You are currently viewing Cum îi ajutăm pe copii să gestioneze folosirea tehnologiei

Cum îi ajutăm pe copii să gestioneze folosirea tehnologiei

Noi ne dorim pentru copiii noștri să reușească să gestioneze folosirea tehnologiei, dar de multe ori, timpul petrecut în fața ecranelor reprezintă o luptă continuă între copii și părinți, pentru că ei își doresc timp nelimitat, iar noi ne dorim să limităm, uneori la extrem, acest timp. Cum găsim echilibrul între ce ne dorim noi și ce-și doresc ei? Cât de mult timp este prea mult? 

Desigur tehnologia face parte din viața noastră. Dacă unii dintre noi am trăit o copilărie fără tehnologie, ei s-au născut în era tehnologiei, este un fapt căruia nu ar trebui să ne împotrivim tot timpul. 

Articolul acesta, inspirat de cartea ‘Self Driven Child’, scrisă de William Stixrud și Ned Johnson, este menit să ne dea câteva direcții pe care le-am putea urma pentru a transforma lupta continuă în negociere și apoi într-un acord privind folosirea  echilibrată a tehnologiei.

De-a lungul cărții, principiul pe care îl promovează autorii este că, scopul nostru pentru a avea un copil capabil să se descurce singur, este să-l includem întotdeauna în procesul de decizie, astfel încât el să-și asume ceea ce ați decis împreună. Nevoile lui de competență, autonomie și apartenență vor fi astfel acoperite, și copilul va deveni din ce în ce mai capabil de auto control.

Un adolescent cu care discutam odată despre dependența de tehnologie, și care avea mari dificultăți să lase măcar câteva minute din mână telefonul, mi-a spus că nu se simte dependent de tehnologie, și că el alege cât timp să petreacă pe telefon și la ce se uită. Adevărul este însă altul. În spatele tuturor jocurilor video și a rețelelor sociale, se află oameni specializați în a atrage atenția și a-i face pe copii să-și dorească să continue. Există strategii pentru a-l face pe utilizator să petreacă cât mai mult timp în joc sau pe rețeaua socială. Este o luptă inegală. 

Autorii cărții chiar observă un lucru interesant, că cei care  creează sau sunt în conducerea companiilor de tehnologie, caută pentru copiii lor școli în care nu există tehnologie. 

Iată câteva sfaturi pe care autorii cărții le dau pentru a ne ajuta pe noi, să-i ajutăm pe copii să învețe cum să-și gestioneze folosirea tehnologiei:

  1. Începe cu tine – Poate că și tu ai obiceiul să petreci mult timp pe telefon sau în fața laptopului. Modelează folosirea responsabilă, și explică-i despre cum toată lumea se străduiește să echilibreze felul în care folosește tehnologia.
  2. Încearcă să înțelegi – Dacă la copiii mai mici funcționează restricționarea la cererea părinților, pe măsură ce ei cresc, presiunea colegilor de la școală și a prietenilor începe să apară. Ține cont de faptul că copilul tău ar trebui să învețe să funcționeze cu succes în lumea în care el va trăi, și nu în lumea în care ai trăit tu. Dacă ești părinte de adolescent, înțelege că online este locul unde se petrece cea mai mare parte a interacțiunii sociale. Dacă copilul tău joacă jocuri video, exprimă-ți interesul, vezi ce îl atrage acolo. Spune-i că îl înțelegi și îți dai seama că este important pentru el, dar de asemenea este important să înțeleagă și cum ar trebui să învețe să se oprească din joc prin propria voință în loc să devină dependent.
  3. Petreceți timp în natură – Natura este cea care ne relaxează, ne aduce în prezent și răspândește multitudinea de stimuli și gânduri din mintea noastră.
  4. Informează nu cicăli – Jobul tău nu este să-i ții o prelegere despre folosirea tehnologiei. În loc de asta, îți poți exprima încrederea ta în capacitatea lui de a se autoregla și de a-și programa eficient timpul petrecut cu tehnologia. Amintește-i să pună întâi timpul de somn, masă, teme și responsabilități acasă, iar din ce rămâne să aloce timp tehnologiei. Oferă-te să îl ajuți să facă asta în calitate de consultant (adică fără să îl judeci, ci doar să-i dai recomandări)
  5. Găsiți o soluție împreună – Janell Burley Hofmann a devenit celebră pentru scrisoarea pe care a scris-o fiului ei de 13 ani, atunci când acesta a primit primul telefon. Această scrisoare reprezenta de fapt un contract de utilizare pe care ea și fiul ei și l-au asumat împreună. Creează un contract cu copilul tău, dacă participă la luarea deciziei, este mult mai probabil să și-o însușească.
  6. Nu în ultimul rând, creează-i oportunități să petreacă timp făcând ceva interesant care să nu presupună tehnologie, să participe la ateliere creative unde să învețe diferite meșteșuguri, să exploreze, să învețe să cânte la un instrument sau să facă un sport.