagă-l/o să completeze propozițiile:

Eu sunt cel mai fericit/cea mai fericită când…………………………………………………………………

Eu mă rușinez când………………………………………………………………………………………………..

Eu am gânduri negative când…………………………………………………………………………………..

Eu sunt…………………………..când……………………………………………………………………………..

Eu mă simt…………………….când………………………………………………………………………………

Eu gândesc………………………despre……………………………când……………………………………

Termină propoziția: Eu cred că lumea are nevoie de…………………………………………………..

2. Cunoaște-te mai bine. Cu toții avem puncte forte și puncte slabe. Recunoscând aceste puncte tari și puncte slabe, poți alege să cultivi și să întărești punctele tale tari, ceea ce te va face să fii mai încrezător. La fel vei înțelege unele limitări și în loc să fii frustrat de acestea vei alege să ceri ajutorul cuiva mai priceput.

Încrezător, Motivat, Am obiective, Pozitiv, Fericit, Loial, Cu minte deschisa, Onest, Sensibil, Calm, Prietenos, Sportiv, Cu ureche muzicala, Visător, Curios, Cu Imaginație, Realist, Ajut pe alții, Îmi place să scriu, Îmi place Matematica, Îmi place natura, Îmi plac misterele, Îmi plac jocurile logice, Îmi place Lego.

3. Puterea afirmațiilor. Poți alege conștient ce anume calități să cultivi împreună cu copilul tău. O afirmație este un lucru pe care, dacă ți-l spui tu ție de suficient de multe ori, va ajunge să fie adevărat pentru tine. Spune în fiecare dimineață cu copilul tău:

Exemple de afirmații: Sunt Pozitiv! Sunt Recunoscător! Sunt Curajos! Sunt Bun! Sunt Fericit! Sunt Calm!

Folosește afirmația SoulKids: Sunt unic! Sunt Special! Sunt Extraordinar!

4.3 complimente 

Fă astăzi 3 complimente la trei oameni diferiți. Poți să faci complimente despre ceva ce ei au făcut sau despre cum sunt ei.

Scrie cele 3 complimente pe o foaie de hârtie:

Am făcut primul compliment lui ……………………………………….. Complimentul meu a fost………………………………

Am făcut al doilea compliment lui ……………………………………….. Complimentul meu a fost…………………………….

Am făcut al treilea compliment lui ……………………………………….. Complimentul meu a fost…………………………….

SoulKids cultivă inteligența emoțională a copilului tău din toate punctele de vedere: el va învăța să se cunoscă și să se aprecieze pe el însuși, va învăța că este unic și să nu-și dorească să fie ca nimeni altcineva, va învăța să-și fixeze obiective pe care să le îndeplinească, va învăța să gândească pozitiv și să filtreze influențele negative din jurul lui. Va învăța să aibă mereu o minte deschisă și să nu se teamă de eșec sau de greșeală. Va învăța să găsească punctele lui forte și să se concentreze pe ele pentru a-și construi viitorul.

Aici găsiți datele următoarelor Ateliere SoulKids:

[maxbutton id=”4″]