fbpx

Cu toții traversăm o perioadă de incertitudine, nu știm cât va dura această criză și ce ne va aduce ea până la urmă. Nu putem controla circumstanțele, dar putem controla contribuția noastră la criză, ce facem noi pentru a ajunge în partea cealaltă cu bine.

Vikas Malkani este creatorul SoulKids, și el spune că înțelepciunea este singura care ne ajută în vremuri de incertitudine. De aceea am hotărât să împărtășesc cu voi câteva sfaturi de la Vikas despre cum să facem față cu bine crizei.

Sfatul numărul 1: Surf the Wave

Vikas folosește comparația cu un val pentru a explica această criză. Din această metaforă am putea înțelege ce strategii să abordam pentru a depăși cu bine situația, ba chiar pentru a fi proactivi și a ne crea condiții să progresăm. 

Dacă metafora se referă la un val, atunci pornim de la a considera viața noastră, lumea în care trăim, ca pe un ocean. Pentru ca acest val să se nască, și să devină înalt și puternic, anumite condiții au trebuit să se creeze. Pentru că noi suntem parte a acestui ocean, care este lumea noastră, este de înțeles să conștientizăm că și noi am contribuit la crearea acestor condiții.

Lecția 1: Acceptă responsabilitatea faptului că ești parte a acestei crize, că ai contribuit direct sau indirect la crearea ei, prin simplul fapt că ești o parte a acestui ocean care este lumea în care trăim.

Lecția 2: Când vine un val, el vine cu viteză și cu multă energie, este mult prea puternic și ne va doborî dacă încercăm să ne împotrivim. Înțelepciunea ne spune să acceptăm și să mergem împreună cu valul, în sensul curgerii lui spre țărm.

Lecția 3: Nu te crede neputincios, și nu aștepta să fii dus de val. Fii proactiv, fă ceea ce stă în puterea ta să faci, folosește resursele pe care le ai la îndemână, ce este în aria ta de control, decide unde vrei să ajungi după ce trece criza, și acționează în timp ce valul te împinge înainte.

Lecția 4: Orice val se ridică și coboară, timpul lucrează în favoarea ta, uită-te spre viitor cu speranță și rămâi pozitiv. Asta nu înseamnă să fii pasiv, ci să folosești timpul acesta pentru a face ce poți tu mai bine, în situația prezentă, moment cu moment, până trece criza.

Lecția 5: Ce poți să faci cu valul? Prima varianta este să te lupți cu el, dar am înțeles deja că asta nu te duce nicăieri, a doua varianta este să te lași dus de val oriunde te va duce acesta, ceea ce iar nu este constructiv, pentru că ai putea fi purtat undeva unde tu nu vrei. A treia varianta, cea mai constructivă, este să înveți să faci surfing. Un surfer folosește valul pentru a se ridica deasupra lui, pentru ca apoi valul să îl ducă în direcția pe care o alege către țărm.

Pentru că este o criză, cu toții vom avea de înfruntat obstacole, toți vom fi puși la încercare, dar miza aici nu este experiența prin care trecem acum, și nici ce se va întâmpla după criză, ci este ceea ce devenim noi trecând prin această criză. 

Atunci când suntem sub presiune, ceea ce este înăuntrul nostru, adevărul nostru interior, indiferent că este bun sau rău, va ieși la suprafață. 

Încercările prin care trecem vor aduce la suprafață tot ce e mai bun în unii dintre noi, dar și tot ce e mai rău în alții dintre noi. Pentru a aduce la exterior ce e mai bun, ar trebui să avem grijă ca, în interior, noi să fim pozitivi și calmi.

Atunci când rămânem pozitivi și ne păstrăm calmul, vom fi puternici  și vom deveni la fel ca un surfer care se ridică deasupra valului. 

Dacă doriți să primiți seria de 25 de clipuri video cu sfaturile lui Vikas, vă rog să îmi trimiteți un email la: info@danailies.ro.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.