Săptămâna altfel:
‘Dacă vrei să ai copii inteligenți, spune-le povești,
dacă vrei să ai copii și mai inteligenți, spune-le și mai multe povești’
Albert Einstein
Vă propun să le oferiți copiilor din școala dumneavoastră oportunitatea de a asculta povești care îi vor ajuta să-și însușească abilități esențiale pentru secolul 21.
Nu numai cunoștințele teoretice au importanța în dobândirea de competențe, ci și soft-skill-urile, pentru că un copil, oricât ar fi de talentat într-un domeniu, nu va face performanță dacă mentalitatea este una care nu îl ajută.
Poveștile SoulKids au un impact puternic, și îi vor ajuta pe copii să devină mai încrezători, mai responsabili, să-și dezvolte stima de sine, să înțeleagă pașii spre succes. SoulKids este un program creat în Singapore de către Vikas Malkani și Sally Forrest, și care schimbă viețile copiilor din lumea întreagă. Eu am lucrat acolo la SoulKids Singapore, după care m-am întors în Romania, și de aproape 2 ani, fac programe SoulKids aici, cu un foarte mare succes.
Teme pe care vi le propun pentru săptămâna altfel:
Despre Bullying:
Bullyingul este un fenomen întâlnit din ce în ce mai des în jurul nostru. Copiii sunt expuși bullyingului încă de la vârsta grădiniței. Expunerea prelungită la diferite forme de bullying poate produce efecte puternice în lumea interioară a copilului.
În cazul în care noi nu vedem la timp semnele, și nu intervenim să-l ajutăm, copilul se va retrage în sine, nu va avea curajul să încerce nimic nou și nu va interacționa social. Acesta este pentru el un mecanism de apărare, care, din punctul lui de vedere, îl pune la adăpost de suferință.
Dacă însă noi ne dorim un copil puternic și încrezător, trebuie să-l ajutăm să înfrunte problema în loc să fugă de ea. Dacă te ascunzi în spatele fricilor tale, acestea nu vor face decât să crească din ce în ce mai mult, până când vor ajunge să-ți controleze viața. Dacă alegi însă să-ți înfrunți temerile, acestea vor deveni din ce în ce mai mici și în final vor dispărea cu desăvârșire.
În timpul acestei lecții copiii vor înțelege următoarele lecții:
- Valoarea noastră nu depinde niciodată de ce ne spun cei din jurul nostru
- Cum să arătăm încrezători
- Cum să ne înfruntăm frica
- Cum să eliminăm negativitatea din viața noastră
Despre Stima de sine:
Stima de sine este o caracteristică esențială în dezvoltarea copilului și reprezintă modul cum se vede el pe el însuși.
Un copil cu stima de sine ridicată, va crede despre el că este valoros și special, își va fixa obiective îndrăznețe pe care va crede că le poate îndeplini. Un copil cu stimă de sine scăzută va crede despre el că nu este valoros, el va fi mereu anxios și frustrat de lucruri mărunte care îi stau în cale și nu va fi motivat să depășească dificultăți.
În timpul acestui atelier copiii vor înțelege:
- Că fiecare dintre noi este unic și special așa cum este el.
- Cum să nu ne comparăm cu altcineva ci să ne uităm la ce ne face pe noi speciali.
- Cum să conștientizăm și să schimbăm în pozitiv ceea ce ne spunem noi nouă înșine.
- Cum să nu ascultăm persoanele din jurul nostru care ne descurajează
- Cum să ne identificăm punctele noastre forte și punctele noastre slabe, și să dorim să ne întărim punctele forte.
Despre cum funcționează mintea noastră:
Experiența noastră de viață este creată de mentalitatea noastră deci, în ultimă instanță, de modul cum funcționează mintea noastră.
Realitatea este filtrată de propriile noastre tipare mentale, care s-au format în timp prin experiențele pe care le-am avut, ce am învățat în familie sau de la cei din jurul nostru.
Aceeași situație va apărea minunată unora dintre noi sau plină de capcane altora și asta depinde doar de procesele care se întâmplă în mintea noastră în fața acestei situații.
Dacă vom încerca să înțelegem câteva dintre mecanismele din minte care determină experiența noastră de viață, vom putea să conștientizăm că întotdeauna avem o opțiune legată de cum alegem să interpretăm o situație.
În timpul acestui atelier copiii vor înțelege:
- De ce trebuie să avem mereu o minte deschisă
- Cum se transformă gândurile noastre în convingeri și cum convingerile ne vor crea realitatea.
- Cum să conștientizăm și să depășim limitările pe care le creăm în mintea noastră
- Cum să gândim pozitiv
Despre cum să avem o gândire creativă:
A fi creativ nu înseamnă numai a desena frumos, sau a compune poezii, creativitatea există în tot ce ne înconjoară. De ce să privim creativitatea ca pe o mentalitate? Care sunt calitățile unui om creativ?
- Un om creativ este un om flexibil, care se adaptează mult mai ușor și folosește la maxim resursele care îi sunt la îndemână.
- Un om creativ nu se teme de eșec, pentru că a crea este sinonim practic cu a încerca, a învăța din greșeli și a îmbunătăți.
- Un om creativ este autentic, nu încearcă să copieze pe cineva, ci aduce la suprafața propria personalitate.
- Un om creativ este curios și are imaginație, este capabil să observe și să învețe de la orice îl înconjoară.
În timpul atelierului copiii vor înțelege că:
- O problema poate avea soluții foarte diferite dacă o privim din perspective diferite.
- Vor asculta povești ale unor oameni de succes care au schimbat lumea și vor înțelege ce calități au acești oameni în comun.
- Vor înțelege că oamenii creativi sunt autentici și își urmează pasiunile.
- Vom discuta despre cele 5 calități ale lui Albert Einstein, și cum l-au ajutat acestea să revoluționeze lumea în care trăim cu teoriile sale.
Despre cum să avem succes în tot ce ne propunem:
Succesul nu vine niciodată din senin, și nici peste noapte. Noi tindem să acordăm atenție exclusiv faimei. Vedem oameni care sunt în lumina reflectoarelor, sportivi de succes, actori celebri, și ne dorim să fim ca ei. Ce nu vedem noi însă, sunt anii de efort, șirul de eșecuri, lupta pe care au dus-o acești oameni până când au ajuns în atenția lumii întregi.
Fiecare poveste pe care o citim despre o persoană de succes include și multele eșecuri pe care le-a avut până să atingă celebritatea. Eșecul este o condiție necesară în drumul spre succes, iar diferența dintre învingători și resemnați, o face modul în care ei privesc eșecul.
În timpul atelierului copiii vor înțelege:
- Cum să definim ce înseamnă succes pentru noi, și vom înțelege că succes poate însemna lucruri diferite pentru fiecare dintre noi.
- Cum să ne asumăm responsabilitatea pentru a atinge succesul în ceea ce ne propunem.
- Cum să ne fixăm obiective, pe care să le ducem la îndeplinire
- Cum să fim perseverenți și să nu renunțăm chiar dacă întâmpinăm dificultăți și avem eșecuri pe traseu.
- Că este important să avem răbdare și să nu ne așteptăm la rezultate peste noapte.
Atelierele durează 90 de minute, sunt interactive și mesajele se transmit prin povești și activități.
Costul unui atelier este de 30 RON/copil.
În cazul în care doriți să programați pentru săptămâna altfel una sau mai multe dintre aceste teme, vă rog să-mi trimiteți un email la: info@danailies.ro, sau un mesaj pe whatsapp la: 0733286234