fbpx

Este o metaforă care se regăsește într-una dintre poveștile SoulKids, și care ilustrează foarte sugestiv 2 tipuri diferite de mentalitate.

Oricare dintre noi înțelege, este pasionat sau a văzut vreodată un meci de fotbal, baschet, volei sau orice alt sport. Indiferent de sport, sunt două tipuri distincte de oameni implicați: jucătorii și spectatorii. Între jucători și spectatori există diferențe fundamentale.

Spectatorii:

Spectatorii sunt întotdeauna mai mulți decât jucătorii.

Spectatorii sunt foarte zgomotoși, judecă, strigă, nu caută soluții ci se plâng când lucrurile nu sunt cum le convin, chiar dacă nu sunt în teren ei înșiși, și nu sunt implicați direct în evoluția jocului.

Spectatorii cred că știu jocul atât de bine, încât le spun de pe margine jucătorilor cum ar trebui să joace.

Spectatorii îi admiră pe jucători și aspiră să fie ca ei, dar nu își fixează un obiectiv din asta și nu acționează în niciun fel în acest sens.

Spectatorii sunt uneori invidioși pe succesul jucătorilor, deși ei nu se antrenează și nu depun nici un efort pentru a participa la joc.

Deși spectatorii sunt mult mai mulți decât jucătorii, ei nu pot influența în mod direct rezultatul jocului. Ei nu-și asumă responsabilitatea rezultatului, ci dau vina pe jucători dacă acest rezultat nu le convine.

Spectatorii nu obțin rezultate, ei asistă de pe margine la bucuria jucătorilor atunci când aceștia câștigă.

Jucătorii:

Jucătorii sunt tot timpul în teren, învață, acționează, depun efort, se antrenează pentru a-și îndeplini obiectivele.

Jucătorii au dorința de a se îmbunătăți și au antrenori care îi învață cum să fie mai buni. Ei încearcă mereu să-și depășească limitele și să facă lucruri mai grele, pe care nu le-au reușit încă.

Jucătorii colaborează unii cu alții, și fac tot ce pot ei mai bine pentru a-și ajuta echipa. Ei nu se gândesc numai la sine, ci la binele comun. Ei sunt perseverenți și dau tot ce e mai bun până în ultima secundă a meciului.

Jucătorii nu se tem de critici și de eșec. Ei tratează criticile ca pe un feedback și eșecurile ca pe lecții din care pot învăța.

Jucătorii îți asumă responsabilitatea rezultatului jocului și influențează acest rezultat în mod direct prin efortul și strategia lor.

Jucătorii sunt cei care primesc recompensele pentru rezultatele muncii lor și sunt lăudați și apreciați de spectatori.

Jucătorii sunt cei care au obiective pe care doresc să și le îndeplinească prin acțiunile și efortul lor.

Dacă ești mic sau mare, părinte sau copil, această întrebare îți poate schimba viața:

Ești un jucător sau un spectator în jocul care este viața ta?

Aceasta este o opțiune care stă la îndemâna fiecăruia dintre noi. Alegerea ta ca părinte va influența în mare măsură alegerea copilului tău. Și a nu face nici o alegere te va pune automat într-una dintre categorii.

Alege să devii jucător, și ia în mâna ta responsabilitatea vieții tale. O mulțime de alegeri ulterioare vor fi mult mai ușor de făcut dacă tu decizi acum și aici direcția pe care vrei să mergi.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.