fbpx

Astăzi vreau să vă vorbesc puțin despre importanța convingerilor pe care noi le avem. Am făcut o mică schemă pentru a exemplifica mai bine.

Ce am vrut să sugerez cu această schemă, este că rezultatele noastre, și ale copiilor noștri desigur, sunt strâns legate de convingerile pe care le avem. Dacă noi avem convingeri pozitive (sunt capabil să fac asta, sunt bun la asta, pot reuși), acțiunile noastre vor fi energice și hotărâte, asta va determina obținerea unui rezultat bun, care rezultat ne va întări convingerea că suntem buni și putem reuși.

Același lucru e valabil însă și în sens invers. Dacă noi avem convingeri negative (nu sunt bun, e greu, nu pot reuși) atunci acțiunile noastre vor fi șovăielnice, ceea ce va determina rezultate slabe, și din nou convingerea noastră că suntem slabi și nu putem reuși se întărește.

Dacă ne dorim deci să schimbăm rezultatele pe care le obținem noi sau copiii noștri astăzi, trebuie să ne schimbăm convingerile.

Aceste convingeri sunt destul de greu de schimbat, pentru că ele s-au format în timp și se bazează pe experiențe pe care le-am avut sau pe ceea ce am auzit în jurul nostru. Dacă un copil aude în jurul lui suficient de des, ești slab și nu vei ajunge nicăieri, probabilitatea este ca el să-și formeze o convingere legată de asta, sunt slab și nu voi ajunge nicăieri. Dacă însă el aude suficient de des, vei putea reuși cu efort, probabilitatea este ca el să aibă această convingere, cu efort voi putea reuși.

Iată câteva sfaturi despre cum putem încerca să ne schimbăm convingerile:

  1. Încearcă să identifici un punct forte al copilului, un domeniu care îl pasionează, și încurajează-l să facă ceva legat de aceasta. Este mai probabil să obțină rezultate bune, și atunci, cu pași mici, își va consolida convingerea că poate reuși.
  2. Modelează experiențe reușite, lasă-l să vadă că se poate să reușești dacă ai încredere că poți reuși și depui efort.
  3. Spune-i cuvinte de încurajare. Poți reuși, Ești capabil, Ești bun, Știu că poți face asta (eventual alături de niște sfaturi despre cum să procedeze într-o situație concretă). Aceste cuvinte, venite de la cineva în care copilul are încredere, ajută la schimbarea convingerilor lui.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.