Zilele trecute am ascultat un podcast despre cum să învățăm eficient al lui Andrew Huberman, un profesor de neuroștiințe de la Yale, care are un podcast numit Huberman Lab. Dacă doriți să-l ascultați integral, îl găsiți aici: https://www.hubermanlab.com/episode/optimal-protocols-for-studying-learning
El pornește explicând ce înseamnă învățarea, pe care o leagă de neuroplasticitate. Adică de capacitatea creierului de a întări anumite trasee neuronale, dar în același timp de a slăbi alte trasee neuronale. În cuvinte mai simple învățarea are foarte mare legătură cu capacitatea de a uita, sau de a înlocui o anume informație preexistentă cu o informație nouă.
Aici aș merge puțin mai departe și aș menționa o idee pe care am găsit-o în cartea ”7 and 1/2 lessons about the brain” a Lisei Feldman Barett, în care ea explică cum de fapt creierul prelucrează doar diferențele între informația veche și informația nouă. Ea face o analogie între streamingul video al YouTube, care nu transmite un clip video cadru cu cadru așa cum sunt ele în succesiune, ci păstrează elementele identice dintre cadre, și transmite doar ce este diferit, economisind astfel o cantitate importantă de date.
Revenind la Hubermann, el ne dă în acest podcast următoarele sfaturi despre cum să facem învățarea mai eficientă:
Fii concentrat și atent. Când înveți, este important să fii concentrat și atent la materialul pe care îl studiezi. Acest lucru te va ajuta să reții mai bine informațiile. În mod intenționat antrenează atenția ta înspre ceea ce vrei să înveți, elimină toate posibilitățile de distragere și amintește-ți de ce acțiunea de a învăța acest lucru este importantă pentru tine.
Testează-te pe tine însuți. Unul dintre cele mai bune moduri de învăța este să te testezi. Acest lucru te va ajuta să identifici zonele în care trebuie să te îmbunătățești. Întotdeauna la sfârșitul lecției este un set de întrebări, Mergi și vezi dacă poți răspunde la întrebări. Dacă nu poți răspunde la o întrebare, mai citește odată despre acea parte a materiei.
Învață-i pe alții. Una dintre cele mai eficiente metode de a înțelege, este de a-i învăța pe alții. Atunci când înveți pe altcineva, ai nevoie să structurezi informația în felul tău de înțelegere pentru a o putea transmite. Atunci când faci asta, în primul rând înveți tu mai bine.
Fă pauze regulate. Este important să faci pauze regulate atunci când înveți. Acest lucru te va ajuta să rămâi concentrat și să previi supraîncărcarea informațională.
Dormi suficient. Somnul este esențial pentru învățare. Când dormi, creierul tău procesează informațiile pe care le-ai învățat în timpul zilei. Învățarea, adică fixarea informației, nu se produce în momentul în care citim materialul, ci în somnul adânc din noaptea următoare. Un somn bun, facilitează fixarea informațiilor.
Fii răbdător. Învățarea necesită timp și efort. Nu te descuraja dacă nu înveți la fel de repede cum ai dori. Dacă ești perseverent, vei reuși!
Încă o idee pe care o subliniază Huberman în acest podcast este că testele grilă sau aceste fișe pe care le completează copiii, care conțin informație preexistentă, nu facilitează învățarea, pentru că ele nu ne pun în situația de a reformula în mintea noastră informația pentru a o reda apoi. Deși pot fi utile pentru evaluarea cunoștințelor, ele nu promovează o înțelegere profundă a materialului. În schimb, Huberman recomandă metode precum testele cu răspunsuri libere sau explicarea conceptelor cu propriile cuvinte, care stimulează gândirea critică și consolidarea cunoștințelor.
Aplicarea acestor sfaturi ne poate ajuta pe noi, și mai ales pe copiii noștri să învățăm mai bine!