fbpx

Cu toții suntem speciali, acesta este un adevăr de necontestat. Nu a fost, nu este, și nu va mai fi nimeni la fel ca noi pe pământ. Există însă o nuanță în felul cum credem noi despre noi că suntem speciali. Și această nuanță ne poate duce în direcții cu totul și cu totul diferite.

Atunci când eu cred că sunt special față de ceilalți, convingerea asta vine din Ego, și eu mă voi strădui să arăt că sunt special, sau să-mi conserv statutul de special. De aici izvorăsc temerile noastre de eșec sau de judecata celorlalți, pentru că aprobarea lor contează pentru noi.

Atunci când eu cred că sunt special la fel cum toți ceilalți sunt speciali, asta mă va ajuta să nu mă consider nici mai bun și nici mai rău decât altcineva, voi crede că sunt pur și simplu diferit. Motivația pentru acțiunile mele va veni din interiorul meu, și nu voi avea de apărat niciun statut. Nu mă voi compara în niciun fel cu ceilalți, ci îmi voi vedea propriile calități, voi fi conștient de lucrurile care mă fac pe mine să fiu special.

Atunci când eu cred că sunt special la fel ca toți ceilalți, nu mă voi considera în competiție, ci mă voi simți parte a unui întreg, a familiei mele, a clasei mele de la școală, a comunității mele, a țării mele, și în final a planetei Pământ.

Atunci când eu cred că sunt special la fel ca toți ceilalți, nu voi crede că părerea mea, familia mea, cultura mea, religia mea sau tradițiile mele sunt mai bune decât ale celorlalți, ci voi fi înclinat să ascult, să învăț, să interacționez cu oameni care sunt diferiți de mine.

Atunci când eu cred că sunt special la fel ca toți ceilalți, nu mă voi teme de eșec, și îmi voi urma visurile. În loc să mă gândesc la competiție, și la faptul că sunt mulți în lume care vor să facă același lucru, mă voi gândi că, indiferent câți ar fi, nimeni nu poate face acest lucru la fel ca mine.

Oricât ne-am strădui noi să ne opunem globalizării, asta nu se poate. Copiii noștri vor trăi într-o lume în care oportunitățile vor fi globale, dar în acelați timp și competiția va fi globală. Ei vor trebui să se comporte într-un fel care este înțeles, și care îi ajută să colaboreze și să progreseze oriunde pe planeta Pământ.

Asta înseamnă ca ei să fie deschiși să accepte oameni care sunt diferiți, fără să fie imediat înclinați să arate că sunt mai buni, sau dimpotrivă, să stea deoparte pentru că nu se văd deloc speciali comparativ cu ceilalți.

Pentru părinți, vă încurajez să evaluați răspunsul pe care îl dați întrebării din titlu, și să conștientizați faptul că, același răspuns va fi, cel mai probabil, și răspunsul copiilor voștri.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.