fbpx

Anul Nou este echivalentul schimbării, al noului, al necunoscutului. Ne uităm înainte și ne întrebăm ce ne va aduce viitorul. Unii dintre noi vor privi spre viitor cu încredere, unii dintre noi nu vor vedea cine știe ce schimbări la orizont, iar pentru unii venirea anului nou poate fi chiar un motiv de depresie. Paleta de gânduri în fața noului este foarte largă, și fiecare nuanță de acolo va determina în final experiența pe care o vom avea.

Dacă suntem părinți, această atitudine față de nou, de început, se va transfera probabil și copiilor noștri, pentru că ei învață prin a ne copia pe noi, fără să judece dacă ce facem noi e bine sau e rău, le folosește sau îi împiedică.

Dacă noi conștientizăm că experiența noastră de viață este dată de alegerile pe care le facem, de felul cum privim noi lucrurile, asta ne va face puternici.

Există 3 filozofii de viață, pe care le-am aflat dintr-o poveste simplă dar plină de înțelesuri a lui Vikas Malkani, creatorul SoulKids. 3 broscuțe stau pe malul râului: prima dintre ele spune, eu voi înota în susul râului, se aruncă în apă și înoată cu toată forța de care este în stare. Pentru o clipă chiar reușește să înainteze puțin, dar apoi râul, cu forța sa o duce înapoi de unde a plecat. A doua broscuță își spune, eu voi înota în sensul curgerii râului, și mă voi lă sa dusă de ape la întâmplare. Se aruncă în apă și râul o poartă la vale, fără să știe unde va ajunge. A treia broscuță își spune, eu mă voi folosi de curgerea râului pentru a ajunge la frunza aceea pe care este o muscă. Se aruncă, se lasă purtată de râu, dar folosește propriile forțe pentru a ajunge unde și-a propus.

Fiecare dintre noi suntem într-una din aceste 3 situații descrise mai sus. Fie vrem să fie exact așa cum vrem și nu altfel, ceea ce nu ne va duce nicăieri, fie nu știm ce vrem și atunci viața noastră va fi dictată de circumstanțe, fie avem o intenție, și ne folosim de ce avem la îndemână pentru a ajunge acolo.

Calea înțelepciunii este bineînțeles cea de-a treia cale, și asta presupune să accept ceea ce nu pot schimba, și să dau o direcție lucrurilor pe care le pot schimba în viața mea.

Ce anume ar trebui să accept pentru a fi în flow?

  1. Acceptă schimbarea. Singurul lucru cert în lumea asta este că, de-a lungul vieții noastre, vor interveni foarte multe schimbări. Unele schimbări vor fi pozitive, unele negative. Nu putem controla ceea ce ne este dat de circumstanțele exterioare, ce putem noi controla este cum privim asta. Atunci când încerc să potrivesc ce se întâmplă în jurul meu cu așteptările mele, cu siguranță voi întâmpina foarte multă rezistență, care îmi va cauza stres. Dacă însă voi vedea schimbarea ca pe un fapt, și voi încerca să mă adaptez, nu numai că nu voi mai fi stresat, dar voi fi înclinat să văd și ce oportunități pot găsi în această schimbare.
  2. Acceptă responsabilitatea pentru viața ta. Creatorul SoulKids, Vikas Malkani spune așa de frumos: ‘You are the author of your own life story’. Aproape tot ce este acum în jurul tău, slujba ta, prietenii, casa, este rezultatul alegerilor tale. Nimeni nu te poate face fericit decât chiar tu, nimeni nu poate da sens vieții tale, nimeni nu îți poate aduce succesul decât tu. Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta. Acceptă asta și fă alegerile care ți se potrivesc cel mai bine. Nu trăi după cum îți dictează circumstanțele, alege deliberat ce vrei să aduci în viața ta. Atunci când ceva în viața ta nu se întâmplă așa cum vrei tu, nu căuta vinovați, întreabă-te ce poți tu să faci ca să schimbi asta, acceptă că soluția se află la tine.
  3. Acceptă-ți ignoranța. Acceptă faptul că, oriunde ai fi în viața ta, nu ai cum să le știi pe toate. Propune-ți să înveți mereu ceva nou, alege să te dezvolți prin a încerca lucruri noi. Gândește-te la creierul tău ca la un mușchi care se dezvoltă atunci când exersezi. Hrănește-ți mintea așa cum îți hrănești corpul. Acceptă și chiar caută alte puncte de vedere. Gândește critic și ascultă-i chiar și pe cei care nu sunt de acord cu tine. Dă o șansă opiniei lor atunci când te convingi că este mai bună. Păstrează-ți întotdeauna mintea deschisă și nu ajunge la concluzii bazate doar pe ce crezi tu.
  4. Acceptă-i pe ceilalți așa cum sunt ei. Nu încerca să-i schimbi pe cei din jurul tău, și nu încerca să-i convingi că tu ai dreptate. Ceea ce a făcut specia umană să evolueze a fost faptul că oamenii au fost capabili să colaboreze în grupuri mari. Colaborarea nu ține deci numai de dezvoltarea noastră ca societate, ci de-a dreptul de supraviețuirea noastră ca specie. Fiecare dintre noi este unic și special așa cum este, diversitatea face ca lumea asta să fie dinamică și în continuă evoluție. Nu este nimeni la fel ca mine, și de aceea nu ar trebui să mă consider nici mai bun și nici mai rău decât altcineva, pentru că sunt pur și simplu diferit. În loc să ne așteptăm ca toată lumea să gândească la fel ca noi, în loc să creăm șabloane pentru ce credem noi că este ‘normal’ sau nu, în loc să punem oamenii în categorii, ar trebui să căutăm ce ne unește și ne ajută pe toți, ar trebui să ne înțelegem unii pe alții și să ne sprijinim atunci când putem, ar trebui să lăsăm deoparte interesele personale și să căutăm binele comun. Numai împreună putem evolua, niciun om nu este o insulă. Ne va fi nouă bine doar atunci când celor din jurul nostru le va fi bine. Vom fi puternici atunci când comunitatea noastră va fi puternică.
  5. Acceptă-te pe tine așa cum ești tu Nimic nu este mai dăunător decât să încercăm să purtăm o mască și să fim motivați de atenția celor din jurul nostru. Atunci când motivația mea vine din aprobarea celorlalți, eu voi purta o mulțime de măști. Nu voi mai fi eu, voi fi cine cred eu că ar fi pe placul prietenului X, sau rudelor, sau șefului. Pentru fiecare dintre personajele din viața mea, eu voi purta o mască. În timp se vor aduna atâtea măști încât nu voi mai ști deloc care este originalul. Cu mască sau fără mască, unii oameni mă vor plăcea și unii nu mă vor plăcea, și asta este foarte bine. De ce să consum atunci energie schimbând atâtea măști? Atunci când aleg să fiu mereu eu însumi, unii oameni se vor îndepărta de mine, și unii se vor apropia, și asta este perfect ok, pentru că acum, oamenii de lângă mine mă vor plăcea pentru cine sunt eu cu adevărat.

Atunci când schimbi modul de a privi lucrurile și accepți în loc să te împotrivești, te vei simți purtat pe valurile vieții ca o corabie cu pânzele umflate de vânt. Totul în jurul tău îți va fi prieten și îți va întinde o mână de ajutor. Chiar și piedicile ți se vor părea oportunități de a învăța lecții noi.

Fie ca în 2023 să fiți mai înțelepți, mai fericiți, și să găsiți lumina care să vă călăuzească.

La mulți ani!

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.