fbpx

Parentingul a devenit un topic atât de popular încât face parte din vocabularul oricărui părinte în ziua de azi. Există atâtea articole, cărți, bloguri și podcasturi încât uneori ne sperie faptul că nu vom putea absorbi atâta informație și prin consecință nu vom fi cei mai buni părinți.

Am vrut deci să sintetizez foarte mult și să găsesc câteva principii de parenting pe care, dacă le aplicați, veți avea cu siguranță rezultate pozitive:

1. Fii tu însuți învățăturile tale      

Copiii învață prin a ne observa pe noi continuu și nu numai din ceea ce le spunem. Dacă observați un comportament care nu vă place la copil, primul pas ar fi să vă uitați la voi sau la cei din apropierea copilului. Există o foarte mare șansă ca problema să fie acolo. Dacă vouă vă e frica de câini, chiar dacă spuneți copilului să nu se teamă, șansa e ca acestuia la rândul lui să-i fie teamă de câini. De aceea sfatul meu ar fi să fiți o sursa de inspirație pentru copiii voștri prin a modela voi înșivă comportamentele așteptate de la ei. Dacă vreți ca ei să fie politicoși, fiți politicoși, dacă vreți ca ei să fie curajoși fiți curajoși și asa mai departe.

 2. Adaptează-te, nu te împotrivi

Încercați să aveți mereu o minte deschisă și să înțelegeți nevoile copilului și motivațiile lui înainte de a-i interzice sau de a-l disciplina. Împotrivirea fără motive pe care copilul să le înțeleagă și la care el nu aderă este absolut inutilă și poate fi chiar dăunătoare. A avea așteptări pe care copilul nu le poate atinge nu face decât să creeze stres atât pentru el cât și pentru voi. Dacă el vrea să stea pe tabletă mai mult decât ați vrea, încercați mai întâi să vedeți dacă puteți stabili împreună niște priorități, ce anume trebuie făcut și face parte din responsabilitățile lui întâi și apoi tableta. Fiți categorici, respectați întotdeauna înțelegerile făcute și atunci copilul va înțelege de bunăvoie și nu forțat.

3. Găsește mai degrabă motive să-l lauzi decât să-l critici

A nu se înțelege din asta că trebuie lăudați pentru orice, ci laudele ar trebui țintite spre elemente de comportament pe care le dorim îmbunătățite. Dacă de exemplu am vrea ca ei să fie mai încrezători, în loc să spunem: ‘nu-mi place că nu ai curajul să te exprimi’, putem lăuda orice mică încercare de a se exprima: ‘mi-a plăcut foarte mult când ai vorbit cu prietenul tău, ai fost foarte încrezător’. Ei vor fi fericiți pentru rezultatul obținut și vor avea în continuare curajul să încerce și mai mult.

 4. Fii cel pe care ei se pot baza orice ar fi

Copilul trebuie să știe că indiferent ce problema are și indiferent de circumstanțe se poate baza pe voi pentru sprijin. Oricât de mică și neînsemnată vi s-ar părea problema lui, pentru el este importantă, ascultați-l fără să-l judecați și încercați să găsiți împreună o soluție. Țineți-vă întotdeauna cuvântul dat și respectați termenele promise.

5. Petreceți timp împreună

Oricât de ocupați ați fi, încercați să stabiliți, în fiecare zi, sau cel puțin cât se poate de des, timp pe care să i-l dedicați lui fără alte preocupări adiacente. Chiar dacă vă jucați un joc, povestiți sau mergeți într-o scurtă plimbare lăsați-l să înțeleagă că este important și că merită atenția voastră.

In încheiere vreau să vă amintesc care ar trebui să fie obiectivul numărul 1 al parentingului, și anume să facem ca parentingul să nu mai fie necesar pentru copilul nostru.

La SoulKids noi punem în mana copilului toate instrumentele necesare pentru a fi fericit și a avea succes în tot ce-și propune.

Găsește aici datele următoarelor ateliere:

[maxbutton id=”4″ ]

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.