De ce au nevoie copiii noștri de o gândire critică? Ultimul raport al Forumului Economic Mondial pune Gândirea critică pe primul loc in topul abilităților necesare pentru viitor, cunoașterea tehnologiei vine abia pe locul 6. De ce se întâmplă asta? Pentru că lumea in care trăim devine din ce in ce mai complexă.
Îmi vine in minte un citat din Shel Silverstein care spune așa: ‘Pe culoarea verde mergi, pe culoare roșie stai, dar ce faci dacă culoarea este portocalie cu buline mov?
Cum imi dau eu seama, in multitudinea de informații ce este adevărat și ce nu este adevărat? Ce funcționează pentru mine și ce nu? Pe cine să cred și pe cine să nu cred?
Există două căi de a crea confuzie, prea puțină informație despre ceva și prea multă informație despre ceva. Noi astăzi suntem copleșiți de informație, dar informația nu înseamnă cunoaștere.
Dacă nouă ne este greu să stabilim adevărul, gândiți-vă cât de greu este pentru copiii noștri să navigheze intr-o lume in care realul și virtualul se întrepătrund din ce in ce mai mult, in care ce era adevărat ieri, nu mai este adevărat astăzi, in care ce ne făcea bine ieri. nu ne mai face bine astăzi, in care orice om care se află pe o rețea de socializare poate revendica statutul de expert, în care un om este azi mare influencer și mâine este arestat ca fiind infractor.
Zilele trecute auzeam o știre despre cum Disney va reface clasicul ‘Albă ca zăpada și cei 7 pitici’. Pentru a fi ‘politicaly correct’ , piticii nu vor mai fi pitici, ci creaturi magice. Astfel nu va fi lezată imaginea persoanelor mici de înălțime. Este bine, este rău, probabil că părerile vor fi împărțite. Aici nu este însă despre bine sau rău, ci este despre alterarea realității. Nu poți, și nici nu ar trebui să schimbi istoria pentru ca ea să se încadreze in normele politice actuale.
Mai mult decât atât, o lume complexă generează probleme complexe, care nu pot fi rezolvate printr-o gândire in verde și roșu, cum spune Shel Silverstein, lumea devine din ce în ce mai mult portocalie cu buline mov. Ca să rezolvi probleme complexe, ai nevoie să pornești de la ipoteze corecte, ai nevoie să poți evalua o situație, ai nevoie să poți vedea mai multe posibilități. Nu poți face asta fără gândire critică.
Care sunt deci cele 7 abilități cognitive cu care ar trebui să ne înarmăm, și să-i înarmăm pe copiii noștri pentru a putea avea o gândire critică:
Aceste 7 abilități cognitive sunt inspirate din cartea „Critical Thinking” de C H Dadmun.
- Cunoaștere: Crearea unei baze de cunoștințe generale, vocabular, memorare de concepte cum ar fi culori, animale, numere, forme, date istorice, geografice etc.
- Înțelegere: Este capacitatea de a ne da seama de sensul lucrurilor pe care le auzim sau le citim, capacitatea de a explica un fapt sau o situație, înțelegerea conceptului de cauză și efect, înțelegerea legăturii dintre diverse lucruri și încadrarea a ceea ce învățăm in conceptul nostru despre lume (punere în context)
- Perspectivă: Perspectivă înseamnă aplicarea a ceea ce știm intr-un alt context. Cunoștințele noastre anterioare ne ajută să căpătăm înțelegerea unei situații noi. Cum ar fi de exemplu faptul că am învățat să rezolv o problemă de matematică si apoi pot aplica ceea ce am învățat pentru a rezolva o altă problemă de matematică. Perspectiva implică o capacitate de a descoperi tipare, modele sau caracteristici care pot fi aplicate in contexte diferite, crearea de conexiuni.
- Gândire analitică: Înseamnă să privim cu atenție și să folosim logica pentru a înțelege cum funcționează lucrurile sau ce semnificație au. Cineva care are o gândire analitică și se confruntă cu o problemă complexă, va desface această problemă complexă în părți mai simple pe care le va analiza sistematic. Este gândirea care ne ajută să evaluăm între mai multe posibilități. Cum ar fi de exemplu într-un joc de șah, atunci când considerăm diferite mutări și analizăm care ar putea fi răspunsul adversarului, și apoi ce am putea noi să facem ca răspuns. Putem analiza un roman pentru a înțelege ce strategii a utilizat autorul pentru a face un personaj să fie credibil, sau ce metode narative a folosit pentru a construi suspansul. Putem analiza un ecosistem pentru a înțelege cum o anume parte le influențează pe celelalte.
- Judecată (gândire critică): Este formularea unui răspuns la un eveniment extern: o acțiune a cuiva, o decizie pe care trebuie să o luăm în legătură cu ceva sau o concluzie la care am ajuns în urma unor date. Atunci când judecăm, de multe ori trebuie să luăm în calcul date contradictorii și să cântărim argumente pro și contra. Cineva care are această capacitate va putea înțelege perspectiva altcuiva, și o va lua în calcul când formulează un răspuns.
- Creativitate: Creativitatea nu este numai abilitatea de a desena, sau de a crea ceva cu mâinile. „Dacă asamblezi o etajeră pe care ai cumpărat-o de la IKEA, creezi ceva, dar nu ești creativ. Totuși dacă transformi acea etajeră într-o cușcă luxoasă pentru hamsterul tău, atunci ești cu adevărat creativ” spune C H Dadmun în carte. Și asta nu este o invenție, căutați pe Google „Detolf hamster cage”și veți vedea. Creativitatea presupune și o gândire divergentă (imaginație) dar și o gândire convergentă (capacitatea de a găsi o utilitate practică pentru o idee). Creativitatea nu înseamnă numai să poți sintetiza tot ceea ce știi despre ceva, ci și să descoperi combinații noi cu lucruri care pot părea complet diferite.
- Capacitatea de Reflecție (metacogniția): Metacogniția înseamnă capacitatea de a reflecta asupra propriei gândiri, ca și cum am fi un observator al propriei minți și am analiza modul nostru de gândire. Este utilă pentru a descoperi capcane de gândire, prejudecăți și stereotipuri care ne pot altera realitatea.
Atunci când reușim să cultivăm în mintea noastră și a copiilor noștri aceste abilități, vom fi înarmați cu instrumentele necesare pentru a evalua o situație și apoi a formula răspunsul care se potrivește cel mai bine.
Dacă nu reușim să-i învățăm pe copiii noștri să fie gânditori mai buni decât am fost noi, ei nu vor fi capabili să rezolve problemele mult mai complexe decât cele cu care ne-am confruntat până acum. Viitorul nostru al tuturor va fi atunci în pericol.