fbpx

Scriu aici pentru a împărtăși ce am învățat despre fericire după doi ani petrecuți în preajma unor oameni a căror înțelepciune a schimbat viața multora, și anume Vikas Malkani și Sally Forrest, creatorii SoulKids, la Singapore.

Iată ce spune Vikas despre fericire:

Cu toții ne dorim să fim fericiți. Motivația din spatele alegerilor, acțiunilor, relațiilor noastre este de a ne apropia de acest obiectiv al nostru al tuturor. Facem lucrurile despre care credem că ne vor face fericiți.

Vikas spune că există două feluri de fericire: o fericire bazată pe circumstanțe exterioare: te laudă cineva, primești un compliment sau primești un cadou – ești fericit. Pe de altă parte, primești o critică, pierzi ceva, lucrurile nu se întâmplă cum vrei tu – ești nefericit. Această fericire nu este în puterea ta, ea vine și pleacă în funcție de lucruri care nu sunt în controlul tău.

Al doilea tip de fericire este cea pe care ți-o asumi, care vine din interior și care depinde doar de tine. Această fericire nu este consecința unor lucruri (când voi câștiga mai bine, când îmi cumpăr mașina, când sunt avansat, când am numai nota 10, etc) ci este la baza, este cauza tuturor lucrurilor bune din viața ta.

Această fericire este cea care depinde de noi, și care poate sta cu noi indiferent de circumstanțe. Această fericire este o abilitate pe care o putem învăța la fel cum învățăm despre orice altceva, și vă spun asta din proprie experiență.

Iată câteva dintre lecțiile de fericire pe care eu le-am primit și implementat în viața mea:

  1. Păstrează o Minte Deschisă. Ca să înveți orice lucru nou trebuie să păstrezi o minte deschisă. Oricât am fi de avansați în volumul de cunoștințe acumulate, întotdeauna și de la orice ne înconjoară avem ceva de învățat. Trebuie să avem mentalitatea că stă în puterea noastră să ne dezvoltăm și că noi, prin acțiunile noastre, determinăm experiența noastră în lume.
  2. Alege să fii fericit. Nu ști ce îți aduce ziua de astăzi, dar poți hotărî tu pentru tine ce vei aduce zilei tale. Poți decide pentru tine, că orice îți aduce ziua, tu vei fi fericit astăzi.
  3. Acceptă imperfecțiunea.  Dacă ne dorim ca totul să fie exact cum vrem noi, cu siguranță vom fi nefericiți. Acceptă lucrurile și oamenii din viața ta așa cum sunt, fără să-ți dorești ca toți și toate să fie pe placul tău. Adaptează-te și nu te împotrivi. Jobul meu astăzi nu este să găsesc perfecțiune, jobul meu azi este să fiu fericit.
  4. Be nice, it’s wise! În fiecare zi noi împărțim ideile noastre, acțiunile noastre cu lumea exterioară. Ai vrea să împarți cea mai bună variantă a ta, sau cea mai rea variantă a ta astăzi?  Împarte cu lumea exact ce îți dorești să primești.Când zâmbești vei primi înapoi zâmbete, când arăți compasiune și ajuți pe alții vei primi înapoi ajutor și compasiune. Când ești nervos și agresiv, singurii care vor sta lângă tine vor fi cei care nu au de ales, adică exact oamenii care îți sunt cel mai aproape.
  5. Fii recunoscător  Găsește lucrurile din viața ta pentru care ești recunoscător. Oricine ești, la orice nivel social și la orice vârstă, vei găsi motive să fii recunoscător. Fă un exercițiu din a acorda atenție lucrurilor bune din viața ta.
  6. Travel light! – Aici putem face o analogie între călătoria cu avionul, unde nu avem voie să aducem decât un număr de kilograme. Ne vom conforma la asta și vom împacheta exact ce avem nevoie lăsând în urmă lucrurile neesențiale. Să facem la fel și în viața noastră, și să lăsăm în urmă greșelile trecutului, oamenii care ne-au cauzat probleme, resentimentele și conflictele din trecut. Acestea nu ne mai pot influența decât în măsura în care noi permitem asta prin a păstra aceste evenimente în gândurile noastre. Un proverb indian spune că nu ne omoară mușcătura șarpelui, ne omoară veninul care rămâne în corpul nostru.
  7. Nu fi motivat de aprobarea celorlalți – Viața nu este un concurs de popularitate, nu ești aici ca să fii popular, și niciodată nu vei fi plăcut de toată lumea. Nu face scopul acțiunilor tale aprobarea celorlalți. Alege să faci ceea ce îți place și ți se potrivește ție, ceva care te pasionează pe tine. Nu face lucruri pentru a fi popular ci fă-le pentru că te pasionează pe tine.
  8. Nu te lăsa copleșit – Oricât de mult ai avea de îndeplinit, oricât de mare este obiectivul tău, ia-o pas cu pas. Cum mănânci un elefant? O mușcătură odată. Învață să-ți împarți obiectivele mari în etape și concentrează-te doar pe următorul pas, și apoi pe următorul pas. Învață să alternezi perioadele active cu perioade de odihnă.

Închei prin a vă încuraja să aveți curajul să aplicați aceste lecții în viața voastră și vă promit că veți vedea diferența.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.