fbpx

Scopul parentingului este să-l pregătească pe copil să devină autonom. Mai plastic spus, scopul parentingului este să-l ajute pe copil să nu mai aibă nevoie de parenting. Copilul trebuie să parcurgă drumul de la dependență totală la independență, respect față de sine, responsabilitate, capacitatea de a rezolva probleme și a face față provocărilor pe care i le pune în față viața. Primul pas pentru un nou născut, care nu are încă conștiința de sine, este să înțeleagă cine este, să dezvolte propria înțelegere a sinelui. Procesul acesta nu are însă deloc o garanție a succesului. De multe ori vedem oameni care au rămas cumva blocați într-una din fazele acestei dezvoltări, iar aceste blocaje funcționează chiar și atunci când devin adulți.

Dacă este să rezumăm rolul nostru ca părinți în procesul de dezvoltare al copiilor ar fi: întâi să-i dăm copilului rădăcini, adică un mediu sigur unde el să poată crește, și apoi să-i dăm aripi, adică încrederea de a părăsi acest mediu sigur și să-și ia zborul.

Copiii noștri cresc într-un context social și mult din procesul acesta de a-și descoperi individualitatea se întâmplă interacționând cu alți oameni. În aceste interacțiuni copilul poate simți protecție și siguranță sau instabilitate și teamă, poate experimenta acceptare și respect sau respingere și umilință. Copilul poate avea parte de echilibru între protecția noastră și independență, poate experimenta o protecție exagerată, care îl va face să se simtă neputincios, sau dimpotrivă, o lipsă de protecție care îl va pune în situații pe care el nu știe să le controleze.

Aceste experiențe vor contribui la imaginea pe care și-o construiește el despre sine, și deci la stima de sine pe care el o dezvoltă în timp.

Există anumite condiții în care copilul să crească dezvoltând un simț sănătos al sinelui, și deci stimă de sine?

Cercetătorul Stanley Coopersmith, în studiul Antecedentele stimei de sine, a încercat să determine comportamentele cele mai des întâlnite ale părinților care au ca rezultat o stima de sine crescută la copii.

Studiul nu a relevat corelații semnificative cu factori ca bogăția familiei, educația, locația geografică, clasa socială, ocupația tatălui sau prezența continuă acasă a mamei. Ceea ce a descoperit ca fiind semnificativ, a fost calitatea relațiilor dintre copil și adulții importanți din viața lui.

El a găsit 5 condiții asociate cu stima de sine ridicată:

  1. Copilul experimentează acceptare totală a gândurilor, emoțiilor și valorii sale personale.
  2. Copilul se află într-un context bine definit, cu limite clare, care sunt înțelese și negociate. Copilului nu i se dă libertate totală. Există o bază clară pentru evaluarea comportamentului său. Odată cu limitele îi este transmisă copilului și încrederea părintelui în faptul că poate să le respecte.
  3. Copilul experimentează respect pentru propria lui persoană. Părinții nu folosesc agresiune, nu-l umilesc, nu îl ridiculizează și nu îl manipulează. Părinții iau în serios nevoile și dorințele copilului, chiar dacă în anumite momente nu le pot satisface. Părinții sunt mai puțin înclinați să pedepsească și să critice, și mai înclinați să descopere ce face copilul bine. Se concentrează pe ceea ce vor să crească în loc de ceea ce vor să evite. Părinții arată interes față de viața socială și academică a copilului.
  4. Părinții mențin standarde înalte în termen de comportament și performanță. Ei transmit aceste așteptări într-o manieră asertivă. Copilul este încurajat să fie cea mai bună variantă a sa care poate fi.
  5. Părinții au un nivel crescut al stimei de sine. Ei modelează competența și respectul față de sine. Copilul vede un exemplu viu a ceea ce el are nevoie să învețe să fie.

Sigur că întotdeauna pot exista și influențe în afara familiei imediate care pot juca un rol important în viața copilului, cum ar fi un profesor sau un antrenor, dar primii care joacă un rol important suntem noi părinții. Haideți să ne asigurăm că noi jucăm un rol pozitiv în viața copiilor noștri astfel ca, într-o zi, ei să-și ia încrezători zborul spre împlinire, succes și fericire.

Articolul a fost inspirat de cartea mai sus amintită: ‘The 6 Pillars of Self esteem’ de Nathaniel Branden.

Ascultă aici episodul din Podcastul ‘Eu cresc’ despre Stima de sine:

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.