fbpx
Dana Ilies Life coaching copii si adolescenti
Dana Ilies- Life coach pentru copii și adolescenți

Toate întrebările acestea își găsesc un răspuns în procesul de Life coaching.

Procesul de life coaching pentru copii și adolescenți are la bază principii care țin de înțelepciune și psihologie pozitivă. Filozofia din spatele acestui proces de life coaching este că fiecare copil s-a născut cu un potențial, cu o promisiune. Misiunea mea este să găsesc această promisiune, și să construiesc pe ea pentru a-l ajuta pe copilul tău să devină cea mai bună variantă a sa care poate fi.  

Care este diferența dintre Life coaching și psihoterapie?

Psihoterapia este o formă de tratament psihologic care vizează abordarea problemelor psihologice sau emoționale ale copiilor, precum anxietatea, depresia, traumele sau tulburările de comportament. Psihoterapeuții folosesc tehnici de consiliere și terapie pentru a ajuta copiii să-și înțeleagă gândurile și emoțiile, să-și dezvolte abilitățile de a face față stresului și să învețe să-și gestioneze comportamentul.

Pe de altă parte, life coaching-ul pentru copii și adolescenți este o abordare care se concentrează pe dezvoltarea abilităților, a încrederii în sine și a succesului personal. Life coach-ingul pentru copii oferă ghidare și sprijin pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile de comunicare, relaționare, planificare și organizare. Life coach-ingul ajută copiii să-și stabilească obiective și să-și atingă potențialul prin dezvoltarea abilităților și a capacității de a lua decizii.

Mai pe scurt un psiholog are ca focus principal o problemă sau o deficiență, life coach-ul are ca focus principal abilitatea și trăsăturile pozitive pe care se poate construi.

După cum vedeți cele două sunt complementare, și este nevoie și de o abordare și de cealaltă. Eliminarea negativului înseamnă aducerea la punctul zero, de funcționare eficientă, dar asta nu este suficient, copilul are nevoie să crească, să se dezvolte, să înțeleagă cum poate el să ajungă să fie fericit și să aibă succes în viață, cum să-și descopere menirea, cum să-și fructifice potențialul.

De ce nu este mereu suficient să faci tu singur Life coaching cu copilul tău? Până la urmă toată înțelepciunea lumii e la un click distanță.

Imaginează-ți că ești într-un muzeu și ai în jurul tău o multitudine de opere de artă. În muzeele mari ai observat că, în fața celui mai căutat dintre tablouri, este amenajată o bancă sau ceva pe care să te așezi, care este la o anumită distanță. De ce se întâmplă asta, pentru că, dacă ești chiar în fața tabloului, foarte aproape, perspectiva ți se îngustează, nu ți se lărgește. Ca să-l apreciezi pe deplin, trebuie să-l privești de la o oarecare distanță. Asta se întâmplă cu tine ca părinte, fiind implicat zi de zi în interacțiunea cu copilul, perspectiva ta poate fi îngustată. Un life coach are perspectiva aceea mai largă, de unde poate vedea mai bine, în profunzime, calitățile și frumusețea copilului tău. Mai mult decât atât, îl poate ajuta și pe el să le vadă și să le aprecieze.

Cum are loc procesul de Life coaching pentru copii și adolescenți?

Life coachingul pentru copii și adolescenți este un proces personalizat și adaptat la nevoile și interesele fiecărui copil în parte. În acest proces este esențială colaborarea îndeaproape cu părinții pentru a ajuta copiii să-și atingă obiectivele și să-și dezvolte abilitățile socio-emoționale și cognitive. În centrul procesului stă copilul cu unicitatea lui. Fiecare copil care intră în procesul de life coaching este privit din punctul de vedere al potențialului său. Niciun copil nu se va simți judecat sau clasificat în niciun fel. Tot ce se întâmplă în procesul de life coaching este confidențial și nu va fi discutat în niciun fel în afara cadrului celor direct implicați părinte/copil. În fiecare moment am în vedere bunăstarea copilului și importanța relației constructive cu părintele. Nu există un script sau fișe de lucru, obiectivul meu este că creez cu copilul o conexiune, astfel încât el să se simtă liber să se exprime și să poată avea încrederea să-și împărtășească experiențele. Procesul este dinamic și interactiv, copilul se va simți relaxat și liber să se exprime fără a fi judecat în niciun fel.

Life coachingul pentru copii și adolescenți pornește de la obiective concrete pe care le discut cu părintele. Orice aspect din viața copilului tău pe care îl vrei îmbunătățit poate fi abordat. Fie că este vorba despre încredere în sine, motivație, performanța școlară, viziune pentru viitor, reziliență, o mai bună abordare a pregătirii pentru examene sau teste, mentalitatea succesului, gândire critică, colaborarea cu ceilalți și lucrul în echipă, leadership, toate acestea pot fi adresate în procesul de coaching.

Procesul de life coaching pentru copii și adolescenți este unul practic, în care eu parcurg împreună cu copilul drumul de la punctul de pornire la obiectiv. În timpul ședințelor de coaching eu îi spun povești, din care înțelegem contexte, găsim legătura cu viața noastră și construim acțiuni pe care să le facem astfel încât să putem vedea o diferență. Soluțiile găsite chiar de el în urma discuțiilor, se vor transforma în acțiuni concrete și acțiunile vor trebui făcute cu ajutorul părintelui.

De ce eu?

Am devenit Life coach pentru copii și adolescenți la Singapore, în anul 2016, cu un program care se numește SoulKids. Ca Life coach SoulKids, am lucrat la Singapore timp de 2 ani, chiar la compania fondatoare a programului, cu sute de copii din toată lumea. De-a lungul acestor 2 ani am învățat foarte multe lucruri și am văzut că pot face o diferență în viața copiilor. În 2018 ne-am întors în România și de atunci fac acest program cu același succes la copii și la părinți deopotrivă.

Life coaching copii si adolescenti

 

La Singapore după un program SoulKids

Life coaching pentru copii și adolescenti

Awarded ‘Best in Class’ by Harper’s Bazaar
Awarded ‘Licensor of the Year’ by FLA Singapore
Awarded ‘Best Life Skills Education Program’ by Parent’s World Magazine 

Ulterior am început să îmi extind aria de competență printr-o varietate de cursuri, printre care Foundation of Positive Psychology al Universității Pennsylvania oferit de Coursera sau ‘Motivating Gen Z learners’ al Universității Nanyang din Singapore oferit tot de Coursera.

Dar cel mai mult am învățat chiar de la copii, în interacțiunea mea cu ei nemijlocită, zi de zi timp de mai mult de 7 ani. Și am avut atâtea momente de wow!

Testimoniale de la părinți

Recomand din tot sufletul și pagina 🙂 și omul, pe Dana care e un suflet mare, care e f implicată in ceea ce face și care ne ajuta sa scoatem tot ce avem mai bun din noi pentru copiii noștri. Abia aștept atelierele din Iulie! Mulțumesc Dana Draga pentru toate sfaturile și toată promptitudinea ta! 😘😘😘 – Oana D

Dana ne-a cucerit din prima. Se vede de departe ca are o inima maaare si iubeste ceea ce face. Ofera niste lectii pe care orice om ar trebui sa si le insuseasca, adult sau copil. Cu siguranta lumea ar fi un loc infinit mai bun daca fiecarui om i s-ar oferi sansa sa invete ceea ce preda Dana cu atata har! – Olga S

Este un exemplu excepțional de urmat de către părinți și cadrele didactice spre educarea minunilor de pui de OM!-Ileana P

Simplu, Înțelept, Amuzant, așa se poate descrie o ședință de coaching

Life coachingul pentru copii și adolescenți îi va da copilului instrumente concrete și rețete pentru a găsi calea cea mai scurtă spre succes.

Orice mare campion are nevoie de un antrenor foarte bun. Aplică aceeași strategie pentru copilul tău și vei vedea diferența. Atunci când el își va schimba răspunsurile la întrebările pe care și le pune, își va schimba viața.

Școala nu este menită să-l facă pe copilul tău să-și descopere unicitatea și potențialul, ci mai degrabă îl învață să fie docil și să respecte reguli, să fie la fel ca toți ceilalți sau, și mai rău, să fie în competiție cu aceștia.

Compasiunea, gândirea pozitivă, flexibilitatea, abilitatea de a se adapta situațiilor noi și schimbării, dorința de a încerca lucruri noi, curiozitatea, încrederea că poate reuși, colaborarea cu ceilalți, cum să fie un bun lider, perseverența și răbdarea, nu sunt subiecte acoperite la școală, dar totuși ele sunt esențiale pentru succesul lui în viață.

Din interacțiunile cu copiii:

 

Portretul meu desenat de Katherina în timpul unei ședințe de Life coaching

Life coaching SoulKids

 

Testimonial Luca P

Life coaching copii

Coachingul nu înseamnă însă numai lecții ci și acțiune.

Life coachingul pentru copii și adolescenți este axat pe rezultate concrete, și asta presupune ghidarea copilului în drumul spre schimbare. El va primi instrucțiuni despre cum să aplice lecțiile învățate prin acțiuni concrete, și va fi încurajat să facă aceste acțiuni pentru a vedea o schimbare în viața lui.

Numai acțiunea aduce rezultate, de aceea copilul trebuie ajutat să vadă că poate, nu numai să creadă că poate.

Fiecare succes pe care el îl obține, îi va crește încrederea.

Înțelepciunea dobândită îl va face pe copilul tău să obțină maximum de rezultat cu minim de efort.

Misiunea mea este să îl ajut pe copilul tău să înțeleagă că depinde de el să devină oricine își propune el să devină.

 

Apariții în Media

Hai să vedem cum îl poate ajuta programul de Life coaching pe copilul tău! Completează formularul și te voi contacta pentru o discuție.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.