You are currently viewing Ajută-l pe copilul tău să-și descopere potențialul

Ajută-l pe copilul tău să-și descopere potențialul

Fiecare dintre noi vine pe lume înzestrat cu o serie de calități, cu un potențial, puțini însă reușesc să recunoască și să folosească acest potențial pentru a deveni cea mai bună variantă a lor care pot fi.

Asta se întâmplă pentru că, în loc să creștem în acord cu propriile înclinații, societatea, familia, școala, ne îndrumă în funcție de propriile agende.

Norma spune: învață bine ca să fii admis la o universitate bună și dacă reușești asta vei avea o slujbă bine plătită. Pe scurt, noi îi spunem copilului că aspirația lui ar trebui să fie să aibă o slujbă unde să câștige bani.

Dacă pornim de la această premiză, potențialul copilului va fi utilizat doar în măsura în care servește scopului. Dacă să spunem copilului îi plac dinozaurii, și vrea să devină paleontolog, o să ne străduim să-l convingem că asta nu e o slujbă care să aducă mulți bani.

De aici vin acele valuri extraordinare de absolvenți de drept, economiști sau alte meserii pe care societatea le consideră ca aducătoare de venituri bune la un moment dat. Dar ce consider eu ca părinte, deși cu cele mai bune intenții, potrivit pentru copilul meu, s-ar putea să nu coincidă deloc cu pasiunile și înclinațiile lui.

Abordarea aceasta este din ce în ce mai periculoasă în lumea în care trăim. Dacă citim statistici, vedem că 80 % din meseriile care vor exista peste 10-15 ani, nu au fost inventate încă. Nu avem cum să știm cum va fi viitorul, ce meserii vor dispărea, și ce meserii vor apărea în loc.

Este timpul să schimbăm abordarea, și să-l ajutăm pe copilul nostru să știe ce vrea el să fie, cum își vede el viitorul, în acord cu pasiunile și înclinațiile naturale pe care le are. Atunci când faci un lucru cu pasiune, vei deveni foarte bun, și vei fi motivat să continui să crești chiar dacă întâmpini dificultăți.

Pasiunea îmbinată cu perseverența sunt cele care prezic succesul, indiferent de domeniul pe care copilul îl alege.

Ajutați-i deci pe copiii voștri să se descopere pe sine, și ghidați-i fără însă să interveniți în alegerile lor după propria agendă. Încercați să vedeți viitorul prin ochii lor, și să faceți tot ce puteți pentru a le încuraja pasiunile (indiferent care ar fi acestea)

Cum identific pasiunea? Iată câteva indicii:
  1. Este ceva ce îi aduce bucurie.
  2. Face acel lucru fără să-și dea seama cât timp trece, sau că e obosit.
  3. Este ceva care persistă pentru mult timp.
  4. Este ceva care îi crește energia.
  5. Este ceva ce face fără să i se spună să facă

Calea până la pasiune poate trece întâi prin curiozitate (ce îl face curios), apoi o înclinație pe care o urmează.

Atunci când la bază este pasiunea, succesul și câștigul vin în mod natural. Orice om de succes care a schimbat lumea, a avut ca punct de pornire o pasiune.