fbpx

Anul trecut pe vremea asta, scriam un articol de blog despre cum să începem pozitiv noul An Școlar, îl puteți găsi aici: https://www.danailies.ro/noul-an-scolar. Recitindu-l acum, îmi dau seama cât de ușor de rezolvat par acum problemele pe care le aduceam în atenție anul trecut comparativ cu situația de azi.

Criza aceasta este fără precedent, și ne aruncă pe toți în incertitudine, confuzie, chiar haos. Nimeni nu știe încotro ne îndreptăm, cât va mai dura perioada aceasta de restricții, cât timp vor petrece copiii noștri anul acesta la școală, și cât timp vor învăța online.

De aceea , anul acesta nu voi mai scrie un blog despre sfaturi de parenting, ci voi prelua din înțelepciunea lui Vikas Malkani, creatorul SoulKids, despre cum să depășim cu bine criza prin care trecem.

Vikas spune că haosul din lumea exterioară trebuie sa fie compensat cu calmul și claritatea interioară, pe care ni le dă înțelepciunea.

Iată formula de 5P a lui Vikas care ne va ajuta să ieșim învingători din criză:
  1. Precautions (Precauție): Respectă indicațiile autorităților. Nu încerca să devii expert în ceva despre care nimeni nu știe cu exactitate ce este. Ascultă și respectă ce spun cei autorizați în acest domeniu. Respectă distanțarea, poartă mască, spală-te pe mâini. Explică-i copilului tău, pe înțelesul lui, de ce trebuie, și cum să facă să se protejeze cât este la școală.
  2. Positive (Stai pozitiv): Sigur că această criză este ceva ce nu ne dorim, și ne aduce fel de fel de restricții și probleme. Atunci când te lași purtat de tot ce este negativ în jurul tău, și începi să dramatizezi, vei declanșa o spirală care îți va doborî moralul. În loc să cazi în capcana asta, încearcă să vezi pozitivul. Poți petrece mai mult timp cu copilul, aveți un obiectiv comun care vă apropie, folosești criza pentru a-l ajuta să învețe abilități de viață etc. Nu putem controla ce se întâmplă în lume, dar putem controla cum interpretăm noi ce se întâmplă în lume.
  3. Peaceful (Rămâi calm): Toate informațiile pe care le ascultăm zilnic sunt menite să creeze panică și deznădejde. Toată lumea vorbește doar despre criză, probleme, număr de cazuri, număr de morți. Este bine să fii informat, dar nu este bine să-ți pierzi liniștea lăsând aceste informații să te influențeze negativ. În loc să-ți faci griji pentru viitor, schimbă perspectiva, și gândește-te că, orice ar veni, vei fi capabil să depășești. Asumă-ți responsabilitatea și caută soluții, în loc să te lași copleșit de probleme. Atunci când ești calm, sistemul tău imunitar funcționează mai bine.
  4. Persistent (Fii Perseverent): Aceasta este o situație care poate dura mai multe luni. Fii perseverent și păstrează toate cele de mai sus în vedere pe toată această perioadă.
  5. Progresive (Concentrează-te pe viitor): Gândește-te la viitor, și folosește această perioadă de criză, învață ceva nou, citește, dobândește abilități, care te vor ajuta să fii câștigător la capătul celălalt al crizei.

Chiar dacă este criză, și mulți dintre noi credem că școala nu ține pasul cu vremurile, că sunt multe lucruri care nu funcționează cum trebuie, timpul nu stă pe loc și copiii noștri merg la școală chiar acum. Datoria noastră ca părinți este să ne asigurăm că experiența copiilor noștri la școală este una cât mai plăcută și din care ei să câștige cât mai mult.

Vă doresc mult succes, și fie ca noul An Școlar să aducă la suprafață tot ce este mai bun în copiii noștri. Viitorul este în mâinile lor!

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.