fbpx

De ce să-i învățăm pe copiii noștri să fie recunoscători:

Să fii recunoscător înseamnă să-ți îndrepți atenția către lucrurile bune din viața ta, ceea aduce beneficii emoționale, reduce riscul de stres și anxietate și clădește reziliența.

De multe ori tindem să acordăm mai multă atenție piedicilor din viața noastră, să ne gândim la ce nu vrem să se întâmple mai degrabă decât la ce vrem să împlinim. Este până la urmă logic să acordăm atenție piedicilor, pentru că pe acestea trebuie să le depășim, trebuie să găsim soluții pentru ele. Lucrurile bune din viața noastră pe de altă parte ne ajută, ele nu cer atenția noastră ci își fac treaba singure. Nu le remarcăm decât dacă vreodată dispar, sau nu funcționează ca de obicei în sprijinul nostru.

Din cauza asta se creează un dezechilibrul și noi ne simțim adesea mai degrabă nedreptățiți decât  recunoscători.

Ca să compensăm acest dezechilibru este bine deci să ne educam să acordăm atenție lucrurilor pozitive din viața noastră.

Iată aici câteva sugestii despre cum să facem asta:

  1. Începe-ți ziua cu recunoștință, numește în fiecare dimineață 3 lucruri pentru care ești recunoscător/oare că există în viața ta. 
  2. Oprește-te și acordă atenție lucrurilor bune care se întâmplă în timpul zilei tale. Un gest frumos al cuiva, un lucru frumos din natură pe care îl vezi în trecere, un mic ajutor primit.
  3. Scrie cuiva o scrisoare în care iți exprimi recunoștința pentru ceea ce a făcut pentru tine.
  4. Fă o plimbare în parc în timpul căreia iți îndrepți atenția către lucrurile pentru care ești recunoscător în viața ta.
  5. Mulțumește celor care te ajută și oferă ajutorul tău altora.

Un om recunoscător este un om fericit, nu pentru că toate lucrurile din viața lui sunt bune, ci pentru că lucrurile bune din viața lui îi dau puterea să le rezolve pe celelalte.

Avem deci toate motivele pentru a ne antrena aceasta abilitate de a acorda intenționat atenție lucrurilor bune din viața noastră.

Dacă tu vei fi recunoscător, oferă exemplul copilului tău și faceți exercițiul împreună. Cu siguranță vei vedea beneficiile.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.