You are currently viewing Cum să începem pozitiv noul An Școlar

Cum să începem pozitiv noul An Școlar

Ți-ai dori pentru copilul tău să înceapă pozitiv noul An Școlar? Începutul școlii, ca orice început, și ca orice schimbare, le aduce copiilor noștri emoții. Unii copii se simt fericiți în timp ce alții privesc înspre noul an școlar cu anxietate. Emoțiile copiilor au legătură și cu felul în care ei percep emoțiile noastre legate de începutul școlii, dar și cu felul cum îi ajutăm să găsească răspunsuri la întrebările și îngrijorările lor.

Iată câteva sfaturi despre cum să-i ajutăm pe copii să înceapă pozitiv noul An Școlar:

  1. Găsiți motive să vă bucurați de începerea școlii. În orice situație, mintea noastră poate găsi aspecte pozitive și aspecte negative. Dacă ne uităm după probleme, mintea noastră va găsi probleme, dacă ne uităm după oportunități, mintea noastră va găsi oportunități. Alegerea depinde numai de noi, iar focusul nostru ca părinți va influența decisiv focusul copiilor noștri. Atunci când privești pozitivul într-o situație, îți va fi ușor să depășești dificultățile, vei avea motivația să încerci mai mult, vei avea speranță și încredere că poți reuși.
  2. Ajutați-i pe copii să înțeleagă că succesul depinde doar de ei. Explicați-le copiilor voștri că mintea lor e ca un mușchi, cu cât exersează mai mult, cu cât învață mai multe lucruri noi, mintea lor crește, și ei vor primi mai mult de la viața lor. Dați-le încrederea că exersând ei pot deveni mai buni, că prin efortul lor ei se pot dezvolta. Încurajați-i să fie perseverenți și să nu renunțe la primul obstacol. Încurajați-i să încerce să facă lucruri din ce în ce mai grele. Ajutați-i să înțeleagă că greșeala este o lecție, și că din greșeli învățăm. Încurajați-i să pună întrebări, să-și spună părerea, să ia decizii. Oferiți-vă să-i ajutați, dar nu faceți temele în locul lor. Nu-i comparați cu alții și nu le puneți etichete.
  3. Ascultați-i cu atenție fără să-i judecați și găsiți împreună soluții Dacă copilul are o temere legată de școală, este anxios cu privire la anumite lucruri legate de școală, nu trageți concluzii automat, ascultați-l cu atenție, fără să-l judecați în niciun fel, și încercați apoi să găsiți împreună soluții. Puteți face exerciții de rol, pentru a-l învăța cum să abordeze un copil pe care nu-l cunoaște, exersați răspunsuri pe care le poate folosi în anumite situații. Dacă este vorba de bullying, exersați cum ar trebui să se comporte, ce măsuri să ia, și cui să se adreseze. Fiți cât mai expliciți și luați în calcul orice detaliu. Discutați situațiile apărute și extrageți din fiecare învățămintele. Găsiți împreună, și exersați, câteva metode de a-și descărca emoțiile negative atunci când acestea apar.
  4. Ajutați-i să-și structureze eficient timpul Încercați pe cât posibil să nu impuneți propriile reguli. Discutați și stabiliți împreună un program, în care să includeți timp pentru teme și alte responsabilități, timp de odihnă, precum și timpul liber. Atunci când ei participă la luarea deciziilor, este mai probabil să și le asume. Lăsați timp în fiecare zi pentru a face ceva ce le place sau îi bucură.
  5. Ajustați-vă așteptările astfel încât copilul să le poată atinge Copiii vor încerca întotdeauna să atingă așteptările pe care noi părinții le avem de la ei. Dacă așteptările noastre ca părinți sunt foarte mari și peste ceea ce este realist în puterea copilului (să fii primul din clasă, să ai 10 pe linie etc), copilul se va strădui să le atingă, dar dacă nu va reuși, el va percepe asta ca pe un eșec. Asta îi va micșora stima de sine, și el va crede despre el că este incapabil să reușească. Dacă eu părinte îmi împart așteptările mele mari în pași mai mici, pe care copilul să-i poată atinge, atunci el va simți că poate reuși, și rezultatele bune îi vor crește stima de sine. El va fi atunci motivat să încerce mai mult.
  6. Laudați efortul și progresul în loc de rezultat. Copilul trebuie să înțeleagă că rezultatul este ceva extern și care nu depinde de el. El nu poate controla rezultatul, și el nu este rezultatul său. Atunci când nu obține rezultate bune, asta nu înseamnă că trebuie să îi spun că nu e în stare, sau să generalizez și să presupun că mereu va fi la fel. Este constructiv să-i spun că, de data asta, nu a depus suficient efort sau nu a exersat destul, dar cu efort, data viitoare el va putea progresa. Efortul stă în puterea lui.
  7. Încurajați-le pasiunile Atunci când copilul manifestă interes deosebit pentru ceva sau are o pasiune, încurajați-l și ajutați-l să urmeze această pasiune. Să fii foarte bun la ceva ce faci cu plăcere și te pasionează, este rețeta sigură a succesului.
  8. Ajutați-i să găsească și să aprecieze calitățile celor din jurul lor Încurajați-i pe copii să încerce să găsească motive să-i aprecieze pe cei din jurul lor, mai degrabă decât să creadă că suntem în competiție. Atunci când vedem binele în alții, vom fi mai deschiși la a colabora, vom comunica mai bine. Copilul ar trebui să-i vadă pe colegii lui ca pe coechipieri cu care lucrează împreună pentru a se dezvolta. Să creadă că fiecare dintre noi avem calități care ne fac unici și speciali, că nu suntem nici mai buni și nici mai răi decât altcineva ci suntem pur și simplu diferiți. Atunci când acorzi atenție calităților și nu defectelor celorlalți, vei fi mai înclinat să vezi de asemenea și propriile calități mai mult decât propriile defecte.
  9. Fiți implicați, interacționați și căutați soluții Fiți uniți înspre interesul copiilor, și faceți ce demersuri vă stau în putere pentru a îmbunătăți experiența copiilor la școală. Cereți feedback și explicații în cazul unui rezultat mai slab, luptați împotriva diferențierilor subiective și a abuzurilor de limbaj la adresa copiilor. Părinții uniți pot fi foarte puternici și pot influența în bine sistemul.

Chiar dacă mulți dintre noi credem că școala nu ține pasul cu vremurile, că sunt multe lucruri care nu funcționează cum trebuie, timpul nu stă pe loc și copiii noștri merg la școală chiar acum. Datoria noastră ca părinți este să ne asigurăm că experiența copiilor noștri la școală este una cât mai plăcută și din care ei să câștige cât mai mult.

Vă doresc mult succes, și fie ca noul An Școlar să aducă la suprafață tot ce este mai bun în copiii noștri. Viitorul este în mâinile lor!

Dacă vrei mai multe sfaturi, profită de oferta specială 8 cărți audio și 2 jurnale pentru 50RON

carti audio copii

Vei primi:1 Carte audio de 1 oră și 13 minute -De la o Minte Deschisă la Bucuria de a învăța 1 Carte audio de 42 de minute pentru copii cu 3 povești despre Încredere în Sine1 Carte audio de 1 oră și 10 minute despre cum abordăm școala 1 Carte audio de 60 de minute – Autocunoașterea – O Carte Audio de 60 minute, în care îți dau câteva sfaturi despre cum să îl ajuți pe copilul tău să se cunoască, și să se aprecieze pe sine pe sine.1 Carte audio de 1 oră și 4 minute – Cum îl învăț pe copilul meu încrederea în Sine (1 Ebook de 73 de pagini cu exerciții care să te ajute să înțelegi Încrederea în Sine)1 Carte audio de 51 de minute – ‘5 A pentru Adolescenți fericiți’, clarifică ideea de fericire și aduce în discuție 5 lucruri pe care ar trebui să le aibă în vedere pentru a putea să fie fericiți.1 Carte audio de 61 de minute – Cum aplicăm în mod constructiv disciplina1 Carte audio de 49 de minute în care îți explic cum funcționează sistemul motivației (Un Ebook de 19 de pagini cu prezentarea scrisă a conținutului cărții audio)Jurnal de Vacanță – 77 de pagini de exerciții și activități de vacanțăJurnal pentru o Minte deschisă – 60 de pagini în care copiii vor înțelege Mentalitatea Flexibilă.