fbpx

Ce este de fapt real și câte din lucrurile care se întâmplă în jurul nostru ne captează de fapt atenția? Este adevărat că fiecare dintre noi își formează propria realitate? Care sunt criteriile după care noi acordăm atenție unui lucru sau unei persoane? Și când acordăm atenție, care sunt criteriile după care prelucrăm informațiile primite?

Ca să pornesc de la un exemplu concret, pe o stradă plină cu magazine de toate felurile, cineva care este interesat de carte va vedea mai cu seama librăriile și ar putea ignora cu totul un magazin de pantofi, după cum cineva pasionat de modă, va vedea cu siguranță magazinul de pantofi, și va ignora de-a dreptul librăria. Ambele persoane merg pe aceeași strada, dar au ele aceeași experiență? Asta depinde foarte mult de densitatea magazinelor de pantofi/librăriilor pe care le întâlnesc.

La fel putem spune despre modul cum prelucrăm informațiile din mediul înconjurător care ne captează atenția. Să spunem ca azi e o zi cu soare, unii dintre noi vor spune: ‘super! o zi cu soare, asta mă face să mă simt fericit’ iar alții vor spune: ‘groaznic! o să-mi fie cald și o să transpir toată ziua’. Ziua cu soare este aceeași, experiența depinde însă de cum vedem fiecare dintre noi lucrurile.

În fața unor situații noi pe care nu le controlăm în totalitate, unii oameni văd provocări, alții văd riscuri.

Toate astea depind de cum funcționează mintea noastră. Mintea noastră ne poate fi cel mai bun prieten sau cel mai înverșunat dușman, și acestea două sunt rezultatul unor alegeri pe care noi le facem.

Cum să faci ca mintea ta să te ajute și nu să te împiedice?

Primul pas ar fi să înțelegi câteva principii simple și universale despre cum funcționează mintea ta:

  1. Mintea noastră nu este un dat care rămâne mereu la fel și nu se poate schimba. Mintea noastră poate crește, ea este ca un mușchi, cu cât o folosești mai mult cu atât devine mai eficientă. Exersează și încearcă să-ți pui mereu mintea la lucru învățând lucruri noi, acceptând provocări. Nimeni niciodată nu poate spune că le știe pe toate, și oricine ar fi cu care discutăm ne poate învăța ceva dacă păstrăm o minte deschisă.
  2. Convingerile pe care le avem ne pot da aripi sau ne pot limita. „Dacă crezi că poți, sau dacă crezi că nu poți, ai dreptate” – Henry Ford. Este important să înțelegem că ceea ce noi credem devine real pentru noi chiar dacă nu este de fapt așa. Convingerile noastre ne determină realitatea.
  3. Este important să recunoaștem și să eliminam limitările din mintea noastră. Zona de confort, de exemplu, este o limitare. A nu avea curajul să pășim afară din zona noastră de confort ne ține pe loc și ne împiedică să creștem. Frica este o limitare, când ne temem de ceva ne vom ascunde în loc să acționăm. Când judecăm pe cineva este o limitare. Ne vom opri din a interacționa cu persoane despre care avem anume păreri.
  4. Este important să filtrăm între informațiile pozitive și cele negative pe care le primim. Să conștientizăm diferența dintre ce ne spun alții și ce ne spunem noi nouă înșine, să alegem să ne spunem întotdeauna lucruri pozitive, să fim mereu buni cu noi înșine.

Acestea sunt câteva dintre sfaturile pe care voi încerca să le împărtășesc prin câteva povești și activități,vineri, 24 mai la ora 18:30, la Casa cu Rost, la Atelierul Lecții de viață pentru copii – Cum funcționează mintea noastră.

Dacă doriți să participați găsiți formularul de înscriere aici

Vă doresc numai bine și vă aștept cu drag!

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.