fbpx

Pe scurt spus, Inteligența Emoțională este capacitatea de a percepe propriile emoții precum și emoțiile celor din jurul nostru. În fiecare zi din viața noastră suntem puși în diferite situații sociale, în care trebuie să interacționăm cu alți oameni, să luăm decizii care ne privesc, să facem diverse alegeri.

Toate aceste interacțiuni pe care noi le avem, fie cu noi înșine, fie cu cei din jur, au de a face cu, și implică, inteligența noastră emoțională.

Inteligența emoțională se constituie pe de o parte din competențe individuale, care țin de cum ne vedem noi pe noi înșine, iar pe de altă parte de competențe sociale, care țin de interacțiunile cu cei din jur.

Competențele individuale sunt:

Competențele sociale sunt:

Noi ca părinți avem o mare influență în formarea și cultivarea inteligenței emoționale a copilului nostru. Este o abilitate pe care copilul o va învăța din experiențele pe care el le are zi de zi. Cu siguranță ați observat că atunci când este într-o situație în care nu știe cum să reacționeze, primul impuls al copilului este să se uite la reacția părintelui. De exemplu, varsă cana de lapte pe masă, nu știe cum să reacționeze la asta și se uită la mama lui. Reacția mamei este lecția lui. El va învăța fie că nu e o problemă, nu s-a întâmplat nimic, hai să curățăm împreună, fie că este un neîndemânatic, că nu face nimic bine și e pedepsit pentru asta.

Orice interacțiune pe care o avem cu copilul nostru, fie că ne dorim sau nu este pentru el o lecție. El ne va urma întocmai și se va conforma la tot ceea ce transmitem, verbal sau non verbal.

Dacă avem mereu în minte aceasta, va deveni foarte simplu să cultivăm inteligența emoțională a copilului nostru prin a ne cultiva noi înșine propria inteligență emoțională.

După ce copilul iese din cadrul strict familial și începe să meargă la grădiniță, școală, are o bonă, aceștia pot și ei influența. Dacă noi însă avem grijă și păstrăm o relație strânsă cu copilul nostru, vom putea observa din timp și ajuta la corectarea eventualelor influențe negative.

Iată câteva activități care cultivă și dezvoltă inteligenta emoțională a copilului:

  1. Jocul ‘Eu sunt’

Roagă-l/o să completeze propozițiile:

Eu sunt cel mai fericit/cea mai fericită când…………………………………………………………………

Eu mă rușinez când………………………………………………………………………………………………..

Eu am gânduri negative când…………………………………………………………………………………..

Eu sunt…………………………..când……………………………………………………………………………..

Eu mă simt…………………….când………………………………………………………………………………

Eu gândesc………………………despre……………………………când……………………………………

Termină propoziția: Eu cred că lumea are nevoie de…………………………………………………..

2. Cunoaște-te mai bine. Descoperă, și ajută-l și pe copilul tău să descopere punctele forte și punctele slabe. Cu toții avem puncte forte și puncte slabe. Recunoscând aceste puncte forte și puncte slabe, poți alege să cultivi și să întărești punctele tale forte, ceea ce te va ajuta să fii mai încrezător (pentru că va fi mult mai probabil să reușești). La fel vei înțelege că punctele slabe nu trebuie văzute ca pe limitări, și în loc să fii frustrat de acestea, vei alege să ți le îmbunătățești sau să ceri ajutorul cuiva mai priceput când e nevoie.

Ce puncte forte am eu?  Pentru a te simți inspirat, iată câteva exemple mai jos. Eu sunt….

Încrezător, Motivat, Am obiective, Pozitiv, Fericit, Loial, Cu minte deschisa, Onest, Sensibil, Calm, Prietenos, Sportiv, Cu ureche muzicala, Visător, Curios, Cu Imaginație, Realist, Ajut pe alții, Îmi place să scriu, Îmi place Matematica, Îmi place natura, Îmi plac misterele, Îmi plac jocurile logice, Îmi place Lego.

3. Puterea afirmațiilor. Poți alege conștient ce anume calități să cultivi împreună cu copilul tău. O afirmație este un lucru pe care, dacă ți-l spui tu ție de suficient de multe ori, și ca și cum ai crede acel lucru, va ajunge să fie adevărat pentru tine. Spune în fiecare dimineață cu copilul tău afirmații:

Exemple de afirmații: Eu sunt……… și sunt pozitiv! Eu sunt……… și sunt recunoscător! Eu sunt……… și sunt curajos! Eu sunt……… și sunt bun! Eu sunt……… și sunt fericit! Eu sunt……… și sunt calm!

4. Trei complimente 

Fă astăzi 3 complimente la trei oameni diferiți. Poți să faci complimente despre ceva ce ei au făcut sau despre cum sunt ei.

Scrie cele 3 complimente pe o foaie de hârtie:

Am făcut primul compliment lui ……………………………………….. Complimentul meu a fost………………………………

Am făcut al doilea compliment lui ……………………………………….. Complimentul meu a fost…………………………….

Am făcut al treilea compliment lui ……………………………………….. Complimentul meu a fost…………………………….

Încearcă să observi: cum s-a simțit persoana căreia i-ai făcut un compliment, cum te-ai simțit tu când ai făcut acest compliment.

A cultiva inteligența emoțională a copilului este astăzi o necesitate. Numai astfel vom putea compensa lipsa interacțiunilor sociale, care s-au mutat acum predominant online.

În secolul 21, în care toată lumea vorbește despre revoluția în tehnologie, multe lucruri vor putea fi făcute de roboți sau de inteligența artificială, ceea ce ne rămâne nouă este conștiința nostră care ține de spirit, nu de material. Emoțiile sunt cele care ne fac pe noi oameni, și acum, mai mut decât oricând va trebui să învățăm să fim în legătură cu ele.

 

 

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.