fbpx

La o simplă căutare pe internet găsești milioane de rezultate, sfaturi, cărți, cursuri, specialiști în domeniul parenting-ului. Există tot felul de recomandări și metode, rețete despre cum să facem și cum să nu facem, experiențe personale, grupuri de mămici, profesori, tone și tone de informații.

Ca un adevărat coach pentru copii, pasionat și dedicat, încerc și eu să mă păstrez la curent cu informația din acest domeniu. Nimeni însă nu mi-a clarificat mai bine, într-o singură frază scopul principal al parenting-ului, decât creatorul SoulKids, Vikas Malkani.

Vikas spune că : ‘Scopul Parenting-ului ar trebui să fie, să facem așa încât copilul nostru să nu mai aibă nevoie de Parenting’

Atunci când copilul va învăța care sunt metodele, resursele, soluțiile de care să se folosească pentru a se adapta unei situații, putem spune că noi ca părinți ne-am atins scopul.

Parenting-ul nu ar trebui să fie despre a-i spune copilului ce să facă în fiecare situație, despre a-i da rețeta exactă sau, și mai rău, a rezolva în locul lui o problemă sau un conflict.

Iată câteva sfaturi despre cum să ne apropiem mai mult de scopul Parentingului pentru copilul nostru:

  1. Stabilește limite între ce ar trebui să facă/decidă/aleagă el singur, și de la ce punct încolo trebuie să intervii. Cel mai bun exemplu care îmi vine în minte aici sunt temele. Atunci când îi rezolvi tema/dictezi soluția/rupi foaia pentru că nu a scris frumos, nu ajuți, ci faci temele să fie o problemă. Îl vei învăța că nu este în stare, și că nu poate face asta fără tine, îl vei învăța că nu e bine să greșească, vei anula însăși scopul temei, care ar trebui să fie fixarea cunoștințelor (asta nu se poate face decât dacă el va face asta singur). Atunci când el va primi o notă bună pentru că tu i-ai dictat tema, acesta nu este rezultatul lui, ci al tău.
  2. Nu-i rezolva imediat orice problemă. În loc să-i oferi direct soluția, lasă-l să încerce singur, încurajează-l să se gândească la o soluție și să cântărească situația, oferă-i sfaturi, astfel încât el să participe, să-și asume decizia, chiar dacă asta înseamnă să simtă puțin că-i este greu.
  3. Nu face pentru el lucruri pe care el le poate face deja singur. Dacă el poate să se lege singur la șireturi, lasă-l să se lege singur la șireturi, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să aștepți un minut, două în plus ca el să facă asta.
  4. Încurajează-l să-și asume responsabilități la nivelul lui de competență. Stabiliți împreună sarcini simple de făcut acasă, astfel încât el să simtă că are un rol, și participă activ la viața familiei. Poate de exemplu să ajute la pusul mesei, sau să ude florile etc.
  5. Inspiră-l nu-i dicta. Dacă vrei ca el să fie fericit, echilibrat, responsabil, să nu se înfurie, și să accepte feedback-ul tău, gândește-te dacă tu ca părinte ești așa. Nu-i poți da copilului tău ceva ce tu nu ai, și de aceea aduc aminte aici un sfat pe care l-am primit tot de la Vikas, The MMF Rule, și anume Manage Myself First. În orice situație legată de copilul tău, ia câteva secunde de pauză și aplică această regulă pentru tine.
  6. Învață-l să fie recunoscător, și să aprecieze ajutorul pe care îl primește. Astfel el va conștientiza, și va înțelege, că nu toate lucrurile i se cuvin în mod automat, fără ca el să contribuie cu ceva.
  7. Învățați împreună prin joc Dacă lui îi este greu să-și facă prieteni de exemplu, exersați printr-un joc de rol diferite posibilități de întrebări/reacții pe care să le folosească atunci când întâlnește un copil nou. Jucați diverse jocuri în care el să fie pus în situația de a administra, lua decizii, alege, care să-i exerseze răbdarea sau empatia.
  8. Inventează sau găsește de citit o poveste a unui copil care a fost în aceeași situație, astfel încât el să facă o analogie, și să găsească singur soluția.
  9. În disputele dintre frați, nu lua partea niciunuia, ia rolul de mediator și încurajează-i să rezolve singuri conflictul. Fiecare își spune punctul de vedere, și negociază împreună apoi, în prezența ta, pentru a găsi o soluție. Exersează cu ei comunicarea asertivă.
  10. Exersați împreună fixarea de obiective pe care să le îndepliniți. Fiecare membru al familiei își va fixa un obiectiv pentru săptămâna care vine de exemplu. Obiectivele se scriu pe o hârtie care stă pe frigider sau într-un loc vizibil, iar la sfârșitul săptămânii discutăm împreună îndeplinirea obiectivelor. Ce ne-a ajutat sau ce ne-a împiedicat, și ce soluții putem găsi.
„Când părinții fac prea mult pentru copiii lor, copiii nu vor face prea mult pentru ei înșiși” – Elbert Hubbard

Închei prin a vă spune despre o strategie de parenting pe care am învățat-o tot de la Vikas, și anume the Eagle Strategy, care spune așa:

Mama vultur, atunci când clocește ouăle se străduiește să-și facă cuibul cât mai confortabil pentru puișorii ei, ea își smulge cu ciocul penele proprii, și le așterne în cuib, astfel încât acesta să fie călduros și moale. Însă pe măsură ce puișorii cresc, mama vultur scoate penele din cuib și le aruncă, astfel încât confortul să fie din ce în ce mai redus, iar puii să fie încurajați să-și ia zborul și să devină independenți.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.