fbpx

Despre autenticitate și de ce să ai puterea să fii tu însuți. Pornesc de la un citat din Albert Einstein:

“Puțini sunt aceia care văd cu propriii lor ochi și simt cu propriile lor inimi” – Albert Einstein

Trăim într-o lume în care ni se spune constant, ce să mâncăm, cu ce să ne îmbrăcăm, ce să ascultăm și ce să vedem. Într-un așa noian de stimuli externi este foarte greu să ne regăsim pe noi înșine, să filtrăm ce ne dorim noi cu adevărat, cine suntem noi cu adevărat. Ce ne apropie dar și ce ne diferențiază de ceilalți, în ce măsură norma ni se potrivește sau nu.

Autenticitatea este o caracteristică a oamenilor puternici, a oamenilor de succes, și asta pentru că oamenii de succes nu urmează trenduri ci creează aceste trenduri. Nimeni nu poate avea succes copiind pe altcineva, și asta pentru simplu motiv că, oricât ne-am strădui, nu vom putea fi niciodată mai buni la a fi altcineva decât acel altcineva. De ce să ne străduim să câștigam o luptă care este din start pierdută.

Dar reversul medaliei este și el adevărat, nimeni nu poate fi mai bun la a fi ca noi înșine decât noi înșine. De aceea ar trebui să hotărâm pentru noi să împărțim cu lumea cea mai buna variantă a noastră mai degrabă decât să încercăm să fim altcineva.

Și asta ne va fi foarte la îndemână, pentru că depinde numai de noi. A fi autentic înseamnă a te cunoaște și aprecia pe tine însuți. Înseamnă a găsi motivații pentru acțiunile tale în interiorul tău, la a-ți asculta vocea interioară și emoțiile proprii mai degrabă decât a-ți face un scop din a mulțumi pe cei din jur sau a te integra în norma.

(În paranteză fie spus, încearcă să definești tu pentru tine ce înseamnă normal, încearcă să întrebi 3 oameni din jurul tău ce este normal, sună-l pe prietenul din America și întrebă-l și pe el ce este normal, și vei constata că nu există normal. Normal este un lucru absolut relativ și supus interpretării, el nu există de fapt.)

Vikas Malkani, creatorul SoulKids spune foarte frumos: ‘Fii unde ești celebrat și nu unde ești tolerat’. Dacă ți se pare că nu ești înconjurat de oameni care te apreciază pentru cine ești tu exact, strategia corectă nu este sa te schimbi pentru a le fi pe plac, ci să te îndepărtezi și să cauți oameni care te plac așa cum ești, care te susțin și te încurajează pe tine și nu pe cel care pretinzi că ești.

Nimic nu este mai distructiv pentru sufletul nostru decât să purtăm în fiecare zi o mască, să jucăm în fiecare zi un rol, ba și mai mult să adaptăm acest rol la preferințele diferite ale celor din jur. Mai mult decât atât, oricât de multă energie am consuma noi să fim pe placul oricui, asta nu se va întâmpla niciodată.

Întotdeauna și indiferent, vor exista niște oameni care te vor plăcea, și vor exista niște oameni care nu te vor plăcea, chiar dacă ești tu însuți sau ești o mască. De ce atunci ai consuma atâta energie să construiești atâtea roluri diferite, în loc să fii mereu autentic? Alege calea care te va face mai fericit și fii mereu tu însuți.

Când vei fi tu însuți și nu vei mai purta o masca, unii dintre oamenii apropiați poate se vor îndepărta, dar nu trebuie să ai nici un regret, ei vor face loc unor oameni noi care te vor iubi pe tine așa cum ești tu.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să fii un părinte autentic

Ascultă aici un episod al Podcastului ‘Eu cresc’ despre cum să pornești din curiozitate și nu din autoritate în interacțiunea cu copilul:

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.