You are currently viewing Despre bullying
Bullying

Despre bullying

Bullyingul este un fenomen întâlnit din ce în ce mai des în jurul nostru. Copiii sunt expuși bullyingului încă de la vârsta grădiniței. Expunerea prelungită la diferite forme de bullying poate produce efecte puternice în lumea interioară a copilului.

În cazul în care noi nu vedem la timp semnele, și nu intervenim să-l ajutăm, copilul se va retrage în sine, nu va avea curajul să încerce nimic nou și nu va interacționa social. Acesta este pentru el un mecanism de apărare, care, din punctul lui de vedere, îl pune la adăpost de suferință.

Dacă însă noi ne dorim un copil puternic și încrezător, trebuie să-l ajutăm să înfrunte problema în loc să fugă de ea. Dacă te ascunzi în spatele fricilor tale, acestea nu vor face decât să crească din ce în ce mai mult, până când vor ajunge să-ți controleze viața. Dacă alegi însă să-ți înfrunți temerile, acestea vor deveni din ce în ce mai mici și în final vor dispărea cu desăvârșire.

Vă amintiți din copilărie jocul acela cu sfoara, când făceam două echipe și trageam unii într-o parte și unii într-o parte ca să trecem peste o linie? Imaginați-vă că aceeași situație se întâmplă cu copilul vostru când este victima bullyingului. Un monstru este la partea cealaltă a sforii și îl trage înspre el. Ce l-ați sfătui pe copilul vostru să facă în această situație? Există două variante:

  1. Să încerce să se opună, să tragă de capătul celălalt al sforii sperând că va fi mai puternic și va rezista.
  2. Să dea pur și simplu drumul sforii. Fără această legătură, monstrul nu va mai avea asupra lui nici o putere.

Calea cea mai simplă este evident cea de-a doua.

Dacă în teorie este foarte simplu de înțeles, pentru a pune și în practică ne va trebui un pic de exercițiu.

Ce este și cum se manifestă bullyingul.

Bullying este când o persoană rănește dinadins altă persoană cu vorbele și acțiunile sale. Bullies își aleg o țintă și, în mod repetat, încearcă să o șicaneze, făcând dificil pentru aceasta să îi facă să se oprească.

Bullyingul se manifestă în mai multe feluri:

  • fizic – copilul este lovit, i se pune piedică, este împins
  • verbal – i se pun porecle răutăcioase, este etichetat în fel și chip sau este amenințat
  • social – se răspândesc zvonuri despre el, este înjosit în fața colegilor, alți copii sunt încurajați să-l excludă din grup.
  • internet – pe rețelele sociale primește comentarii jignitoare, sunt distribuite fotografii jignitoare.

După ce explicăm copilului exact în ce constă bullyingul, astfel încât el să-l recunoască când se întâmplă, putem să-i dăm și instrumentele pentru a se apăra.

Iată câteva sfaturi pe care am putea să le dăm unui copil care este victima bullyingului:

1.Spune unui adult

Copilul ar trebui sfătuit ca, în situația în care este victima sau chiar martorul unui incident de bullying, să spună acest lucru unui adult. Copilul trebuie să înțeleagă că el va spune unui adult despre orice incident de bullying nu cu scopul de a crea cuiva probleme, ci dimpotrivă, pentru a ajuta. El trebuie să aibă încredere că acest adult nu îl va judeca, ci îl va ajuta să rezolve problema. Ajutați-l să identifice 3 adulți cărora să le poată spune despre orice incident de bullying.

2.Nu-ți arăta supărarea  

Bullies vor să atace persoane pe care le pot răni sau controla. Dacă un bully realizează că nu te poate supăra, și că răutățile lui nu te afectează, el își va pierde interesul și va căuta ținta următoare. Ascunde-ți sentimentele și tristețea până când bully se va îndepărta.

3.Evită-l pe bully

Ori de câte ori identifici un astfel de bully, pur și simplu îndepărtează-te de el. Nu-i acorda deloc atenție și prefă-te că nu auzi ce îți spune.

4.Arată că ești încrezător

Bully îi evită de obicei pe cei care par încrezători și siguri pe ei. Chiar dacă nu te simți sută la sută încrezător, comportă-te așa prin a sta drept, a răspunde cu voce calmă și clară și a face contact vizual. Ajută-l pe copilul tău să practice răspunsul lui încrezător pentru situația în care este supus bullyingului.

5.Exersează câteva forme de răspuns neutre și fără emoție

Bullies se retrag dacă primesc răspunsuri neutre. Cheia este să pari neinteresat de ce spune bully și să spui lucruri care nu fac loc argumentelor contra. Exersează cu copilul tău răspunsuri de genul: ‘Cui îi pasă’, ‘Poate’, ‘Posibil’, ‘Nu știu’ spuse pe un ton cât se poate de calm.

Ce faci când copilul tău este un bully?

Este un lucru pe care nici un părinte nu îl dorește, dar este important să-l identifice și să nu se ascundă de problemă ci să o înfrunte. Vezi paragraful de mai sus cu frica.

Copilul care este bully face asta pentru a primi atenție. El nu se simte remarcat, susținut, înțeles și atunci mecanismul lui de apărare este de a-și dovedi singur că poate primi atenție, de oriunde vine aceasta.

La un bully trebuie foarte mult lucrat la stima lui de sine. Trebuie ca el să înțeleagă că este valoros și are calități. Trebuie să vadă ce îl face pe el special și să nu fie motivat de aprobarea celorlalți.

Trebuie încurajat să creadă că poate avea un rol constructiv în familie, să fie angrenat în procesele de decizie, să fie încurajat să-și asume responsabilități. Să-i cerem sfatul în probleme imaginare care se potrivesc cu ce ne dorim sa subliniem. Să găsim mai degrabă motive să-l lăudăm decât să-l criticăm. Să-l încurajăm să-și identifice pasiunile și punctele forte, și să construiască pe ele pentru a deveni din ce în ce mai bun. Să fim mai puțin autoritari și mai buni negociatori. Să-l ascultăm cu atenție, să-l lăsăm să-și împărtășească cu noi problemele fără ca noi să îl judecăm în nici un fel, apoi să încercăm să găsim împreună o soluție.

Oricum ar fi copilul tău, SoulKids îl va ajuta să câștige încredere și va lucra la cele mai adânci resorturi ale sufletului său pentru a-l face mai puternic. Este un program care îi va schimba cu siguranța felul de a privi lucrurile, îl va face flexibil și rezilient, îi va arăta calea spre succes și îl va ajuta să-și învingă frica.

Într-o lume în continuă schimbare, unde valorile sunt date peste cap și unde primim atâta informație de toate felurile, într-o lume în care școala ne învață cum sa fim docili și să ne încadrăm în norme, SoulKids îl va ajuta pe copilul tău să strălucească.

Oferă copilului tău experiența SoulKids și vei vedea diferența.

[maxbutton id=”4″]