Nu e niciodată ușor ca părinte, să-l auzi pe copilul tău cum spune lucruri negative despre el însuși, cum pune la îndoială capacitățile sale sau cum își arată frustrările în accese de furie.
Știința ne spune însă că noi, ca ființe umane, suntem programați să vedem mai degrabă părțile negative, piedicile și pericolele, asta făcând parte din instinctele noastre de supraviețuire.
Lumea a evoluat, pericolele sunt acum cu mult mai puține, dar această aplecare spre negativ a rămas în mintea noastră. Ce declanșează acum gânduri și, ca urmare, emoții negative? Pot să fie frica, îndoiala sau teama de ridicol. Toate acestea produc în creierul nostru aceleași reacții chimice, și determină deci același răspuns, ca al unui soldat fugărit de un inamic acum 100 de ani.
Dacă suntem de acord că gândurile negative sunt cumva favorizate de creierul nostru, este foarte simplu de înțeles de ce ar trebui să compensăm aceasta prin a cultiva în aceeași măsură atenția spre gândurile noastre pozitive. Altfel, în mintea copilului nostru, aplecarea asta spre negativ se va transforma într-o atitudine negativă. El va deveni pesimist, își va face griji pentru orice, va fi șovăielnic în a încerca lucruri noi, în a ieși din zona lui de confort.
Sunt gândurile și emoțiile negative ceva rău?
Nicidecum, nu trebuie să vedem nicio emoție ca fiind rea, dimpotrivă, copilul ar trebui să-și recunoască și să-și accepte toate emoțiile, fie ele pozitive sau negative, după cum, dacă urcăm cu o treaptă mai sus, în mintea lui, el trebuie să recunoască și să-și accepte gândurile pozitive și gândurile negative.
Totul în lumea asta este bazat pe dualitate, există bine și rău, frumos și urât, întuneric și lumină. Dualitatea ne face să avem o experiență completă de viață, și am fi doar văduviți în experiența noastră dacă ne-am suprima gândurile și emoțiile negative. Ele trebuiesc recunoscute și acceptate ca atare.
Ce putem face însă pentru a cultiva o atitudine pozitiva?
În primul rând putem să-l ajutăm pe copilul nostru să accepte și să-și proceseze emoțiile negative într-un mod benefic pentru el. Îl putem încuraja să învețe să compenseze negativul prin a acorda atenție și a aduce la suprafața gândurile sale pozitive. Asta îl va face să schimbe în timp lentila prin care vede el viața, și să găsească în orice situație partea pozitivă.
Iată câteva sfaturi practice despre cum să facem asta:
- Învață-l să acorde atenție lucrurilor bune care există în viața lui. Găsiți împreună motive de a fi recunoscători. Învață-l să se concentreze mai degrabă pe ce are decât pe ce îi lipsește.
- Învață-l să-i aprecieze, să-i ajute, și să le mulțumească celor din jurul lui. Exersează prin a-l îndemna să facă cuiva un compliment.
- Ajută-l să-și fixeze obiective pe care să le poată îndeplini. Va avea atunci încredere în forțele sale proprii și va învăța să creadă că poate reuși.
- Creează-i experiențe pozitive. Râdeți împreună, încurajează-l și îmbrățișează-l. Găsește motive să îl lauzi (întemeiat și pentru lucruri concrete) mai degrabă decât să îl critici.
- Ajută-l să-și descopere și să-și cultive pasiunile. Dacă își exprimă interesul pentru o activitate, înscrie-l la un curs sau ajută-l să urmeze acest interes în orice fel.
- Creați împreună o serie de afirmații pozitive pe care să le repetați în fiecare zi. Afirmația SoulKids este: Sunt Special, Sunt Unic, Sunt extraordinar, Sunt eu însumi și Sunt liber!
Probabil că veți regăsi acest sfat în orice blog al meu, dar insist pe asta pentru ca într-adevăr, chiar și dacă citiți numai acest paragraf veți obține rezultate cu siguranță. Modelați atitudinea aceasta pozitivă pe care doriți să o creați copilului vostru. Dacă vreți ca el să aibă o atitudine pozitivă, aveți voi întâi o atitudine pozitivă. Lăsați-l să vă copieze în loc să urmeze un set de instrucțiuni.
O poveste pe care eu o spun copiilor în timpul atelierului SoulKids despre cum să hrănească mereu cățelul pozitiv din mintea lor găsiți aici