fbpx

Ce este si de ce ne-ar trebui un Life-coach pentru copilul nostru

O să pornesc de la o frază pe care Vikas Malkani, creatorul SoulKids și cel care mi-a fost mentor și coach pentru 2 ani, a spus-o într-una din lecțiile sale:  “Zero means infinite potential” , adică “Zero este de fapt potențial pur”. Aceasta este filozofia care stă în spatele SoulKids, că fiecare copil se naște cu potențial infinit, toate căile lui și toate posibilitățile sunt deschise. Ce se întâmplă apoi cu acest potențial depinde foarte mult de ce se întâmplă în jurul lui.

Dacă ar fi să facem o comparație, am putea spune că destinul unui copil când se naște este ca un canvas alb, pe care însă, până să înceapă să picteze el, vor picta cei din jurul lui.

Părinții cu siguranță că vor binele copilului lor, și uneori chiar sunt convinși că știu mai bine ce e bine pentru el, fiindcă ei au experiența vieții și vor să-și protejeze puiul. Sistemul de învățământ, rudele, prietenii și persoanele cu care interacționează copilul vor pune pe canvas ideea lor despre cum ar trebui să fie viața lui. Copilul va auzi lucruri cum ar fi: e greu să fii astronaut, nimeni din orașul nostru nu a încercat asta, de ce tocmai tu să încerci, sau: trebuie să ai numai 10 pe linie pentru că altfel viața ta va fi greu încercată și universitățile de prestigiu te vor respinge. Până când copilul ajunge să aibă propriile păreri, el va asculta și va crede ce i se spune: Viața e grea, nu e bine să fii bun pentru că cei din jur pot profita, mai bine stai în banca ta decât sa te faci de rușine, trebuie să faci tot ce poți să fii pe placul doamnei educatoare sau învățătoare sau știu că-ți plac dinozaurii dar dacă te faci paleontolog n-o sa câștigi destui bani.

Acum imaginați-vă canvasul, care inițial era alb, pictat cu aceste impresii. Copilul va trebui cumva să navigheze printre aceste linii trasate deja pe canvasul lui pentru a-și desena propriul destin sau, chiar mai rău, să creadă ca nu e în puterea lui să-și decidă viitorul și să lase asta în mâna altcuiva.

Va putea el oare să identifice condiționările și lucrurile arbitrare fixate de altcineva în mintea lui? Iar dacă nu le va identifica, în ce măsură acestea îl afectează?  Cât de puternice sunt gândurile care îl limitează?

“Succesul vine din a ști că ai făcut tot ce ai putut mai bine pentru a deveni cea mai buna varianta a ta care poți fi” – John Wooden

De multe ori, când ești aproape și implicat zi de zi, poate fi greu să identifici astfel de condiționări. Când ești prea aproape, poate ajuta să faci pas înapoi și să privești puțin de la distanță, cu puțină detașare pentru a avea o privire de ansamblu. Și uneori o părere din exterior, subiectivă, poate ajuta.

Life-coaching-ul nu trebuie văzut ca pe o terapie sau consiliere, unde un terapeut ajută un copil care poate avea o problemă psihologică sau o dizabilitate, ci este un mod de a-l face pe copil să identifice motivația și concentrarea pentru a-și împlini potențialul. Coach-ul nu da copilului rețete, ci îl ajuta să găsească cea mai scurtă cale dintre ce este el acum și unde ar putea el să fie.

“Coachingul este deschiderea potențialului pentru maximizarea propriilor performanțe. Este despre a-i ajuta să învețe mai degrabă decât de a-i învăța.” – Timothy Gallwey.

SoulKids Coaching este un concept dezvoltat de Vikas Malkani și Sally Forrest, pentru a sprijini dezvoltarea copilului în toate aspectele sale. Se concentrează pe obiective specifice și atingerea lor prin folosirea de instrumente practice, gândite de creatorii SoulKids, pentru a motiva copilul să facă pașii necesari spre schimbarea în bine.

SoulKids Coaching este orientat spre rezultate cât mai rapide, precum și pe a crea o legătură constructivă intre copil și coach.

Instrumentele folosite sunt extrem de simple și eficiente, ele pot aduce rezultate vizibile fie imediat fie într-un interval de timp în funcție de specificul fiecărui copil.

În cazul in care doriti mai multe informatii despre coachingul cu metoda SoulKids, va rog sa-mi scrieti pe info@danailies.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *