Una dintre poveștile SoulKids este despre un copil care privește un fluture zbătându-se să iasă din cocon. Copilului îi este milă de zbaterea fluturelui, și se hotărăște să-l ajute. El prinde ușor coconul și îl desface astfel ca fluturele să poată ieși. Acum fluturele este liber, zbaterea lui a luat sfârșit. Băiețelul așteaptă entuziasmat ca fluturele să-și ia zborul, doar că aripile acestuia nu erau complet uscate, metamorfoza nu era parcursă până la capăt. Fluturele încearcă să zboare, dar nu poate și atunci cade și moare.
Nu întotdeauna ajutorul nostru, oricât de bine intenționat ar fi, aduce beneficii celorlalți. Uneori este mai bine să nu ajutăm decât să ajutăm. Uneori este mai bine doar să fim prezenți și să oferim spațiu și acceptare.
Iată de ce m-am gândit astăzi vorbesc cu voi despre ce nu este empatia:
- Empatia nu este judecată – empatia nu înseamnă să etichetăm, nu înseamnă să considerăm că emoțiile cuiva sunt justificate sau nu, nu este despre a avea dreptate sau a greși, nu înseamnă să trecem ceea ce simte celălalt prin propriile noastre filtre.
- Empatia nu este prelegere – empatia nu înseamnă să oferim sfaturi sau îndrumări, nu înseamnă să corectăm sau să spunem ce credem noi că ar trebui să fie.
- Empatia nu este întrecere – empatia nu înseamnă să-i spui celuilalt cât de mare a fost suferința ta într-o anume situație, care nu se poate compara cu ceea ce simte acea persoană acum.
- Empatia nu este investigație – empatia nu înseamnă să încercă să descoperim informații ascunse și nu înseamnă să punem întrebări insistente despre ce s-a întâmplat.
- Empatia nu este analiză – empatia nu înseamnă să analizăm, să interpretăm sau să încercăm să explicăm într-un mod rațional emoțiile celuilalt.
- Empatia nu este sfătuire – empatia nu înseamnă să încercăm să rezolvăm problema cuiva sau să oferim îndrumări.
- Empatia nu este laudă – empatia nu înseamnă să ne dorim să facem pe cineva să se simtă bine spunându-i cuvinte măgulitoare sau lăudându-l.
- Empatia nu este încurajare – empatia nu înseamnă să spunem celuilalt că este în regulă și totul va fi bine.
Empatia, în esența sa, reprezintă capacitatea de a înțelege și de a te conecta cu sentimentele și experiențele unei alte persoane, așa cum sunt ele în acel moment. Înseamnă a oferi un spațiu pentru ca emoțiile celuilalt să se exprime.
Imaginează-ți-l pe copilul tău furios pentru că un alt copil a venit și i-a dărâmat castelul de lego.
Empatie înseamnă să te apleci, să stai la nivelul lui și să-l lași să-ți spună ce s-a întâmplat. Pur și simplu să-l asculți și să-i dai spațiu să-și descarce emoția în timp ce simte calmul și dragostea ta. Lasă-l să simtă tot ceea ce simte oferindu-i un spațiu sigur. Asta este empatia.