Fiecare dintre noi ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri. Îi vrem fericiți și independenți, ne dorim să construiască relații pozitive cu ceilalți, să trăiască o viață împlinită.
O viață împlinită este cea în care ai succes, dar succesul nu-ți umbrește fericirea, pentru că succesul fără fericire este de fapt un eșec. Ce folos este să faci ceva ce îți aduce mulți bani cu costul fericirii personale?
În relația noastră cu copilul există două perspective: cea a noastră și cea a lui. Atunci când perspectivele acestea sunt departe unele de altele, ba chiar contradictorii în multe cazuri, asta provoacă copilului un conflict interior.
Deși avem intenții bune, noi îi transmitem copilului un mesaj din perspectiva noastră: trebuie să înveți bine, ca să mergi la un liceu bun, la o universitate bună, pentru ca apoi să ai o slujbă bine plătită. Pornim de la ‘A avea’.
Îl va duce asta pe copil la succes? Uneori da.
Va fi el însă fericit?
Atunci când pornesc de la ‘A avea’, șansa e ca eu să-mi spun: eu voi fi fericit când voi intra la liceu, când voi intra la universitate, când voi primi slujba, când voi primi promovarea, când salariul meu va fi unul suficient de mare și așa mai departe. Fericirea e mereu în viitor, și ea este mereu sacrificată pe altarul succesului.
Este asta cea mai bună strategie de viață?
Până nu de mult, pe vremea când noi am fost copii, asta putea să funcționeze foarte bine. Parcurgeam treptele, ajungeam în slujbele respective, învățam să fim ok cu situația. Ba chiar unii dintre noi aveam momente de fericire. Pe vremea noastră însă, viitorul era cât de cât predictibil. Adică puteam ști cu siguranță că peste 20 de ani încă va mai exista meseria de medic sau avocat.
Astăzi constatăm că strategia care pe noi ne-a ajutat nu mai funcționează câtuși de puțin. Ca să schimbăm strategia, trebuie să schimbăm perspectiva.
Perspectiva ta ca părinte nu ar trebui impusă copilului tău, ci ar trebui aliniată cu cea a copilului tău.
Cum faci asta? Pornind cu ‘A fi’
Întrebarea la care ar trebui să răspundem nu este ce vrem să avem, ci ce vrem să devenim.
Cum pot contribui eu la lumea în care trăiesc?
Care este mesajul pe care eu îl aduc?
Ce mă motivează?
Îl va duce asta pe copil la succes? Aș spune cu siguranță.
Va fi el fericit? Cu siguranță. Atunci când trăiești în acord cu promisiunea ta, fericirea vine din ceea ce faci, iar asta se va reflecta în succesul pe care îl vei obține.
Încercați să vă imaginați pe cineva face un lucru pentru că trebuie și pe cineva care face un lucru pentru că vrea și îl pasionează.
Care credeți că va avea mai mult succes, și care credeți că va fi mai fericit?
Ești fericit când copilul tău vrea să fie doctor, dar ce faci când el îți spune că vrea să fie ‘YouTuber’?
Ce sfat i-ai da în situația asta? Ar fi sfatul ăsta cel mai bun sfat pe care i l-ai putea da?
Toți copiii se nasc cu o promisiune, și această promisiune se află acolo în sufletul lor. La început, ei o recunosc foarte bine. Întrebați un copil de 3 ani ce vrea, și el vă va răspunde imediat și fără șovăire, el știe sigur. Ce se întâmplă ulterior, și cum de uită copiii noștri promisiunea cu care s-au născut? Pe măsură ce cresc, lumea lor interioară este influențată de ce se întâmplă în exterior, ei încep să audă și apoi să învețe despre ce e bine, și ce nu e bine, cum dacă vrei să devii arheolog n-o să câștigi atât cât câștigă un medic, cum e foarte greu sau chiar imposibil să devii astronaut și tot așa. Opțiunile pe care lumea le pune în fața lor copleșesc cu totul ceea ce ei știau la început, astfel că promisiunea lor este curând ascunsă sub un morman de alternative.
Și asta nu este neapărat un lucru rău. Este ok să avem alternative, dar odată cu ele ar trebui să clădim și abilitatea de a alege.
Ai stat vreodată să te întrebi cum face copilul tău o alegere?
Este el capabil să-și dea seama ce este mai bun pentru el?
Are abilitatea de a cântări posibilități?
Știe ce vrea?
În loc să-ți hrănești perspectiva din experiențele tale de viață, încearcă să înțelegi și să ghidezi perspectiva lui. Astfel încât el să descopere cine vrea să devină și nu cât vrea să câștige.
Vei fi uimită de rezultat!