fbpx

Continui seria de articole inspirate de cartea ‘You, Your Child and School’ a lui Sir Ken Robinson care să te ajute să gestionezi mai ușor începutul de an școlar.

Astăzi aș vrea să îți vorbesc despre stres, și cum el poate afecta echilibrul emoțional al copilului tău, mai ales dacă trece neobservat.

Există 3 niveluri de stres: unul care este de ajutor, și care îl motivează pe copil să se pregătească pentru un test sau pentru ceva ce urmează să facă la școală, al doilea nivel este stresul gestionabil, copilul experimentează stres, dar poate vedea o ieșire favorabilă din situație sau știe că are pe cineva care îl ajută să depășească dificultatea, și stresul cronic, un stres care îl copleșește, pe care simte că nu îl poate gestiona și nu crede că are niciun fel de ajutor. Noi ar trebui cu orice preț să evităm să-l lăsăm să experimenteze acest stres cronic, și de aceea ar trebui să fim atenți la semne.

Iată 7 sfaturi despre cum să fii în legătură cu starea emoțională a copilului tău

  1. Nu ignora semnalele că se află în dificultate – o schimbare de comportament poate fi un semn că ceva se întâmplă în spațiul emoțional al copilului tău
  2. Nu minimaliza ceea ce simte copilul tău – în loc să presupui că ‘trece printr-o fază’, fii dispusă să asculți și să înțelegi dacă nu cumva există ceva ce schimbă starea și comportamentul copilului tău.
  3. Fii sensibilă și receptivă în loc să fii reactivă sau să judeci – păstrează o linie de comunicație deschisă, fii pregătită să îl asculți cu empatie și să îl faci să se simtă acceptat necondiționat, indiferent ce îți spune.
  4. Petrece timp cu copilul tău – fie alocă timp pentru a vă juca, fie pur și simplu stați împreună fără să îi pui întrebări. Timpul petrecut împreună să fie un scop în sine, nu un mijloc de a afla ceva.
  5. Dacă nu vrea să vorbească cu tine găsește pe cineva de încredere cu care să vorbească – lasă-l să înțeleagă că ești de acord să vorbească cu altcineva dacă nu vrea să vorbească cu tine.
  6. Dacă este într-o situație care necesită ajutor specializat – oferă-i ajutor specializat. Unii părinți se tem să caute ajutor specializat de teama de a nu fi etichetați, dacă și tu crezi asta, lasă deoparte această credință și vezi interesul copilului.
  7. Ai grijă de propria ta stare emoțională – copilul tău este mai sensibil la starea ta emoțională decât crezi. Este important să verifici cu regularitate propria ta stare emoțională, pentru fi o influență pozitivă pentru copilul tău.

Sper ca aceste sfaturi să te ajute să parcurgi cu bine anul școlar, indiferent de dificultățile care cu siguranță vor apărea pe parcurs!

Ascultă aici episodul Podcastului ‘Eu Cresc’ despre cum să fii o inspirație pentru copilul tău.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.