fbpx

Reziliența înseamnă capacitatea noastră de a răspunde pozitiv unei situații care se întâmplă în viața noastră, indiferent de cât de potrivnică sau nedorită ni se pare această situație. Este o abilitate foarte importantă pentru oricine, pentru că indiferent cine ești și cât de bine protejat ești, este absolut sigur că vei întâmpina în viață situații care îți vor fi nefavorabile. Schimbarea este ceva care nu poate fi evitat, ea face parte din viața noastră de zi cu zi.

Din această cauză, strategia corectă nu este să evităm toate situațiile noi sau schimbările, ci să învățăm să ne adaptăm și să răspundem constructiv când acestea apar.

Vestea bună este că reziliența este ceva ce noi putem învăța. Și ca întotdeauna, cu cât începem mai devreme să învățăm să fim rezilienți cu atât mai bine.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să clădiți reziliența copilului vostru:

  1. Un studiu al Harvard Education spune că un copil este mai probabil să fie rezilient atunci când balanța între experiențele lui pozitive și cele negative va fi înclinată spre cele pozitive. Există o corelare directă deci între experiența de zi cu zi a copilului și rezultatele sale. Încercați să mențineți mereu în jurul lui o atmosferă pozitivă și să construiți împreună cu el cât mai multe experiențe pozitive.
  2. Fiți un exemplu pentru el. Dacă ar fi să țineți cont de un singur sfat de parenting în lumea asta, este să modelați orice comportament doriți să obțineți de la copilul vostru. Tot ce vă doriți de la el, fiți voi așa întâi. Copilul învață prin a vă imita comportamentele.
  3. Tot Harvard Education spune că cea mai importantă condiție pentru ca un copil să fie mai rezilient este când are o relație de încredere și suport cu un adult, fie el părinte, bunic, profesor. Această relație îi va oferi copilului spațiul de manevră necesar, răspunsurile de care are nevoie și suportul pentru a-și clădi propria reziliență.
  4. Cel mai eficient mod de a învăța este din experiențe proprii. Nu-i rezolva copilului tău toate problemele, nu fi extrem de protector, lasă-l să greșească. Apoi folosește aceste greșeli pentru a-l învăța strategii de a merge mai departe. În loc să-i reproșezi, folosește greșeala ca pe o lecție de unde veți învăța pașii de urmat. Dacă pe termen scurt asta îi aduce poate o notă mai mică la școală, pe termen lung copilul tău nu se va teme de greșeală, nu va mai crede că este sfârșitul lumii, ci va încerca să schimbe strategia astfel încât să obțină rezultatul dorit.
  5. Folosește eficient laudele. În loc să-i spui ‘ești deștept’ poți spune ‘strategia ta a fost foarte bună’, în loc să spui ‘bravo, ai luat nota 10’, poți spune ‘efortul depus ca să te pregătești pentru acest test a dat rezultate’. Din aceasta el va învăța că doar prin efort își poate îmbunătăți abilitățile.
  6. Abordează orice situație constructiv, în termeni de cum putem rezolva problema, ce strategii putem folosi, în loc de a da vina pe cineva sau a ne plânge. Când este o problema, este și o soluție.

N-o să putem niciodată (și nici n-ar trebui să ne dorim) să-l ținem pe copilul nostru într-o bulă în care el să fie protejat de orice neplăcere, putem în schimb să-l echipăm cu instrumentele necesare pentru a răspunde pozitiv la dificultăți.

La SoulKids copiii învață cum să aibă o minte deschisă, să gândească pozitiv sau să se pună la adăpost de influențe negative. Poveștile SoulKids îl vor inspira pe copilul tău să-și asume responsabilități și să răspundă pozitiv oricărei situații.

Oferă-i copilului tău experiența SoulKids și vei vedea diferența.

[maxbutton id=”4″]

 

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.