fbpx

Dacă ar trebui să răspunzi într-un singur cuvânt la întrebarea: Ce este important pentru mine? Ce ai răspunde

A defini ce este valoros pentru noi înseamnă a ne crea un set de priorități, a decide ce este cu adevărat important în viața noastră.
Un set de valori se comportă ca un sistem de ghidare, este ca o pistă de aterizare luminată pe timp de noapte. Vom ști exact care ne este drumul și chiar dacă ne abatem uneori, sistemul nostru de valori ne va aduce înapoi.
Putem trăi fără să ne însușim un sistem de valori? Desigur, dar asta nu înseamnă că ele nu există, ci înseamnă doar că noi nu suntem conștienți de ele. Dacă nu suntem conștienți de ele, nici nu ne sunt de mare folos, iar într-o lume în care atenția noastră este cea mai bună monedă de schimb, noi vom fi o țintă sigură. ‘If you don’t stand for something, you’ll fall for anything’ . Valorile sunt rădăcinile noastre, sunt cele care nu ne lasă să cădem în bătaia furtunii. Cu cât furtuna este mai mare, cu atât rădăcinile au nevoie să fie mai puternice.

Iată câteva motive care să te ajute să înțelegi de ce este important să-i dai copilului tău un sistem de valori:

 1. Valorile îl vor ghida în procesul de luare a deciziilor. Atunci când își asumă valori ca: onestitate, bunătate sau respect, va face alegeri aliniate cu valorile lui.
 2. Sunt promotoarele unui comportament pozitiv. Atunci când copiii învață despre valori, este mai probabil ca ei să arate empatie și compasiune față de ceilalți, să fie recunoscători, să-și dorească să ajute.
 3. Dezvoltă un sens al identității. Copiii vor înțelege cine sunt ei și ce este important în viața lor. Asta îi va ajuta să-și dezvolte stima de sine și încrederea.
 4. Dezvoltă inteligența emoțională. Valori precum recunoștința, compasiunea, empatia îi vor ajuta să îi înțeleagă mai bine pe ceilalți și să se înțeleagă mai bine pe sine. Astfel ei vor reuși mai ușor să-și regleze emoțiile.
 5. Îi ajută să depășească dificultățile pe care ei le întâlnesc în viața lor. Valori precum reziliența, perseverența sau creativitatea îi vor ajuta să găsească soluții la probleme și să depășească dificultăți.

Cum ne dăm seama care sunt valorile care ni se potrivesc cel mai bine?

Există o legătură strânsă între trăsăturile noastre de caracter pozitive și valorile pe care ni le asumăm pentru că ambele sunt o expresie a ce este important pentru noi.

Valorile pe de o parte se referă la principiile sau idealurile care sunt importante în viața oamenilor. Aceste valori influențează atitudinile, credințele și comportamentul unei persoane și pot fi exprimate în diferite moduri, cum ar fi prin relații, muncă, hobby-uri și obiective personale.

Trăsăturile de caracter, pe de altă parte, sunt trăsături pozitive care sunt universal apreciate și pot fi dezvoltate și consolidate în timp. Aceste calități sunt adesea exprimate în gândurile, sentimentele și acțiunile unei persoane și pot fi organizate în categorii precum înțelepciune, curaj, umanitate, justiție, temperanță și transcendență.

Trăsăturile de caracter sunt considerate a fi o reflecție a valorilor unei persoane, deoarece reprezintă calitățile pozitive pe care o persoană le consideră importante de dezvoltat în sine și în ceilalți. De exemplu, cineva care apreciază bunătatea poate manifesta trăsături de caracter precum empatia, compasiunea și generozitatea.

În mod similar, cineva care apreciază onestitatea poate demonstra trăsături de caracter precum integritatea, autenticitatea și echitatea. Identificând și cultivând trăsăturile noastre de caracter, noi vom trăi vieți mai satisfăcătoare și mai semnificative care sunt aliniate cu valorile noastre.

Este posibil să aflăm care sunt trăsăturile noastre de caracter pozitive dominante?

Răspunsul este da.
Testul VIA (Values in Action) este un instrument de evaluare a caracterelor care are ca scop identificarea trăsăturilor de caracter și a valorilor personale. Testul VIA a fost dezvoltat de Christopher Peterson și Martin Seligman, psihologi și cercetători ai psihologiei pozitive.

Testul VIA se bazează pe premiza că fiecare persoană are un set unic de trăsături de caracter care o fac să fie autentică și să trăiască o viață împlinită și satisfăcătoare. Testul VIA măsoară 24 de trăsături de caracter, care sunt împărțite în șase categorii:

 1. Înțelepciune și cunoaștere: creativitate, curiozitate, judecată, iubirea de învățare și perspectiva.
 2. Curaj: curajul, perseverența și integritatea.
 3. Omenie: amabilitatea, generozitatea și iubirea.
 4. Dreptate: civismul, echitatea, conducerea.
 5. Temperanță: autocontrolul, modestia, disciplina.
 6. Transcendență: aprecierea frumuseții, recunoștința, speranța, umorul și spiritualitatea.

Pentru a face testul VIA, puteți accesa site-ul: https://www.viacharacter.org/character-strengths

Dacă îți dorești să afli care sunt trăsăturile de caracter pozitive ale copilului tău, ce înseamnă ele și cum le poate aplica în viața lui, rezervă sesiunea de 3 ședințe de Life coaching Valori în acțiune. În aceste 3 ședințe ne vom cunoaște, vom face testul VIA și vom înțelege cum să funcționăm cel mai bine în orice situație folosindu-ne de ce avem noi mai bun.

Înscrie-te la Newsletter

Și vei primi informații utile despre educație și parenting

Rezervă o conversație gratuită aici

Află cum îl poate ajuta life coachingul pe copilul tău!

Completează formularul de mai jos și eu te voi contacta pentru a stabili împreună ziua și ora întâlnirii.

Îți voi răspunde într-un interval de 24 de ore.