Puterea pasiunii este acea forță care ne împinge de la spate. Pasiune este ceva ce facem cu bucurie, fără să simțim deloc stres sau oboseală, este combustibilul care ne ține motivați înspre a merge mai departe și mai departe, chiar dacă întâmpinăm dificultăți pe traseu.
Dacă ne uităm la oamenii care au avut cel mai mare succes în orice domeniu, povestea fiecăruia pornește de la o pasiune pentru acel domeniu pe care ei au urmat-o. Roger Federer a avut atâta succes la tenis pentru ca i-a plăcut foarte mult tenisul. JK Rowling a avut atâta succes cu Harry Potter pentru că i-a plăcut foarte mult să scrie povești.
Îmi vine în minte o poveste pe care regretatul Sir Ken Robinson o spune în cartea ‘Descoperă-ți elementul’ despre Bart Connor, soțul Nadiei Comăneci: Bart Connor, când era copil, a descoperit că putea să meargă în mâini la fel de bine cum mergea în picioare. Ba mai mult, el putea urca și coborî în mâini chiar și scările. Era un spectacol pe care îl oferea cu plăcere celor care veneau în vizită. Mama lui Bart Connor nu a încercat deloc să îl oprească, și nu a considerat acest obicei unul stupid. Din contră, l-a dus pe Bart la o sală de gimnastică. Acesta a fost imediat cuprins de o imensă bucurie, și-a dat seama că asta este ce vrea să facă și astfel a ajuns cel mai titrat gimnast american al tuturor timpurilor.
Pe de altă parte, în aceeași carte, sir Ken Robinson povestește despre cum Paul Mc Cartney și George Harisson au fost colegi de clasă într-un liceu din Liverpool, dar cei doi nu-și amintesc deloc cu plăcere de orele de muzică de la școală. Iar profesorul lor de muzică nu și-a dat nicio clipă seama că are în clasa două genii muzicale (jumătate din formația Beatles cum spune autorul).
Nu toți copiii își vor descoperi pasiunea încă de mici. Unii dintre noi poate nu vom avea niciodată șansa să ne descoperim o adevărată pasiune. Exercițiul ăsta însă merită făcut. Școala nu este gândită să descopere și să stimuleze pasiunile copiilor, de aceea este important ca noi părinții să ne asumăm acest rol de a descoperi și sprijini pasiunile copiilor noștri.
Cum putem să-i ajutăm să descopere puterea pasiunii? Iată câteva sfaturi simple:
- Puneți întrebări. Ce îți place cel mai mult să faci? Ce te face fericit? Ce ai vrea să înveți nou anul ăsta? Ce te face curios?
- Observați. Pasiunea este ceva ce se întâmplă pe termen lung și persistă. Este o activitate care îi aduce bucurie, pe care o face fără să obosească și fără să-și dea seama când trece timpul.
- Încercați. Dați-i posibilitatea să experimenteze diferite activități, și discutați apoi ce i-a plăcut să facă și ce nu. Cum s-a simțit făcând acea activitate?
- Sprijiniți. Dacă își descoperă o pasiune, încurajați-l s-o urmeze indiferent dacă vi se pare ceva de viitor sau nu. Exercițiul de a descoperi o pasiune pe care s-o urmeze este ceva ce-i va da abilitatea să-și concentreze atenția și să-și păstreze interesul pentru o anumită activitate pe termen lung.
- Inspirați. Lăsați-l să vadă că și voi aveți pasiuni pe care le urmați.
- Ajutați-l să-și asculte inima și intuiția, să observe cum se simte când face un anume lucru. Pasiunea nu este ceva ce ține de logica, ci de emoție. Mintea rațională este cea care va găsi mai degrabă limitări, inima îi va da curajul și motivația să urmeze o pasiune.
- Încurajați-l să-și împărtășească pasiunea cu cei din jur, să descopere cum pasiunea lui poate fi de folos altor oameni, sau cum el poate învăța de la alți oameni care au aceeași pasiune ca a lui.
Trăim vremuri de schimbări radicale. Nimeni nu știe cum va fi piața muncii până când copiii noștri vor ajunge acolo. Ceea ce rămâne însă constant este că, dacă ei fac ceea ce fac din pasiune, cu siguranță vor deveni atât de buni, încât vor putea să transforme pasiunea lor în job sau afacere.
Mulți dintre noi nu am avut această opțiune când am fost copii, și din această cauză vedem acum atâția adulți care se întreabă care este rostul vieții lor, sau dacă ei în viața asta și-au îndeplinit menirea.
Pe mulți dintre noi, viața pe care am construit-o cu atâta efort și sacrificiu ne ține astăzi prizonieri. Vedem schimbarea dinspre confort spre menire foarte greu sau imposibil de făcut. Îmi amintesc aici o frază pe care am învățat-o de la cel care mi-a fost mentor pentru mai bine de 5 ani, Vikas Malkani, ‘Your GOOD life is not your BEST life’.
Vă încurajez deci, să-i ajutați pe copiii voștri să pornească de la început pe calea care îi duce spre menirea lor. Astfel ei vor fi fericiți și vor avea succes în același timp.
Vă încurajez să-i ajutați pe copiii voștri să-și descopere și să-și urmeze pasiunile.