fbpx

La prima vedere ar putea părea că este foarte ușor să fii părinte în vremurile noastre. La un click distanță putem găsi întreaga înțelepciune a lumii. Atunci când vrem să-l ajutăm pe copilul nostru să fie mai încrezător, rezilient, să aibă relații bune cu ceilalți, internetul ne oferă milioane de soluții.

Noi ca părinți ne înscriem în grupuri unde putem să ne împărtășim experiențele, participăm la conferințe de parenting, cumpărăm cărți despre parenting, sau cumpărăm cursuri de parenting. Pe piață există specialiști care ne dau exact soluția pentru orice comportament nedorit al celui mic.

De ce informația nu produce efectele pe care le dorim pentru copiii noștri?

Să spunem că ești un părinte pozitiv, care a citit sfaturile de parenting și care îl încurajează mereu pe copil spunându-i că este cel mai bun și că poate face orice. De ce această încurajare continuă nu funcționează?

Pentru că nu este suficient să rămânem la nivelul de teorie, ci, în urma încurajării noastre, copilul ar trebui să facă o acțiune, și în urma acțiunii lui el să experimenteze succesul. Să știe, dar să și vadă că poate. Dacă noi îi spunem că poate, dar asta nu este adevărat, atunci el va experimenta de fapt eșecul. Trebuie să rămânem realiști atunci când încurajăm, astfel încât teoria să se potrivească cu realitatea.

Copilul va beneficia de încurajările noastre, și își va spori încrederea, numai atunci când el va experimenta obținerea unui rezultat în urma acestor încurajări. Când eu ca părinte cobor de la ‘tu poți să faci orice’ la ‘eu cred că tu poți să-ți legi șireturile’, și când copilul va obține acest rezultat, că își poate lega șireturile, el va experimenta de fapt succesul. Rezultatul îi va crește încrederea.

Și asta nu înseamnă să-i spun copilului că nu poate, atunci când realizez că nu poate, ci să schimb puțin nuanța și să spun: ‘Nu poți ÎNCĂ, hai să găsim o soluție’.

Acțiunea aduce Rezultate, iar Rezultatele cresc Încrederea.

Iată câteva sfaturi despre cum să fie acțiunile noastre, sau pe care le încurajăm la copiii noștri:

  1. ușor de făcut, dacă este ceva mai complicat, împărțiți în pași mai simpli.
  2. în urma acțiunilor noastre ar trebui să experimentăm un rezultat.
  3. repetitive și pe un interval de timp suficient pentru a se fixa un obicei.
  4. în acord cu obiectivele pe care ni le fixăm (cu ceea ce noi vrem să obținem)

Vă sfătuiesc să treceți de la teorie la practică, și să acționați în mod deliberat pentru a obține o schimbare. Atunci când veți obține rezultatul, încrederea voastră va crește, iar încurajările voastre vor funcționa.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.