fbpx

Un copil nervos și care se plânge este poate cea mai mare provocare pe care părinții o întâmpină. Copilul nostru simte uneori nevoia să se plângă. Asta fie pentru a se elibera de tensiuni pe care le-a acumulat, fie pentru a-și exprima anumite emoții, fie pentru a ne cere ajutorul pentru că se simte neputincios în anumite situații.

Noi ca adulți avem tendința să credem că știm exact care este problema încă de la primele cuvinte, și imediat dăm copilului rețeta despre cum să procedeze pentru a rezolva criza. O abordare mai constructivă ar fi să ascultăm ce are el de spus mai degrabă decât să îi spunem imediat punctul nostru de vedere.

O situație de criză poate fi folosită în mod constructiv, pentru a-l învăța pe copil să aibă o gândire pozitivă. Îl putem încuraja să încerce să gândească în termen de a găsi soluții la problema lui mai degrabă decât să se plângă.

Iată câteva sfaturi:

  1. Discută tonul vocii. Explică-i diferența dintre tonul calm, care ne face să ne simțim puternici și tonul ridicat care ne face să ne simțim neputincioși. Faceți exerciții unde folosiți tonul calm în locul celui ridicat. Puteți chiar merge până la a-l înregistra și apoi reda înregistrarea pentru a sublinia diferența.
  2. Ascultă-l cu atenție, fără să-l întrerupi și fără să judeci în nici un fel ce spune. Apoi poți spune: ‘Am auzit ce ai spus și am înțeles că asta vrei, dar………’
  3. Dă-i opțiuni: ‘Înțeleg că ești supărat/ă acum dar ce vrei tu să se întâmple: vrei doar să-ți descarci supărarea sau vrei să faci un plan pentru a rezolva situația. Poți sugera căi de urmat: ” Hai să vedem cum putem rezolva problema”
  4. Pune limite. Poți să spui „Poți să mai spui un singur lucru negativ, dar apoi trebuie să spui 5 lucruri pozitive”. Poți chiar să stabilești timp pentru plângeri, câteva minute în care ne plângem pe zi, dacă se plânge în afara acestui interval, amintește-i de timpul pentru plângeri și faptul că trebuie să așteptăm până atunci pentru a ne plânge.
  5. Subliniază și încearcă să evidențiezi pozitivul. Ce putem noi învăța din situația asta? Cum ai vrea tu să fie lucrurile? Ce putem face de aici încolo?

Da, noi trebuie să fim locul unde copiii noștri să se simtă liberi să-și verse oful, dar noi trebuie să fim de asemenea cei care îi fac pe copii puternici prin insuflarea unei atitudini de a gândi soluții mai degrabă decât să-i încurajăm să creadă că este treaba noastră ca părinți să le rezolvăm întotdeauna problema.

Un om puternic nu se plânge și nu dă vina pe alții, el iși asumă responsabilități și găsește soluții.

La SoulKids, copiii învață să-și asume responsabilitatea creării viitorului lor. Ei învață că dacă iși anunță cu suficientă tărie intențiile și planurile, cei din jur îi vor lua în serios și îi vor ajuta să și le împlinească.

Vezi aici calendarul Atelierelor SoulKids:

[maxbutton name=”Vezi aici calendarul”]

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.