fbpx

Lumea în care trăim astăzi este foarte diferită față de cea în care am crescut noi. Printre multele schimbări, revoluția tehnologiei ne-a schimbat radical viețile din multe puncte de vedere. Telefoane mobile, tablete, laptopuri, nu mai sunt un lux, ci mai degrabă sunt un mod de viață.

Tehnologia ne oferă multiple avantaje dar este esențial să fim atenți și la părțile ei negative. Cu telefoanele și laptopurile devenind o parte necesară a dezvoltării copilului, atât acasă cât și la școală, este cu atât mai important sa creăm obiceiuri sănătoase în ceea ce privește folosirea tehnologiei.

Iată aici câteva sfaturi:

  1. Acceptă și nu rezista. Odată ce ai dat copilului acces la telefon/tableta/laptop nu are rost să te împotrivești continuu folosirii lor. Dacă în copilărie sau adolescență noi petreceam timp vorbind la telefon cu prietenii noștri, așa ei acum vorbesc cu prietenii lor, pe Whatsapp sau Snapchat. Face parte din creșterea lor, a ne opune continuu nu face decât să creeze reacții de împotrivire. O abordare mai bună ar fi să comunicăm, să discutăm deschis despre ce ei urmăresc/nu urmăresc, eventual să vedem împreună unele clipuri. Asta le va da încredere să împărtășească informații despre ceea ce văd, în loc să se ascundă.
  2. Încurajează-l să planifice timpul pe care îl petrece în fața ecranului. Ajută-l să planifice timp întâi pentru lucrurile care sunt necesar de făcut: teme/ proiecte școlare/responsabilități acasă, iar în timp ce face aceste lucruri să lase tableta/telefonul pe silent pentru a nu fi deranjat. După ce termină ceea ce este necesar de făcut, poate dedica timp telefonului/tabletei. Încearcă să cultivi un sentiment de responsabilitate pentru ceea ce are de făcut pentru școală sau pentru casă.
  3. Creează momente împreună cu toată familia unde toată lumea lasă telefoanele deoparte. Poate fi o simplă conversație, un joc sau o activitate împreună.
  4. Faceți mișcare împreună. Fie că este o scurtă plimbare în jurul blocului, sau în curtea casei, fie că deschideți larg geamurile și faceți câteva exerciții sau dansați împreună pe melodia favorită.
  5. Încurajează-l să citească. Ajută-l să facă o listă cu cărțile pe care ar vrea să le citească, leagă aceasta de interesele lui, și trezește-i curiozitatea cu informații și sugestii despre cărți interesante. Puteți comanda împreună cărțile dorite.
  6. Folosește puterea exemplului. Asta e valabil în corectarea oricărui comportament negativ sau incurajarea oricărui obicei pozitiv pentru copilul nostru, să fim întâi noi ceea ce vrem să obținem. Dacă dorim să minimizăm timpul petrecut în fața ecranului de copilul nostru să încercăm să minimizăm întâi timpul pe care noi îl petrecem cu telefonul/tableta în fața copilului.

Putem folosi perioada aceasta petrecută acasă pentru a întări legătura cu copilul, și pentru a crea niște obiceiuri pozitive, astfel încât viața de acum și de după pandemie să fie una mai frumoasă și lipsită de stres.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.