fbpx

Stresul înaintea examenelor poate fi apăsător pentru copiii noștri. Povara așteptărilor proprii, povara așteptărilor noastre ca părinți din partea lor, presiunile din partea colegilor, precum și emoțiile inerente înaintea unui astfel de test pot duce la stres pentru copii. Ei vor avea nevoie de suport și înțelegere din partea noastră ca părinți în toată această perioadă.

Iată câteva sfaturi despre cum putem să micșorăm stresul înaintea examenelor pentru copiii noștri:

1. Nu adăuga stresului lor

Asigură-te că tu ca părinte ești o sursă de confort pentru copil și nu o sursă suplimentară de stres. Nu încerca să-i impui așteptările tale și păstrează aceste așteptări în limite rezonabile. Lasă-l să înțeleagă că este normal să aibă emoții și că poate găsi în tine un partener de discuții dacă simte nevoia. Mici discuții, exerciții de respirație, precum și evidențierea progresului în efortul lui de a studia îl pot ajuta să se simtă mai bine.

2. Asigură-te că se odihnește suficient și că are o dietă sănătoasă

Ajută-l să mănânce regulat mese sănătoase. Asigură-te că are suficient timp de odihnă și somn. O minte odihnită este de câteva ori mai eficientă decât o minte obosită.

3. Încurajează-l să-și organizeze singur timpul de studiu și pauzele

Un copil care este organizat se va simți în control și va experimenta mai puțin stres. Ajută-l să-și fixeze un program de studiu. Lasă-l să facă asta singur și rezistă tentației de a-i impune un anumit program. Dacă el își va face acest program singur, va fi mai probabil să și-l asume și să-l urmeze. Asigură-te că își ia suficiente pauze, poate merge la o plimbare sau alege câteva activități în aer liber. Rolul acestor pauze este să îl ajute să își relaxeze corpul și mintea.

4. Ajută-l să-și asume responsabilitatea pentru efortul și rezultatele lui

Copilul trebuie să își asume responsabilitatea propriului efort și propriilor rezultate. Numai atunci el va fi de acord să depună efort pentru atingerea obiectivelor de bună voie. A-l împinge continuu de la spate va duce la frustrare și rezistență. Îndrumă-l spre a înțelege asta. Copilul care este motivat și încrezător în forțele lui își va asuma responsabilitatea acțiunilor lui. Ca să îl ajuți în sensul ăsta, îndrumă-l să-și fixeze obiective pe care să le poată îndeplini.

5. Încurajează-l să se concentreze pe obiectivul imediat

Ideea examenelor și volumul de materie de învățat pot fi copleșitoare la prima vedere pentru copil. Ajută-l să-și împartă materia în segmente ‘digerabile’ și să se concentreze pe un singur segment odată. Dacă sunt mai multe examene, ajută-l să se concentreze pe un singur examen odată. Ca metaforă ne putem gândi la întrebarea înțeleptului despre ‘Cum mănânci un elefant?’ și răspunsul este desigur ‘Câte o mușcătură odată’

Ca regulă generală, copilul trebuie să înțeleagă că numai efortul aduce rezultate. La fel trebuie să înțeleagă că nota este doar un feedback asupra volumului de cunoștințe acumulate. Noi ca părinți ar trebui să apreciem și să lăudăm mai degrabă efortul depus decât rezultatul.

Psihologul american Carol Dweck, autoarea filozofiei despre mentalitatea fixă vs mentalitatea flexibilă (dacă nu ați citit cartea Mindset, vă recomand cu drag), spune însă despre efort:

Câteodată problema nu este efortul prea mic, ci dimpotrivă, efortul prea mare și pentru un motiv greșit – Carol Dweck, Mindset

Calculați deci cu inteligență pașii de urmat și asigurați-vă că efortul copilului este îndreptat înspre obiectivul propus iar acțiunile sunt ușor de făcut, consistente și împărțite pe o perioadă de timp. Astfel, la sfârșitul drumului, el se va bucura de rezultat și va experimenta succesul.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.