fbpx

Stima de sine este foarte importantă pentru copilul nostru. De ea depinde, în mod esențial, succesul lui în viață.

Dacă ar fi să ne gândim la o soluție universală, care să rezolve toate problemele de comportament, încredere, temeri, anxietate ale copilului nostru, această soluție este să-i creștem stima de sine. Totul în viața copilului nostru se va îmbunătăți ca urmare.

Dacă ar fi să o definim foarte simplu și pe înțelesul tuturor, Stima de Sine este ceea ce credem noi despre noi, cum ne vedem, și cât de mult ne apreciem noi pe noi înșine, ce valoare ne acordăm, cum ne raportăm la noi în relație cu lumea exterioară.

Stima de sine se formează în timp, în urma experiențelor pe care le avem în viața de zi cu zi, și va determina convingerile, acțiunile și, drept urmare, rezultatele noastre.

Circtuitul convingerilor

Stima de Sine ––––> Convingere ––––> Acțiune––––-> Rezultat

Mare––––->Pot reuși ––––> Acționez curajos –––> Rezultat Bun

Mică ––––-> Nu pot reuși ––> Acțiune șovăielnică ––> Rezultat Slab

În ambele situații, stima de sine determină rezultatele noastre, și în ambele situații, rezultatele bune sau slabe ne vor crește, respectiv micșora, stima de sine. Este ca o spirală, în care ce credem noi despre noi se întărește continuu prin experiențele noastre de zi cu zi.

Ce ne poate face să ieșim din acest cerc vicios? Primul răspuns care vine ar fi să schimbăm rezultatele. Rezultate bune determină creșterea stimei de sine. Când spun rezultate bune nu mă refer în nici un caz la note sau calificative primite la școală (astea sunt în mare parte dăunătoare, mai ales când în urma lor, copilul este comparat cu ceilalți).

Prin rezultate înțeleg atingerea unui obiectiv, ducerea unui lucru la bun sfârșit, atingerea unei așteptări pe care noi i-am anunțat-o. (M-aș bucura dacă ai putea să înveți să te legi singur la șireturi, de exemplu). Rezultat trebuie înțeles ca sentimentul copilului că a realizat ceva cu puterile lui.

Stima de sine a copilului se creează în timp și nu se schimbă peste noapte. Merită însă să depui un efort și să fii perseverent în a-l ajuta să și-o dezvolte. Asta îi poate schimba radical viața.

Ce sa facem pentru a crește Stima de Sine a copilului:

  1. Asigură-te că ce aude copilul tău în jurul lui, și ceea ce tu îi spui, este în mod predominant pozitiv.
  2. Apreciază mai degrabă efortul depus decât să te concentrezi mereu pe rezultat. Un rezultat nedorit este o lecție din care învățăm, și o motivație să mai încercăm odată. Întotdeauna ai grijă să-i spui copilului că el nu este rezultatul său, că dacă nu a obținut un rezultat pozitiv, asta nu înseamnă că este incapabil, sau că se va întâmpla la fel mereu. Asta înseamnă doar că poate nu a depus destul efort, poate nu a avut destulă răbdare, poate nu a folosit strategia potrivită.
  3. Potrivește nivelul așteptărilor tale cu posibilitățile copilului, astfel încât el să simtă că poate atinge așteptările tale. Nu este greșit să îți dorești pentru copilul tău să atingă performanțe excepționale, însă ai grijă să împarți aceste așteptări în trepte pe care copilul tău să fie capabil să le atingă. Altfel el va simți că merge din eșec în eșec, și stima lui de sine se va diminua.
  4. Prinde momentele bune, în care să-l lauzi (pentru pași mici făcuți în direcția bună), mai degrabă decât să găsești motive să-l critici.
  5. Nu îl compara cu altcineva. Subliniază lucrurile care îl fac pe el special. Ajută-l să înțeleagă că fiecare dintre noi este unic și special așa cum este el sau ea. Că fiecare dintre noi avem calități care ne fac să fim deosebiți, și noi trebuie să ne concentrăm să găsim aceste calități care ne fac pe noi speciali.
  6. Lasă-l să vadă că îl iubești necondiționat. Trebuie să îl faci să înțeleagă diferența dintre a-l iubi necondiționat, și a accepta tot ce face necondiționat.
  7. Motivează-l în loc să-l obligi. Implică-l în luarea deciziilor, și fă-l să înțeleagă rostul acestor decizii. Oferă-i opțiuni și lasă-l să hotărască în lucruri care îl privesc.
  8. Nu îi pune etichete. Nu îi spune niciodată ești rău, ești mic, ești nepriceput. Aceste etichete contribuie la crearea convingerilor.
  9. Nu-l ridiculiza niciodată în public.
  10. Investește orice resurse: timp, energie, efort și bani pentru a-l sprijini să-și întărească punctele forte, pasiunile. Atunci când faci ceva de care ești pasionat și care îți place, e mai probabil să obții rezultate bune.
  11. Încurajează-l să-și urmeze visurile, oricare ar fi acestea.
  12. Evită criticile, sarcasmul, nu-l judeca și nu-l descuraja.
  13. Inspiră-l să-și dorească să se dezvolte, să încerce să-și depășească limitările, să-și fixeze obiective, lasându-l să vadă cum faci tu aceste lucruri.

Un copil cu stima de sine mare va fi curajos, încrezător și rezilient. El va fi capabil să comunice și să creeze relații de prietenie care să îl ajute să se dezvolte. Își va asuma responsabilități și va crede despre el că poate reuși.

Închei cu un citat celebru al lui Henry Ford care conține atâta adevăr : ‘Dacă crezi că poți, sau dacă crezi că nu poți, ai dreptate’

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.