fbpx

Trăim într-o lume din ce în ce mai divizată, în care propriile nevoi și interese primează în fața a orice altceva. Vrem să ne fie nouă bine, indiferent de cum le este celor din jurul nostru. Interacțiunile sociale sunt din ce în ce mai reduse, atât în ceea ce privește timpul, cât mai ales calitatea lor. Social media creează o lume artificială în care mulți dintre noi își construiesc o imagine ideală pe care o susțin cu mesaje și imagini care nu sunt neapărat adevărate. Aceste imagini idealizate pe care unii dintre noi și le construiesc, îi pot face pe alții să creadă că viața lor este nesemnificativă și banală.

Mulți dintre noi suntem prizonierii acestor imagini idealizate de pe social media și urmăm orbește sfaturi și trenduri în speranța că ne vom apropia astfel de ideal. Cel mai expuși aici sunt copiii noștri, care nu au încă armura aceea care să-i apere de astfel de influențe. În demersul ăsta de a se apropia de ideal, ei pierd cine sunt ei de fapt, autenticitatea lor. Viața trăită așa este una lipsită de semnificație profundă. Viața trăită așa este o cursă contra cronometru de a ține pasul cu trendul, oricare ar fi acela.

‘If you don’t stand for something, you’ll fall for anything’

Reversul aici este însă că noi putem să-i ajutăm pe copiii noștri să înțeleagă că ei sunt parte a lumii în care trăiesc, că viața lor poate să capete semnificație atunci când ei se pun în contextul comunității, că nu sunt singuri în lume, ci că sunt parte a ceva mai mare decât ei, că aparțin. O metaforă pe care am auzit-o pe această temă de la Eckhart Tolle, este să ne imaginăm diferența dintre a crede că suntem un val deasupra oceanului (care se ridică deasupra și se comportă în mod independent) și a crede că suntem un val care este o expresie a oceanului (care se comportă ca parte a unei forțe extraordinare care îl împinge în sus). În primul caz existența noastră este efemeră și nesemnificativă, în al doilea caz existența noastră capătă energie și sens.

Un exercițiu bun pe care putem să-l facem împreună cu copiii noștri este să încercăm să descoperim care este diferența pe care noi o putem face în lumea în care trăim nu independent de alții, ci împreună cu ei. Asta ne va ajuta pe noi să ne găsim menirea.

Menirea noastră este acel lucru care ne motivează și ne dă o direcție către anumite obiective pe care să le atingem. Este cea care ne face să ne transformăm potențialul în realitate.

Menirea ne face să simțim că viața noastră are semnificație și este asociată cu o stare de bine.

De aceea este important ca fiecare dintre noi să-și descopere menirea.

Exista cercetări care au descoperit că altruismul poate fi o cale care să ne ajute să ne descoperim menirea, și asta pentru că altruismul înseamnă să îți pese de alți oameni și să poți acționa în interesul lor.

Ecuația pentru menire este:

Resurse + Pasiuni + Valori = Menire

Descoperirea menirii presupune autocunoașterea, descoperirea acelor resurse cu care noi putem contribui la bunăstarea celorlalți. Atunci când găsim resursele noastre și căi de a folosi aceste resurse în beneficiul celorlalți, ne vom găsi menirea, iar viața noastră va fi una împlinită.

Iată un exercițiu care îl poate ajuta pe copilul tău să se concentreze asupra darurilor și abilităților pozitive pe care le are.

Scopul exercițiului este să îl ajute să găsească conexiuni între resurse, pasiuni, valori și acțiuni sau comportamente altruiste. Astfel își va putea propune obiective concrete despre cum să-și folosească abilitățile proprii în folosul celorlalți.

Pasul 1: Explorează-ți Darurile, Talentele și Abilitățile.

Darurile , talentele și abilitățile meleValoarea lor pentru mineValoarea pe care aș putea-o da altora
ex: Sunt creativpot să văd mai multe posibilitățipot transmite idei noi
ex: Sunt bun la matematicăpot lua note mari la examenepot ajuta pe cineva care nu știe

Pasul 2: Stabilește-ți niște obiective pentru a aplica cele menționate în coloana 3

Ex: Să mă alătur unei organizații și să ajut la găsirea unor idei noi și creative care să îmbunătățească viața comunității.

Ex: Să mă ofer voluntar la un centru de meditații

Pasul 3: Pune în aplicare obiectivele și evaluează cum te simți făcând acele acțiuni

Poate că unii dintre noi nu ajungem niciodată să ne descoperim menirea, poate credem că e prea târziu pentru noi să facem o schimbare (eu am reușit să o iau de la capăt la 46 de ani, și mă bucur de fiecare zi din viața mea fără să regret nimic), copiii noștri însă ar putea să aibă șansa să pornească de la început pe drumul spre menirea lor.

Ajută-l să-și descopere menirea pentru ca astfel să-și transforme potențialul în realitate.

Depinde de mine să devin cine vreau să devin este un pachet de 6 ședințe de life coaching care îl va ghida în amănunt pe copilul tău, și îl va ajuta să înțeleagă tot ce trebuie să înțeleagă pentru a-și transforma potențialul în realitate.

Găsește următoarele termene aici: www.danailies.ro/events

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.